Köpvärda aktier i december

Köptips E-sport och lastbilar lockar trots att vår oro för aktiemarknaden vuxit sig större inför december. Det skriver Placeras Fredrik von Schantz

Under november tappade Stockholmsbörsen 2,7 procent. Det skedde i negativ samklang med övriga europiska börser. Utvecklingen motsvarar inte alls förväntningarna vi tog med oss från förra månadens genomgång av säsongsmönstret.

Placeras makroexpert Pekka Kääntä har valt att höja aktievikten inför december. Han förväntar en återhämtning i Europa som släpat efter USA på resan högre. Europiska makrodata är urstarka, vilket talar för att gapet mellan USA- och Europabörserna ska täppas igen. De argumenten är svåra att säga emot och historien talar för det.

Finansmarknaderna är översvämmade med billigt kapital och alternativen till aktier är få. Jakten på placeringsmöjligheter – som ger avkastning –  är så hetsig att institutioner överväger att gå långt ut på riskskalan och investera i kryptovalutan Bitcoin.

Sannolikt får vi därför en hygglig avslutning på 2017 – trots avvikelsen från säsongsmönster under november. Dessutom är direktavkastningen god på Stockholmsbörsen. Även om värderingarna är höga.

På längre sikt finns det dock skäl till viss oro.

I den senare delen av tjurmarknaden har teknikbolagen i USA har varit draglok. Dessa bolag står tillsammans för en fjärdedel av det samlade värdet på både S&P500 och Nasdaq.

De ihållande kursuppgångarna är inte isolerade till tekniksektorn. Men det är här uppgångarna varit absolut mest iögonfallande och de negativa rekylerna har varit mycket få. Mot slutet av en börsuppgång är det inte ovanligt att det ser ut just så. En ökad divergens mellan förlorar- och vinnaraktier är första varningen på att allt inte står rätt till i aktiemarknaden.

Under onsdagen fick vi en första indikation vad som väntar när rädslan blossar upp i en högt värderad sektor då teknikaktierna föll över hela linjen.

USA:s tyngsta teknikindex Nasdaq har ställt sig på högkant. Dammar vi av skolboksexemplet för en börscykel – vars uppgångsfas i regel varar i ungefär 8 år –  närmar vi oss slutet i hastig fart. Samtidigt har vi kanske de snabbaste kursstigningarna framför oss.

Följer vi skolboken bör volatiliteten i USA stiga under våren. Runt hörnet väntar sedan sen rejäl sättning. Även andra pusselbitar har fallit på plats – värderingarna är skyhöga. Vinsterna är väl underbyggda i många teknikbolag men tyvärr saknas inte potentiella luftslott.

Vilken bäring har detta på Stockholmsbörsen? Finansmarknaden är kommunicerande kärl och ingen enskild marknad är ett eget universum. När de starkaste väl faller smittar det alla andra.

Att Europabörserna redan under november varit svaga, trots styrkan i USA, är därför oroväckande. Det som kan vara ett spännande köpläge kanske därför är något annat.

Motivet är inte att måla fan på väggen. Men det skadar inte i det bästa tider föra mer skeptiska resonemang kring börsens framtid – främst för att stäva överoptimism – och det skadar absolut inte att vara mer selektiv i sina aktieval.

Stökigheterna på den svenska bostadsmarknaden har skapat krigsrubriker också utomlands. Men aldrig tidigare har fastighetspriserna rasat under en brinnande högkonjunktur. Politikerna gör dock allt de kan för att reglera sönder en redan trasig marknad.

Blåser oron över kan det dyka upp fina lägen i både bygg och bank. Men mycket sannolikt har utvecklingen haft en negativ inverkan på det utländska intresset för vår börs.

Svenska småbolag har minskat i popularitet under hela hösten. I november föll småbolagsindex med hela 4,3 procent. Indexet innehåller förvisso en hel del byggrelaterat. Men intresset för småbolagen är en generell värdemätare på riskaptiten – vilket ger den negative mer vatten på sin kvarn.

Dysterkvistar är dock mycket sällan lyckosamma placerare. Aktiemarknaden stiger tre av fyra år och börsen förblir den främsta värdeskaparen i världen som vi känner den. På Stockholmsbörsen finns flera bolag som inte påverkas nämnvärt av inhemska stormar ens om bopriserna blir en ännu hetare potatis – deras marknad är istället global.

Den globala konjunkturen ser trots allt inte ut att ha nått slutstation. Bland verkstadsbolagen finns ett fordonsbolag som inte värderas rekordhögt och som dessutom ser en kraftigt stigande efterfrågan.

Den glödande teknikhajpen bör heller inte förringas - trots riskerna. I Stockholm finns ett bolag som gör stora satsningar på e-sport och värderingen är inte blodig i relation till internationella investeringsalternativ. Om ansträngningarna bär kan resultatet bli mycket bra på sikt. Aktien har stigit snabbt under torsdagen efter bolagets kapitalmarknadsdag på onsdagen.

Här är Placeras två nya spets-val till listan över köpvärda aktier.

Spets-val:

Volvo – global konjunkturexponering till lägre värdering

Maskin- och fordonsbolaget Volvo drar nytta av den kraftiga efterfrågan på lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner. Tyvärr har bolaget flaskhalsar i lastbilsproduktionen men det är inget som gjort aktiemarknaden särskilt brydd. Bolaget menar också att situationen succesivt blivit bättre och att problemen ska vara mindre inför fjärde kvartalet.

Volvo ser en god efterfrågan från USA och Kina. Både för lastbilar och anläggningsmaskiner. De amerikanska lastbilsbeställningarna ökade med hela 79 procent i senaste kvartalet.

I tredje kvartalet stod Kinas order av anläggningsmaskiner för en tredjedel av beställningarna. Prognosen för Kina är en ökning på 60–70 procent i år och ytterligare 5–15 procent under 2018.

Snittprognosen från Factset är en vinst per aktie på 10,90 kronor under 2018 och en dryg 4-procentig ökning av omsättningen.  Det ger en värdering och ett p/e-tal på 15, vilket är en bra bit under börssnittet.

MTG – spännande satsningar på E-sport

Vd:n Jörgen Madsen har aldrig sett bättre möjligheter i bolagets historia och fondförvaltare och aktieanalytiker stämmer in i skönsången, även om betongen på den höga risknivån är tydlig.

MTG är ett av få mediabolag som försöker förändra sin struktur. Linjär-tv har varit kassakon i decennier är fortfarande en lönsam affär. Men det inom digitala satsningar som framtiden vilar.

Dataspel och e-sport som får investerarna att dra på smilbanden. De kommande tre åren ska MTG investera 250 Mkr i online-spel och e-sport. Bolaget driver e-sports plattformen ESL som anordnar globala e-sportstävlingar och evenemang. De mindre spelbolagen behöver en stark partner då all egen kraft fokuseras på spelutveckling.

MTG har också förvärvat Dreamhack - en arrangör av e-sportsarrangemang. Nästa år går en av tävlingarna av stapeln i globen. Datorspelsmarknaden är tillskillnad från TV-satsningarna gångbar globalt. År 2020 förväntas spelmarknaden vara värd 129 miljard dollar och redan idag finns 2,6 miljarder spelare.

I dagsläget är intäkten per e-sporttittare betydligt lägre än för traditionell sport-tv. Men snittåldern är 35 år, vilket bör innebära att betalningsförmågan är rätt god - om MTG lyckas skapa en vettig affärsmodell.

För MTG-aktien betalar vi p/e 21 på nästa års vinst. Men peg-talet uppgår bara till 1,1. I relation till övriga dataspelbolag är det billigt. Den traditionella verksamheten bidrar med önskad finansiering.

Vitec

Mjukvarubolaget Vitec växer genom förvärv. Bolaget har specialiserat sig på att köpa små nischspelare, programvarubolag som redan är lönsamma, men som kanske inte lyckats växa på egen hand. De mindre nischspelarna är oftast ointressanta för större drakar och därför kan Vitec köpa dem relativt billigt. Som en del i Vitec-familjen kan tillgångarna sedan värderas upp. Låga räntor gynnar i allra högsta grad bolaget och fördelen förväntas bestå under en överskådlig framtid. Värderingen är hög men det är något investerarna fått vänja sig vid.

Scandic Hotels

Scandic Hotels ska ta över driften på flera nya hotell under först halvåret. Hotellmarknaden är stark i norden och aktien är lågt värderad. Med en stor andel affärsresenärer är Scandic en satsning på en fortsatt stark konjunktur. Dessutom ger aktien en bra direktavkastning.

Husqvarna

Husqvarnas resultat var något sämre än väntat i tredje kvartalet. Rörelseresultatet landade på 433 Mkr mot förväntade 454 Mkr och aktien sjönk marginellt på rapporten. Omstruktureringskostnader om 50 Mkr var väntade men tynger likväl resultatet.

 

Det långsiktiga marginalmålet om minst 10 procents lönsamhet på rörelsenivå kvarstår och bör vara inom räckhåll inom 2018.

Nibe

Värmeproduktbolaget är en klassisk förvärvare på börsen med en uttalad ambition att fortsätta köpa bolag i många år till. Omsättningsmål är satt till 20 miljarder kronor år 2020 men chansen finns att detta nås i förtid.

Dometic

Konsumenterna mår bra och spenderar allt mer pengar på fritidsaktiviteter. Campingbesöken har nått rekordnivåer på fler europeiska marknader under fjolåret, och det finns en allt större vilja att spendera mer tid och pengar nära naturen. Dessutom är värderingen inte särskilt ansträngd.

Bufab

Bolagets senaste rapport var något sämre än väntat på lönsamhetssidan men tillväxten var bra.  Organiskt växte intäkterna med 6 procent och 10 procent totalt.

Orderingången var 13 procent högre än samma kvartal året innan. Ledningen laddar för flera förvärv och förväntat är ett par sådana under kommande kvartal, så skriver systertidningen Börsveckan i en kommentar till rapporten. 

Bas-val:

Lifco

Konglomeratet Lifco samlar en spretig men lönsam skara bolag under samma tak. Konjunkturstabila intäkter motiverar en premievärdering jämte börsens andra förvärvsdrivna verksamheter. Bara i år har nio bolagsaffärer avslutades och ytterligare två tyska köpekontrakt har skrivits under efter senaste kvartalets utgång. Belåningsgraden ligger under koncernmålet, vilket möjliggör fler förvärv framöver. Lifco kan vara en bra bas i portföljen.

Investor

Investors noterade portfölj rymmer elva kvalitetsbolag. Därutöver ryms en rad välskötta onoterade bolag. Baserat på en marknadsvärdering av dessa handlas aktien med en god substansrabatt.

Kinnevik

Kinnevik har en god finansiell ställning och spännande exponering mot digitala tillväxtmarknader. Dessutom har bolaget äntligen fått en ny vd. Basen utgörs av tre stora, noterade innehav som tillsammans står för lejonparten av börsvärdet. Det många onoterade tillgångar följer med på köpet.

Läs också:

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Volvo B Köp 158,80 -
Modern Times Group B Köp 350,40 -
Vitec Software Group B Köp 88,00 -
Husqvarna B Köp 76,90 -
NIBE Industrier B Köp 79,80 -
Dometic Group Köp 79,80 -
Bufab Köp 100,50 -
Lifco B Köp 291,00 -
Investor B Köp 392,90 -
Kinnevik B Köp 269,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -