Vinnarna på Internet of Things

ETF/Fonder Antalet enheter som ständigt är uppkopplade mot nätverk - Internet of Things - exploderar. Placera har hittat en börshandlad fond med fokus på området.

Sedan smartphonen såg dagens ljus i mitten på 00-talet har tillväxten för sakernas internet eller Internet of Things (IoT) varit stark. Idag accepterar vi att datorer, skrivare, mobiltelefoner och smarta klockor är uppkopplade via nätverk och kommunicerar med varandra. Men utvecklingen är snabb och ger oss helt nya möjligheter till tjänster som kan styras på distans.

Idag kan du kommunicera med hemlarmet, du ser vem av barnen som har kommit hem, du kan justera värmen för huset genom din värmepanna och du kan sätta på värmen till bilen före du ska använda den mitt i vintern.

Allt fler enheter spås bli uppkopplade de närmaste åren. Enligt den amerikanska konsultfirman Gartner Group är idag 18 miljarder enheter uppkopplade och senast 2025 spår de att minst 75 miljarder enheter kommer vara uppkopplade och anslutna till olika nätverk. Och de samhällsekonomiska vinsterna kan vara betydande på sikt.

Det talas om självkörande fordon där fordon kan kommunicera med varandra och fatta beslut i realtid. På arbetet kommer det att finnas kontorsbyggnader som övervakar allt från kaffemaskinen till skrivare. Fabriker som kan förutsäga underhållsbehov, effektivitet och säkerhet och som på sikt kommer att skapa förbättrad hälsa för medarbetare.

Städerna kan skötas bättre med bland annat förbättrad trafik, lokaltrafik och effektivare energianvändning. Vinsterna för samhället och individen är många med Internet of things och tillväxten ser stark ut.

Enligt Gartner Group finns det tre primära industrier som är positionerade för att dra nytta av tillväxten:

1) De som tillverkar de uppkopplade enheterna, apparaterna och applikationerna.

2) De som är leverantörer av nätverkstjänster, alltså snabba, säkra och tillförlitliga nätverk för att överföra information från sensorer till dataprocessorer och styrsystem.

3) De som är tillverkare av halvledare. Det förväntas en betydande ökning av efterfrågan på mikrokontroller, sensorer, kommunikationsenheter och flashminne.

Spännvidden inom internet of things (IoT) är stor. Den som inte vill försöka hitta framtidens vinnarbolag själv bland enskilda aktier, kan investera i en portfölj IoT- bolag genom att köpa den börshandlade fonden Global X Internet of Things ETF (SNSR). Det kan vara ett bra sett att sprida risken i sin investering.

SNSR lanserades i september i fjol och har blivit väldigt populär. Den har attraherat drygt 4 miljarder kronor från investerare. Det får anses mycket för en så pass smal investering som SNSR ändå är.

SNSR investerar i företag som kan dra nytta av uppkomsten av IoT. Detta omfattar utveckling och tillverkning av halvledare och sensorer, integrerade produkter och lösningar och applikationer som serverar, smarta nät, smarta hem, anslutna bilar och det industriella internet.

SNSR ger tillgång till dussintals företag med hög exponering för nyutvecklad IoT-teknik och består för närvarande av 45 innehav. Bolagen i fonden är viktade efter relevant marknadsandel mot IoT, inget bolag väger mer än 6 procent och ingen mindre än 3 procent

Majoriteten är teknikbolag på drygt 72 procent. Industribolag står för 21,5 procent, följt av hälsovård Den sista sektorn är konsumtionsbolag.

De fem största innehaven utgör knappt 30 procent av fondens värde. Fondens femte största innehav har varit det israeliska sensorbolaget Mobileye, som är under uppköp från den amerikanska IT-jätten Intel. Budet är på hela 120 miljarder kronor, i och med förvärvet ger sig Intel på allvar in i segmentet för självkörande bilar.

Majoriteten av bolagen domineras av nordamerikanska bolag på hela 72 procent, 19 procent är europeiska och den tredje största regionen är Asien på drygt 8 procent. Fonden har en klar lutning åt små- och medelstora bolag som tillsammans utgör knappt 55 procent. Resterande del är stora bolag.

Global X är en av pionjärerna inom tematiska ETF:er. De har runt 50 miljarder kronor i totalt förvaltat kapital. Förvaltningsavgiften i fonden är 0,68 procent. Likviditeten i fonden är mycket bra och skillnaden mellan köp och säljkurs (spreaden) är liten.

Global X Internet of Things ETF (SNSR) är en riktigt nischprodukt med en hög koncentration av framtida förhoppningsvinnare inom AI-området. Fonden har en relativt hög risk, vilket den höga värderingen på p/e 33 och obefintliga utdelningen vittnar om.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -