Placera: Månadens ETF-trender

Fonder Upptäcktsfärden fortsätter i ETF:ernas förtrollande värld. I november har vi hittat två nya fondfavoriter. Bakom valen står Placeras fondredaktör Pär Ståhl och aktieskribenten Fredrik von Schantz.

Detta är tredje månaden som Placera publicerar sin månatliga lista över intressanta ETF-trender. Börsen surar men investeringsteman som presenteras här ser vi som långsiktigt hållbara. Placeras Pär Ståhl presenterade tidigare en helt ny tjänstepensionsportfölj innehållande enkom ETF:er.

I oktober var det rent vatten, lägre utsläpp och robotisering som väckt vårt intresse.

Urvalet såg ut så här: Powershares Global Water Resorces (0,4%), Ishares Low Carbon Target (-0,3%), Global X Robotics & Artificial Intelligence (4,6%). Med tanke på den generella börsutvecklingen är det goda resultat på månadsbasis.

Nu i mitten på november har vi två nya trender och ETF:er vi tror kan vara goda teman att titta närmare på. Hela analyserna går att nå via länken respektive rubrik.

ETF:er att investera i under november.

Global X Social Media ETF (SOCL)

Facebook, Twitter och Tencent är tre regenter på internet. Närmare 70 procent av alla amerikaner använder minst en social media-tjänst. Tillväxten har gått i raketfart de senaste 10 åren. I ålderskategorin 18-29 år är användarpenetrationen högre än 90 procent. Få branscher kan skryta med sådan exponering.

I mindre utvecklade delar av världen är fortfarande användande lågt och tillväxtmöjligheterna goda. I Kina och Brasilien, har bara 50 procent respektive 60 procent av befolkningen tillgång till internet så här långt. Men det lär det bli ändring på.

Globals Social Media ETF innefattar 32 bolag med störst vikt i kinesiska Tencent, amerikanska Facebook och Twitter. Värderingarna i relation till nuvarande vinsterna är höga. Men med hänsyn taget till vinsttillväxten förefaller värderingarna mer rimliga. PEG-talet i urvalet stannar vid 1,2 i snitt.

AI Powered Equity ETF (AIEQ)

Datastyrda investeringsstrategier vinner mark och nu ökar konkurrensen ytterligare. Med hjälp av IBM:s superdator Watson har ETF Managers Group i samarbete med Equbot lanserat AI Powered Equity ETF. Det är den första fonden i världen som förvaltas i sin helhet av artificiell intelligens.

Fonden ska inte förväxlas med tidigare investeringsförslag här på listan, och ETF:er som BOTZ och ROBO – som investerar i AI och robotisering. Istället talar vi om en fond som tagit tekniken till sin kärna.

IBM:s superdator blev känd för världen när den tävlade i Jeopardy 2011 och vann över två stormästare. Namnet Watson har datorn ärvt efter IBM:s första vd Thomas Watson.

Fonden är aktivt förvaltad och modellen baseras på Equbots egenutvecklade matematiska modeller. ETF:en har inte hunnit fylla en månad ännu och resultaten hittills glimrar inte. Sannolikt beror det på dålig tajmning och en generellt sjunkande marknad under samma tidsperiod. Det återstår att se vad Watson kan leverera på sikt.

Våra tidigare ETF-rekommendationer är minst lika intressanta som tidigare. I listan nedan finner ni alla våra tidigare val, sorterade månad för månad.

Oktober

Powershares Global Water Portfolio ETF (PIO)

Ishares MSCI ACWI Low Carbon ETF (CRBN)

Global X Robotics & Artificial Intelligence (BOTZ)

September

Global Robotics and Automation Index ETF (ROBO)

ETFMG Prime Cyber Security ETF (HACK)

Direxion ibillionaire Index ETF (IBLN)

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -