Nya förslaget om höjd pensionsålder

Pension Pension vid 61 år, snart kan det vara ett minne blott. Den som är 35 år idag kommer att kunna ta ut den allmänna pensionen först vid 66 år, enligt ett nytt förslag.

Nu ska pensionsåldern, den så kallade riktåldern, anpassas till att vi lever allt längre. En 35-årings nya pensionsålder blir exempelvis 70 år. Det förslaget presenterar Pensionsmyndigheten.

”Vi lever längre vilket innebär att pensionen ska fördelas på fler år än tidigare. En riktålder som följer medellivslängden bidrar till att förhållandet mellan den förväntade tiden i arbete respektive pension kan hamna på samma nivå som när det nya pensionssystemet beslutades 1994”, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Riktåldern anger vid vilken ålder du kommer förvänta dig att få 70 - 80 procent av din slutlön.

Men enligt förslaget kommer din nya riktålder också att bestämma när du får börja ta ut din allmänna pension, som består av PPM och inkomstpension.

Åldern för tidigaste pensionsuttag ska, enligt förslaget, bli riktåldern minus fyra år. Det betyder att 35-åringen, vars nya riktålder blir 70 år, kommer att kunna börja plocka ut den allmänna pensionen först vid 66 år, jämfört med tidigare 61 år.

Den nya riktåldern kommer att beröra alla som är födda efter 1958. De som är födda 1958 eller tidigare kommer nämligen, enligt förslaget, att få 65 år som riktålder. Det betyder att gränsen för när de kommer att kunna börja lyfta ut sin pension fortsatt kommer att vara 61 år, riktåldern minus fyra år.

Pensionsmyndighetens föreslår att riktåldern ska fastställas en gång per år för den årskull som fyller 60 år under det året.

Det innebär att alla får veta sin riktålder minst åtta år före det att uppnår riktåldern, och fyra år före det att man uppnår tidigaste åldern för pensionsuttag.

Nu återstår att se om förslaget kommer att genomföras. Pensionsmyndigheten föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 1 januari 2020.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -