Aktien som köttar allt motstånd

Börs Första maj noterades vegoköttbolaget Beyond Meat på Nasdaqbörsen. Sedan noteringen har aktien stigit 170 procent.

Uppgången i samband med introduktionen räknas som den största för ett enskilt bolag sedan finanskrisen.

Introduktionspriset för aktien var 25 dollar. Under torsdagen stängde aktien på 68 dollar. Som högst har aktien handlats på runt 85 dollar.

Kalifornienbaserade Beyond Meat har funnits i tio år. Bolaget har växt snabbt och tillväxten bygger på att fler vill äta växtbaserade alternativ till kött och att alternativet ska se ut som, smaka och kännas likadant som kött.  

Beyond Meat har Microsoft-grundaren Bill Gates och skådespelaren Leonardo DiCaprio på ägarlistan.

2018 omsatte bolaget 87,9 miljoner dollar samtidigt som nettoförlusten var 29,9 miljoner dollar. Trots det värderas alltså bolaget till fyra miljarder dollar.

Den enda analytiker som hittills bevakar aktien enligt Factset kommer från Bernstein Research. De har valt att sätta riktkursen 81 dollar på aktien.

Beyond Meats viktigaste produkt är vegetariska hamburgare som säljs i 15 000 livsmedelsbutiker runt om i USA och i Kanada.

Bolaget har lobbat hårt för att hamburgarna inte ska hamna på butikernas vegetariska avdelningar utan placeras tillsammans med köttprodukterna för att på så vis övertyga inbitna köttätare att testa deras burgare.

Bakom denna strategi finns också vetskapen om att mindre än 5 procent av USA:s befolkning är vegetarianer. Det går alltså att nå en betydligt större målgrupp om man inte trycker för hårt på att det är ett vegetariskt alternativ.

Det saknas inte konkurrenter till Beyond Meat. Det pågår en boom när det gäller vegetariska alternativ till kött som liknar kött.

Andra amerikanska konkurrenter som enbart är fokuserade på växtbaserade proteinprodukter är Boca Foods, Field Roast Grain Meat Co., Gardein, Impossible Foods, Lightlife, Morningstar Farms och Tofurky.

Amerikanska köttkoncernen Tyson arbetar också med ersättningsprodukter till kött som ska smaka och se ut på samma sätt som kött. Bolaget räknar med att lansera sina första produkter till sommaren.

Snabbmatskedjorna är med på tåget. Mest lyckosamma hittills har kedjan Impossible Burger med 7200 snabbmatsrestauranger varit. Bitvis har efterfrågan varit så hög att produktionen inte kunnat hänga med.

Kunderna som köper köttfria alternativ är i första hand vegetarianer men också människor som äter mindre kött av hälso- och miljöskäl samt personer som vill djurens väl.

Beyond Meats viktigaste säljargument är att det är ett hälsosammare alternativ till kött. Proteinet i Beyond Meats hamburgare kommer från gula ärtor som odlats i Kanada och Frankrike.  

Förutom hamburgare gör bolaget växtbaserat gris och kycklingköttimmitationer.

Pengarna från börsintroduktionen kommer att användas dels till att öka produktionen och till bättre marknadsföring.

Grundare av Beyond Meat är Ethan Brown. Hans drivkraft bakom bolaget är främst hälso- och hållbarhetsskäl. Brown menar att vi människor inte helt behöver överge kött som proteinkälla men att det går att efterskapa samma komponenter som kött har med ingredienser från växtriket.

På lång sikt räknar Beyond Meat med att ta en del av den globala köttmarknaden som idag omsätter 1 400 miljarder dollar.

Tanken bakom är att kopiera mejerivärlden och expansionen av veganska alternativ. Idag står de veganska alternativen inom mejerivärlden för 13 procent av branschens totala omsättning globalt.  

Beyond Meat säljer sina produkter till Europa via tre distributörer. Från 2020 räknar bolaget med att också ha tillverkning i Europa. Firman finns också representerad i Asien genom en distributör i Hongkong.

Bolaget har redan 700 aktieägare hos nätbanken Avanza. Innan någon investerar i Beyond Meat bör man vara medveten om att bolaget aldrig gjort vinst och att bolaget räknar med kraftigt ökade kostnader för tillväxten framöver.

Det kommer sannolikt att ta lång tid innan bolaget gör vinst lägg därtill att konkurrensen av allt att döma kommer att öka mycket framöver inom det här segmentet. 

Utöver det är Beyond Meats värdering skyhög och de första blankarna har redan tagit blankningspositioner i aktien.

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -