Nordea: Både brist och överskott på bostäder

Bostad Byggandet i Sverige ligger nu på de högsta nivåerna på 25 år, men i många delar av Sverige ökar byggandet snabbare än vad befolkningen motiverar.

Det konstaterar ekonomerna på Nordea i en ny konjunkturrapport om de regionala utsikterna.

Ekonomerna konstaterar att det endast är sex län som har "bostadsbrist", och det är främst i storstadsregionerna som bostadsbyggandet har varit lägre än tillväxten av nya hushåll. Största bostadsöverskottet finns i norra Sverige.

"Man får gå tillbaka 25 år för att se lika höga nivåer på byggandet. Det är en bred uppgång i alla län. Samtidigt ökar riskerna för ett boprisfall när byggandet ökar även i delar av landet där det finns ett bostadsöverskott", säger Nordeas senioranalytiker Susanne Spector.

Bild: Ranking av kommuner med över- respektive underskott av bostäder sedan 1992:

image

Källa: Nordea

Nordea konstaterar vidare i rapporten konjunkturutsikterna förbättras, i år och nästa år växer alla regioner mer än normalt. Den starkaste tillväxten märks i Stockholm och i Västsverige, men konjunkturuppgången är "markant" även i andra delar av landet.

Beträffande Stockholm har tillväxttalen varit positiva i minst 15 år, men Nordea-ekonomerna ser nu tecken på avmattning, framför allt på bostadsmarknaden.

"På ett års sikt tror Stockholms byggföretag på ett försämrat läge. Anställningsplanerna i byggsektorn är också lägre än normalt och de lägsta på tre år", säger Susanne Spector.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -