En ETF för de smartaste hjärnorna

ETF/Fonder Artificiell intelligens och robotar är hett på finansmarknaden. Den börshandlade fonden BOTZ som lanserades i september i fjol har haft ett rekordinflöde under 2017 och klått det tekniktunga Nasdaq-indexet.

Artificiell intelligens (AI) och automatisering med robotar spås hjälpa till att fördubbla den globala ekonomiska tillväxten till år 2035. Det spår den internationella konsultfirman Accenture i en rapport.

NAO-robotar

Vad är då Artificiell intelligens eller kort kallat AI? Det är intelligens som uppvisas av maskiner/datorer. Det är hur datorprogram och dator/maskinen uppfattar information i omvärlden och fattar ett beslut på det. Enkla exempel på AI-program är Google translate och Apples Siri. Enkla AI-robotar finns redan i våra hem i form av robotgräsklippare och robotdammsugare.

AI är också namnet på det akademiska studieområde som studerar hur man skapar datorer och datorprogram med intelligent beteende.

Satsningar på robotisering och AI kan på sikt ge enorma fördelar. Accenture tror att AI kommer att ha lika stor påverkan på företagen som datorn hade i slutet på 1900-talet.

Men debatten pågår om det är bra eller dålig för mänskligheten. AI och robotisering förväntas inte bara ta bort tråkiga, farliga och enkla jobb utan även flera kvalificerade arbeten.

Förespråkarna hävdar att med smartare robotar och AI-verktyg kan vi lägga mer tid på produktutveckling och bättre kundservice, vilket gynnar alla parter i samhället.

Det forskas för fullt inom olika tillämningar av AI – exempelvis inom sjukvården där man tror att det skulle hjälpa till med bättre och snabbare diagnoser av sjukdomar och även hjälpa till inom kirurgin.

Intuitive Surgical

Tesla och Google lägger ner stora resurser på forskning av självkörande lastbilar och bilar, vilket skulle ge säkrare vägar och färre olyckor samt effektivare transporter. Finansindustrin har börjat med billig automatiserad robotrådgivning inom kapitalförvaltning av förmögna kunders tillgångar.

Kina tillkännagav nyligen att Kina ska bli världsledande inom AI senast år 2030. De har även en betydligt mer optimistisk prognos om marknadens storlek än de etablerade estimaten från diverse konsultfirmor. Kina tror att marknaden kommer att vara värd 1 200 miljarder kronor. Det skulle motsvara en tillväxt på mer än 15 procent per år.

Spännvidden inom AI och robotisering är stor. Det handlar om allt från utveckling av hårdvaror som sensorer, tillverkning av hela robotar till ren mjukvaruutveckling av dataprogram. Var framtidens vinnarbolag är svårt att veta.

Den som inte vill leta och spå bland enskilda aktier, kan investera i en portfölj av Robot- och AI-bolag genom att köpa den börshandlade fonden Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF (BOTZ). Det kan vara ett bra sett att sprida risken i sin investering.

Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF (BOTZ) lanserades i september i fjol och har blivit väldigt populär. Den har attraherat närmare 3 miljarder kronor från investerare. Det får anses mycket för en så pass smal investering som BOTZ ändå är. Mer än halva kapitalet har kommit in under 2017, vilket sannolikt gör den till en av de framgångsrikaste fonderna i år.

BOTZ ETF:n har utklassat Nasdaq Composit index sedan starten i fjol, avkastning i dollar.

Avkastningen sedan starten i fjol skäms inte för sig. Den har avkastat betydligt mer än tekniktunga Nasdaq Composit index och Globalt teknikindex.

BOTZ är en så kallad tematisk ETF, vilket innebär att den följer ett givet tema. Temat är robot- och AI-företag globalt. Fonden investerar i bolag som har anknytning till robot och AI industrin, även i bolag som anses dra fördel av AI-utveckling. Bolagen ska ha en betydande del av intäkterna från robot- och AI industrin. Eller en tydlig och klar vision om att man jobbar mot robot- och AI-industrin.

I BOTZ ingår för närvarande 31 innehav. Majoriteten är industribolag på drygt 66 procent, teknikbolag står för 24 procent och den sista sektorn är hälsovårdsbolag.

Nvidia

Här hittar vi stora industribolag som Mishubishi Electric och ABB. Bolagen i fonden är viktade efter börsvärde, men inget bolag väger mer än 8 procent och ingen mindre än 0,3 procent.

De fem största innehaven utgör knappt 37 procent av fondens värde. Den svensk/schweiziska el- och automationsteknikbolaget ABB är BOTZ sjätte största innehav på 6,4 procent.

ABB-robotar

Drygt 44 procent av bolagen kommer från Asien, 34 procent är amerikanska och den tredje största regionen är Europa på knappt 22 procent.

De klart största enskilda länderna är något överraskande Japan med 44 procent följt av USA på 32 procent. Det är sedan ett stort hopp till Schweiz på tredje plats med 9,5 procent.

Fonden saknar de stora teknikdrakarna Google och Facebook som lägger ner stora resurser på AI-forskning. Den stora koncentrationen till japanska bolag innebär en risk vid lokal händelse eller större valutafluktuationer.

Global X är en av pionjärerna inom tematiska ETF:er. De har runt 50 miljarder kronor i totalt förvaltat kapital. Förvaltningsavgiften i fonden är 0,68 procent. Likviditeten i fonden är mycket bra och skillnaden mellan köp och säljkurs är liten. Skillnaden mellan köp och sälj brukar kallas spread.

BOTZ är en riktig nischprodukt med en hög koncentration av framtida förhoppningsvinnare inom AI-området. Fonden har en relativt hög risk, vilket den höga värderingen på p/e 33 och låga utdelningen vittnar om.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -