En ETF för Whiskyköparen

ETF Sugen på att investera i Whiskey? Den börshandlade fonden WSKY har hittills i år slagit New York-börsen med god marginal.

Den globala whiskymarknaden spås öka med 40 procent de närmaste fem åren. Efterfrågan drivs av förändrade livsstil, ekologiska whiskyprodukter och nya konsumtionsvanor i länder som Kina.

Whisky och annan alkohol brukar beskrivas som icke-cykliska konsumtionsvaror. Det innebär att de inte följer de ekonomiska cyklerna. För den som vill investera i Whisky men inte köpa enskilda aktier, går det sedan i december förra året att köpa den börshandlade fonden Spirited Funds/ETFMG Whiskey & Spirits ETF (WSKY).

WSKY ETF:n har utklassat S&P 500 index sedan årsskiftet.

Spirited Funds/ETFMG Whiskey & Spirits ETF (WSKY) investerar i företag som producerar alkoholhaltiga drycker. WSKY täcker destillerier, bryggerier, distributörer samt företag som producerar mixers för användning med whisky.

Företag som ingår i WSKY:s index måste ha marknadsvärden på minst 900 miljoner kronor. WSKY delar in företagen i två nivåer. Whiskydestillerier som producerar den ädla drycken klassificeras som kärninnehav och utgör minst 85 procent av vikten i fonden.

De återstående icke-kärninnehaven omfattar företag som har minst 4,5 miljard kronor i årlig whisky- och spritförsäljning. Man investerar även i bolag som är involverade i whiskydistribution eller som har majoriteten av sina intäkter från mixers.

I WSKY ingår det för närvarande 23 innehav. Knappt 60 procent av innehaven av kommer från Europa, 19 procent är amerikanska och 14 procent asiatiska.

Största enskilda land är Frankrike med 27 procent tätt följt av Storbritannien på 26 procent USA kommer först på tredje plats på 14,5 procent.

ETF Managers Group har 11 miljarder kronor i totalt förvaltat kapital. Förvaltningsavgiften i fonden är 0,75 procent. Likviditeten i fonden är ganska dålig och skillnaden mellan köp och säljkurs –spreaden - är ganska stor.

WSKY är en nischprodukt med en hög koncentration till icke-cyklisk konsumtion med hög risk.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -