Det försiktiga fondalternativet

Köptips När det skakar till på världens börser kan det var skönt med lägre risk i portföljen. Här är en uppdatering av läget för Placeras försiktiga fondalternativ.

Det har varit en tuff vinter på Stockholmsbörsen, index har backat med drygt 5 procent det senaste kvartalet. Och det senaste året stannar avkastningen på modesta 6 procent inklusive utdelningar.

Om sommarens och höstens team var geopolitisk oro, och världen såg ett orosmoln i ett oberäkneligt Nordkorea drivs nu nedgången av stigande globala räntor och en allt svagare dollar. Den stigande räntetrenden har satt sina spår på de annars så trygga obligationsfondernas avkastning.

Enligt Morningstar har kategorisnittet för långa obligationsfonder backat med 0,6 procent det senaste kvartalet. Särskilt tydligt är nedgången i år med minus 0,4 procent.

En annan faktor som ökat är volatiliteten på aktiemarknaden. Vi har under flera år blivit bortskämda med en allt lägre volatilitet som satt nya lägsta noteringar. SIX Volatilitets index som mäter volatiliteten på de 30 största och handlade bolagen på Stockholmsbörsen såg den lägsta noteringen på Stockholmsbörsen i mitten på oktober. Efter det har volatiliteten stigit.

Det senaste kvartalet är tre av fyra hedgefonder i Placeras försiktiga fondalternativ på plus. Uppgången för det försiktiga fondalternativet är drygt 2 procent, vilket står i stor kontrast till Stockholmsbörsen och långa obligationer som båda har negativ avkastning under perioden.

I grafen ser vi den alternativa investeringsstrategins historiska utveckling jämfört med Stockholmsbörsen inklusive utdelningar och kategorisnittet för obligationsfonder.

På kort sikt utmärker sig de trendföljande hedgefonderna RPM Galaxy och SEB Asset Selection Opp C-H SEK. De har stigit mellan 5,5 och 3,7 procent det senaste kvartalet. De har gynnats av tydliga trender för en svagare dollar, starkare euro och stigande räntor samt stigande volatilitet.

Stigande volatilitet brukar vara en bättre miljö att hitta avkastning i. Historiskt har de levererat avkastning när den som bäst behövs i en portfölj. Vilket de lyckats bra med det senaste halvåret.

De båda så kallade lång/kort hedgefonderna har de senaste tre månaderna utvecklats svagare. PriorNilssons Idea har backat runt en procent och Norron Select R är oförändrad. Vilket får anses bra. En lång /kort hedgefond ska inte gå upp eller sjunka lika mycket som ett aktieindex då man oftast har en lägre exponering och risknivå. Det har vi under den senaste perioden fått ett kvitto på.

Lyfter vi blicken så har avkastningen varit fortsatt bra. På ett år sikt har Placeras försiktiga fondalternativ avkastat knappt 7,5 procent, vilket är bättre än Stockholmsbörsen. På tolv månader är alla hedgefonder på plus, med en jämn spridning på avkastningen mellan fonderna.  

Placera rekommenderar SEB Asset Selection Opp C-H SEK, Norron Select R, PriorNilsson Idea och RPM Galaxy som alternativstrategi med låg risk och bra riskjusterad avkastning. Fondernas egenskaper beskrivs i Det försiktiga fondalternativet. Grundtanken med Placeras försiktiga fondstrategi beskrivs i krönikan En helig graal. 

Den kritik man brukar ha mot hedgefonder är att de oftast är dyra. Det stora flertalet av fonderna är väldigt affärs- och handelsintensiva vilket göra att transaktionskostnader sticker iväg. Förutom det ingår oftast en resultatbaserad avgift som stiger ju bättre fonden avkastar.

Kan man svälja de höga fondavgifterna kan den alternativa fondstrategin kan med fördel användas som en byggsten i en portfölj om syftet är att minska den totala portföljrisken eller ge ett bra skydd i portföljen vid en längre börsnedgång. Det tål att upprepas att den alternativa strategin bygger på att fondernas historiska avkastningsmönster upprepas i framtiden.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -