Placerarna tror på USA-aktier

Fonder De globala investerarna föredrar defensiva sektorer och amerikanska aktier, på bekostnad av cykliska aktier. Det visar en färsk investerarenkät

Investerarna har ökat fördelningen till amerikanska aktier till den högsta nivån på femton månader. Nästan två tredjedelar av de tillfrågade investerarna säger att USA sannolikt är den bästa regionen att hitta avkastning på. Det visar Bank of America Merrill Lynchs senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 1–7 juni.

Investerarna har ökat risken genom att minska nettokassa till 4,8 procent från 4,9 procent. Det är över det historiska snittet på 4,5 procent. Nettokassan ses som en kontraindikator över historiska snittet indikerar köp och under 3,5 procent indikerar säljsignal. Den stora kassan gör att förvaltarna fortfarande kan köpa mer aktier utan att bli fullinvesterade – det finns torrt krut kvar.

Huvuddelen av de tillfrågade globala investerarna tror att aktiemarknaden har mer att ge. Uppsidan från dagens indexvärde på S&P 500-index är en fortsatt uppgång med 9 procent.

Investerarna tror att världsekonomin växer i några år till. En majoritet av de tillfrågade har skjutit upp sin syn när de tror att toppen är nådd för konjunkturen. Knappt 80 procent tror att toppen nås först andra halvåret 2019 eller senare. Drygt 10 procent tror att vi sett konjunkturtoppen.

Fondförvaltarna har varit underviktade amerikanska aktier i 15 månader. Men nu har man över övervikt i USA. De har sålt banker, tillväxtmarknadsaktier och europeiska aktier främst inom eurozonen. Det negativa intresset för tillväxtmarknadsaktier har fortsatt efter förra månadens stora nedgång.

Investerarna tycker att USA har den mest gynnsamma utsikten för bolagsvinster. Den är på 17-års högsta. Alla andra regioner har netto negativa vinstutsikter.

Den italienska marknaden är den minst attraktiva i Europa före Storbritannien där sentimentet ökade betydligt under månaden. Investerarna är mest positiva till Tyskland följa av Frankrike.  Råvaror har blivit en allt populärare tillgångsklass att investera i. Allokeringen har nått en ny åttaårs högsta.

Den amerikanska 10-åringen har börjat närma sig 3-procentsnivån igen efter att ha handlats till under 2,85 procent i slutet på maj. Men det är först när den når 3,6 procent som investerarkollektivet tror att det kommer att leda till att man börjar säljer av aktier och investera mer i obligationer. Det är en uppgång från 3,5 procent i april.

Överst på listan över den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, (vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja) hittar vi teknikbolagen FAANG+BAT för den femte månaden i rad. Det är en stor ökning från maj månads enkät.

Det största hoten mot fortsatt börsuppgång är fortfarande ett potentiellt handelskrig. Det är för den femte månaden i rad som det är det största hotet. Rädslan för eventuella policymisstag när centralbankerna börjar höja ränta och minska på de kvantitativa lättnaderna har minskat under månaden. Den gamla favoriten skuldkris inom Euroområdet och på tillväxtmarknaderna har letat sig in på listans tredjeplats.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -