Missa inte skattepengarna - anmäl konto

Privatekonomi Nästa vecka öppnar årets deklaration. Nästan en miljon svenskar har missat att lämna sitt bankkontonummer till Skatteverket, utan det kan du inte få ut dina skattepengar. Se här vad du behöver tänka på.

Vill du hänga på låset så kan du deklarera som tidigast på tisdag den 19 mars klockan 07:00 då e-tjänsten öppnar. Du kan deklarera digitalt oavsett om du har en digital brevlåda eller inte. När du öppnar din deklaration finns det flera saker att tänka på.

Missa inte din skatteåterbäring

En vanlig miss är att den som ska få tillbaka pengar på skatten glömmer bort att lämna sitt bankkontonummer. Enligt Skatteverket finns det just nu 900 000 personer som inte har anmält något kontonummer.

Utan kontonummer kan inte Skatteverket betala ut dina skattepengar och de blir då kvar på skattekontot utan någon ränta. För att få ut pengarna måste du själv kontakta Skatteverket och begära ut dem.

Många av dem som inte angett något kontonummer har aldrig fått pengar tillbaka tidigare och ser därför inget bra skäl till att uppge det. I andra fall handlar det om att man är van vid att få en utbetalningsavi, och tycker att det funkar bra. Men här är det viktigt att känna till att Skatteverket inte längre skickar ut avier.

Kontrollera därför om du har ett giltigt bankkontonummer när du går igenom dina uppgifter. Du kan lämna det själv genom e-tjänsten.

Vad är ändringar och tillägg?

Om du är en av dem som ska få pengar tillbaka på skatten, och inte behöver göra några ändringar eller tillägg så kan du få pengarna redan före påsk om du deklarera digitalt senast den 2 april. Men vad som räknas som tillägg och ändringar är inte alltid helt glasklart.

Avdrag, till exempel för resor till och från arbetet, räknas som en ändring, liksom tillagda uppgifter om försäljning av bostad eller värdepapper. Du kanske har köpt och sålt aktier och behöver lägga till ett omkostnadsbelopp som saknas, då räknas det som ett tillägg. Eller om du lägger till, eller ändrar en inkomstuppgift.

Men det kanske allra vanligaste missförståndet är att den som inte lämnar in en bilaga som Skatteverket förväntar sig att få in, också inkluderas i gruppen som gjort en ändring eller tillägg, och därmed inte har rätt till tidig skatteåterbäring.

Har du rätt till avdrag?

Det mest populära avdraget vid deklarationen bland privatpersoner är reseavdraget. Varje år är det 900 000 svenskar som gör avdrag för resor till och från jobbet. Ibland helt i onödan eftersom många inte har rätt till avdraget.

Främst sker missuppfattningar kring tidsbesparingen. För att ha rätt att göra avdrag för resor med bil till jobbet, behöver du tjäna in minst två timmar i restid jämfört med att resa kollektivt.

Om du reser kollektivt har du möjlighet att göra avdrag med färdmedel om resesträckan är minst två kilometer, men bara för den del av dina utgifter som överstiger 11 000 kronor.

Bor du till exempel i Stockholm och köper ett SL-kort för 890 kronor per månad under året så får du betala sammanlagt 10 680 kronor. Det räcker alltså inte för att göra något avdrag.

Kolla därför noga upp om du verkligen har rätt till avdrag, om inte kan du få eventuell skatteåterbäring i april.

Nyheter

Om du är en av de två miljoner svenskar som ska betala kvarskatt i år kan du använda Swish för att betala in pengarna till Skatteverket. Senast den 12 november behöver betalningen ha kommit Skatteverket tillhanda.

Deklarerar du genom telefontjänsten kommer du i år att höra en signal som berättar att din deklaration är klar. Det beror på att vissa lagt på för tidigt, och missat att deklarationen inte är genomförd.

I år har Skatteverket satsat på en digital medarbetare som kallas Skatti, och som svarar på skattefrågor på webbplatsen. Skatti fungerar som ett komplement till ordinarie kundservice.

I år får tre miljoner svenskar Skattereduktion för fackföreningsavgift, detta är förifyllt och sker automatiskt.

Cirka 1,3 miljoner svenskar pappersdeklarerar, 80 procent av dem postar in deklarationen. Resterande lämnar in sin pappersdeklaration på bland annat Skatteverket serviceställen i år på 60 orter. I år utökas öppettiderna på servicekontoren.

Om du sålt en bostad så kan du numera få fullt uppskov för hela din vinst om du köpt något som är minst lika dyrt som det du sålde.

Det här granskas extra i år

I år ska 260 000 personer deklarera en bostadsförsäljning, och 485 000 personer ska deklarera värdepappersaffärer.

Just de här områdena är historiskt sett vanliga felområden, enligt Skatteverket. Det är också av den anledningen som Skatteverket kommer att kartlägga dessa områden extra i årets deklaration, för att kartlägga vad det är som gör att det blir fel.

Utöver de lite mer klassiska felområdena så finns det framförallt tre andra områden som Skatteverket kommer att fokusera på i år. Det handlar dels om uthyrning av privatbostad där reglerna fortfarande är relativt nya och inte automatiserade i deklarationen.

Felen uppstår därför främst eftersom reglerna uppfattas som svåra och alla uppgifter behöver läggas in manuellt. En vanlig miss är att man får hyra ut skattefritt upp till 40 000 kronor per år, något som många inte känner till.

Kryptovalutor är ett annat område där risken är stor att det blir fel vid deklarationen. Flera av dem som handlar med kryptovalutor har många transaktioner, som många gånger sker automatiserat dygnet runt. Det gör att det blir många rader att redovisa.

Sedan handlar det också om Rut och Rot-tjänster där ett vanligt förekommande fel handlar om att det inte är ägaren av fastigheten där renoveringen skett som söker avdrag.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -