Makroveckan: kort men händelsrik

Makroveckan December fick visserligen ett bra avslut men som helhet blev det en dyster börsmånad. Nu hoppas många på nya tag i början av året och inkommande makrodata blir centralt för börshumöret.

Glädjande nog avslutades december med några riktigt hyggliga börsdagar som räddade lite av decemberbörserna. Ändå blev det en mörk månad med breda börsnedgångar i princip rakt över.

Den amerikanska statsapparaten är fortsatt delvis stängd vilket givetvis är en källa till oro men det ryktas ändå om att en lösning kan vara på väg. Det återstår dock att se. En annan sak som bidrar till lite underliggande oro är att det kinesiska inköpschefsindexet för industrin i december sjönk till 49,4. Det är första gången på dryga två år som indexet halkar under den symboliskt viktiga 50-nivån. Det spär på frågetecknen kring den globala konjunkturutvecklingen.

Veckan är annars fylld av intressanta makrohändelser. Under onsdagen publiceras inköpschefsindexen för en rad viktiga länder. Hyggliga siffror skulle kunna ge riskaptiten en liten skjuts uppåt men väntat är mindre nedgångar. Det viktiga amerikanska inköpschefsindexet publiceras i sin tur på torsdag.

På fredag publiceras inköpschefsindexen för tjänstesektorn som hittills hållit emot lite bättre.

Veckan huvudnummer är annars de amerikanska sysselsättningssiffrorna för december som publiceras på fredagseftermiddagen. Takten i sysselsättningsökningarna har ju visat tecken på att dämpas och om den nedåtgående trenden fortsätter lär det givetvis bidra till ökad oro kring den amerikanska konjunkturutvecklingen. Mycket av nedgången kan dock förklaras av att företagen möter ökade svårigheter att rekrytera lämplig personal. Därför är det också värt att hålla ett vakande öga på löneökningarna. 

Noteras kan att Trump, i ett uppenbart försöka att spä på riskviljan på finansmarknaden ytterligare, twittrat om stora framsteg i handelsförhandlingarna med Kina. Något konkret bevis på detta har vi dock ännu inte sett.

Värt att hålla koll på kan också fredagens paneldiskussion med Powell, Yellen och Bernanke på AEA i Atlanta vara.

Veckans makrokalender blev tyvärr lite försenad då undertecknad tillhörde de som blev drabbade av Alfrida.

Onsdag

Inköpschefsindexen för december rullas ut på bred front. Måttliga nedgångar väntas över i stort sett hela linjen men indexen väntas även fortsatt hålla sig en bit över 50-strecket som markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Det kinesiska indexet som publicerades under natten halkade dock ner till 49,4, den lägsta nivån på mer än två år.

Torsdag

Det amerikanska inköpschefsindexet väntas ha backat en bit men fortsatt ligga på en hög nivå. Finns väl visst utrymme för negativa överraskningar, dock. Hushållsutlåningen i Sverige har förmodligen fortsatt att dämpas i november.

Fredag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa korten. Deras index väntas ligga på något högre nivåer än de i industrin. Riks för att inflationen i EMU-området har dämpats ytterligare, vilket kan sätta lite press på euron. Dagens huvudnummer är ändå de amerikanska sysselsättningssiffrorna för december. Ökningstakten i nyanställningar ligger nu på läger nivåer än tidigare men det beror delvis för att företagen har svårt att hitta lämplig personal. Timlöneökningarna väntas ändå ha sjunkit tillbaka en aning.

 

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -