Skanska: Det trygga aktievalet

Aktieanalys Stabila huvudägare, goda marknadspositioner och USA-exponeringen gör att Skanska passar i en långsiktig portfölj.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 15 den 10 april. Läs mer om Börsveckan.

Skanska var en av börsvinnarna direkt efter Trumps seger i presidentvalet i november förra året. Bolaget har en stor verksamhet i USA och bör gynnas av de reformer som Trump sagt sig velat genomföra, där infrastruktursatsningar är en viktig del.

Utöver detta så gynnas Skanska av starka globala trender så som urbanisering och demografiska förändringar tack vare sin starka position som bygg- och projektutvecklingsföretag. På sina hemmamarknader i Norden (42 procent av omsättningen), övriga Europa (22) och Nordamerika (36) tar bolaget uppdrag inom allt från infrastruktur, sjukhus, skolor, bostäder till kontor.

Med gynnsamma marknadsförhållanden under 2016 nådde bolaget rekordintäkter i verksamhetsgrenarna Bostadsutveckling och Kommersiell Fastighetsutveckling. Totalt minskade ändå omsättningen med 1 procent organiskt till följd av en något lägre aktivitet i Östeuropa inom byggverksamheten. Bygg står för 86 procent av Skanskas omsättning.

På den positiva sidan ökade byggverksamhetens orderingång med 40 procent till 170 miljarder kronor och orderstocken nådde en ny toppnivå på 196 miljarder vid slutet av december, vilket var 24 procent högre än föregående år. Dessutom börjar Skanskas strategiska satsning på projektutveckling betala sig ordentligt.

Det fria rörelsekapitalet från byggverksamheten investeras i projekt vilket i sin tur ger nya uppdrag tillbaka till byggverksamheten och skapar därmed en bra avkastning på det sysselsatta kapitalet inom koncernen. Framgångarna inom projektutvecklingen medförde en stigande rörelsevinst med 27 procent under fjolåret.

Rörelsemarginalen ökade med 1,4 procentenheter till 5,4 procent. Skanska valde också att höja utdelningen till 8,25 kr/aktie (7,50) för 2016, vilket ger en god direktavkastning på 4 procent givet dagskurs 201 kr.

Med stöd av den goda orderboken väntas omsättningstillväxten landa på 5,5 procent i år, men då tillväxten framförallt drivs av byggverksamheten där det råder lägre marginaler så räknar analytikerna med ett sjunkande rörelseresultat och en vinst per aktie på 13,15 kronor.

P/e-talet blir knappt 16 vilket inte sticker ut som särskilt dyrt. Med stabila huvudägare, goda marknadspositioner och en intressant exponering mot en växande amerikanska marknad är Skanska en trygg aktie att äga i en långsiktig portfölj. Dessutom är förväntningarna inte särskilt högt ställda så vi är fortsatt positiva till aktien.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -