Vår börssyn: Dags för ödmjukhet

Vår börssyn Bra leverans i första kvartalet vart den styrketår som börsfesten behövde. Men nu är tid för ödmjukhet och reflektion, skriver Placeras Fredrik von Schantz.

Efter de senaste månadernas uppgångar var det upp till bevis för börsbolagen i första kvartalet. Investerare och analytiker förväntade sig tydliga förbättringar. Senaste börssynen efterlyste Placera faktiska intäktslyft, inte minst i den haussade industrisektorn.

Det var dags för leverans och kräftgången som pågått sedan mars avslutades med kraftigt utbrott på ovansidan. Rapportskräll på rapportskräll har förgyllt veckan. Nära sex av tio rapporter har överraskat positivt mot estimaten.

Volvo visar styrka

Bland annat glänste Volvo med en imponerande lönsamhetsförbättring. Aktien rusade och bolagets vurmare gick upp i falsett. Den förbannande 100-kronorsnivån, där aktien tidigare ofta vänt ned, känns inte längre som en magnetpunkt.

Sandvik överträffade förväntningarna på orderingång och resultat. Mest positiv var gruvaffären. Över hela linjen var sifforna starka, undantaget amerikansk bilindustri som sackar lite. Hela världsekonomin känns stabilare och vi har tillväxt i alla regioner, sa vd Björn Rosengren.

Björn Rosengren, nöjd vd för Sandvik

Något turligt sammanföll Sandviks kvartalssläpp med avgörandet i franska valets första omgång. En händelse som utlöste ett maffigt lättnadsrally, trots att utgången torde varit väntad. En mindre politisk riskhändelse att oroa sig för i alla fall.

Den svenska industrikonjunkturen kokar, lika så gör den i övriga Europa. Även global är humöret gott även om preliminära amerikanska och kinesiska PMI-siffor sjönk marginellt i april.

Nu väntar vi bara på första börs-vd som vågar damma av begreppet ”super-konjunktur”.

Globalindex har stigit till en ny högsta nivå. Desamma gäller svenska totalindexet (OMXSGI), tekniktunga Nasdaq Composite och småbolagsindexet Russell 2000.

Detsamma gäller för minst en fjärdedel av Stockholmsbörsens 100 största bolag. Där bland annat Assa Abloy, Industrivärden, Investor, Latour, SAAB och Trelleborg satt nya kursrekord.

Full fart för Trelleborg-aktien

På rullande tolv månader är värderingarna höga. I industrisektorn stoltserar till exempel Saab, Alfa Laval, Atlas Copco, Assa Abloy med p/e-tal över 30. Framåtblickande är värderingarna mindre ansträngda. Men p/e-tal mellan 17-20 på årets vinstprognoser från Factset, är inom industrin närmast ny branschstandard. Det är långt högre än det historiska snittet.

Samtidigt kan vi förvänta låga marknadsräntor lång tid framöver. Varken ECB eller Riksbanken verkar särskilt pigga på att höja styrräntan enligt de senaste prognoserna. Antagligen dröjer det så länge som 2019 innan vi kanske har nollränta i Sverige. Det tillåter mer tilltagna värderingar, tills investerarna oroas för överhettning eller deflation.

När rekorden duggar tätt är det hög tid för självrannsakan och ödmjukhet. I stället överöses vi av placeringsråd. Hyllmeter av pocketböcker produceras och säljs på ämnet om den enkla vägen att bli miljonär på aktier, utdelning och börssparande. Över tid är börsen aldrig enkel.

All form av investering och spekulation innefattar ett enormt mått psykologi och det är ett ämne som få bemästrar. Det råder positivt tolkningsföreträde och därför finns knappt några dåliga nyheter just nu. Det kan förändras över en natt.

Nu tror ni kanske att jag tömt min privata portfölj på aktier i väntan på domedagen. Så är inte fallet. Men jag försöker dagligen påminna mig om att nuläget inte är det normala på börsen. När värderingarna är historiskt höga ska säljknappen inte kännas obekväm.

SIX VIX-index, som används som en proxy för volatiliteten på aktiemarknaden, har sjunkit tillbaka till riktigt låga nivåer efter en kraftig uppgång i samband med franska valet.

Marknaden nynnar fortfarande på Trumps locksång om massiva skattesänkningar och det vill till att det blir något konkret av det. Positivt för världen och börsen är att handelsavtalet NAFTA ser ut att bestå. Men inte en lugn stund, Trump vill gå hårt åt Nordkorea om diplomati inte räcker som påtryckningsmedel.

Industri är fortsatt börsens hetaste sektor, och har stigit 4,6 procentenheter högre än index senaste månaden. Kyligt är det fortsatt för olja och gas.

I riskmatrisen ligger vi kvar högt upp i högra hörnet, vilket innebär att investerarna är fortsatt placerade för en bättre konjunktur och investeringsbesluten tas med stor riskaptit.

På listan över köpvärda aktier gör vi inga förändringar. Efter senaste månadens kraftiga kursrallyn är börsen överköpt och risken för en rekyl överhängande. Då finns ingen mening med att hoppa mellan tuvorna. Speciellt inte när vi är nöjda med listan precis som den är. Ingen ändring är också ett aktivt val.

Läs också: Tio köpvärda aktier i maj

Läs också: Tio köpvärda fonder i maj

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -