Nvidia slår alla förväntningar

Aktiekommentar Dataspelande och utvecklingen av artificiell intelligens har fått efterfrågan på snabba processorer att explodera. Nvidias resultat i tredje kvartalet var urstarkt.

Kalifornienbaserade Nvidias framgångssaga fortsätter. Tillverkaren av grafikprocessor överträffade högt ställda förväntningar i tredje kvartalet. Nästan över hela brädet var resultaten bättre än förhandstipsen.

Under dagens förhandel har aktien rusat över 5 procent och en ny rekordnotering är att vänta när börsklockan ringer på Nasdaq. Bara i år har aktiekursen stigit med över 100 procent.

Trots det räds inte analytikerna bolaget. 19 av 36 analytiker har köpstämplat aktien. Bara 4 analytiker säger sälj. Det rapporterar Businessinsider som citerar Bloomberg.

Konsensus i databasen Factset var en vinst per aktie på 95 cent i kvartalet. Resultatet var 40 procent högre och 1,33 dollar per aktie. Men inte bara vinsten överträffar analytikernas förväntningar.

Omsättningen ökade sekventiellt med 18 procent, vilket innebär drygt 2,6 miljarder dollar i tredje kvartalet. I fjol var intäkterna 2 miljarder dollar.

Nvidias huvudaffär är spelvänliga grafikkort som stod för 1,6 miljarder dollar av omsättningen. Det motsvarar 60 procent av totalen och intäkterna har ökat med 26 procent år mot år.

Försäljningen mot datacenter och molnindustrin exploderade. Med bland annat Amazon som kund mer än dubblades intäkterna mot samma period i fjol. Nvidias mest avancerade datacenterprodukt hittills lanserades i förra månaden. Först att köpa Tesla Volt V100-chipet var just handelsgiganten Amazon.

Inte bara Amazon använder sig av Nvidias datachips. Bolaget säljer ett kit som stödjer AI-inlärning över olika nätverk. Dessa går varma även hos Google, Facebook och Baidu.

Även Nvidias hårdvara för självkörande fordon – Drive – säljer bättre. Men ökningen når inte upp till samma magnitud. Försäljningen var 13 procent högre än i fjol och stod för 144 miljoner dollar av intäkterna. Väntat var närmare 159 miljoner dollar, enligt analytikerna som rapporterar till Factset.

Och viss oro har vuxit fram i marknaden efter Teslas Elon Musk signalerat att bolaget funderar på att byta riktning i sina satsningar inom autonoma fordon. Just nu är Nvidia en av de mest framstående leverantörerna.

Nvidia har också engagerat sig i brytningen av kryptovalutor men i takt med att priset stigit har utarmningen blivit allt svårare. I kvartalet var intäkterna 70 miljoner dollar, ner från 150 miljoner dollar i fjol.

Men bolaget är inte ohotat på toppen. Konkurrenterna Intel och AMD arbetar tillsammans för att ta fram vassare produkter för speldatorer, vilket skulle kunna ställa framgångarna på ända om de lyckas.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -