Fonden med rätt USA-exponering

Fondanalys De amerikanska börsbolagens dominans är oomtvistad och utgör mer än 55 procent av världens totala börsvärde. Placera har fonden för dig som vill ha en bra och långsiktig exponering mot USA och de amerikanska bolagen.

Även om den ekonomiska tillväxten mattas av även där, så bör man ha en exponering mot USA. Stora delar av teknikutveckling sker där. Det är sannolikt väldens mest dynamiska och innovativa ekonomi och bolagen har en ovanligt bra ekonomisk infrastruktur för att ta nystartade innovativa bolag vidare i värdekedjan så de kan växa och bli stora och i vissa fall globala världsledande bolag som Microsoft, Apple, Google och Amazon.

Det vittnar inte minst listan över världens största bolag mätt som börsvärde i MSCI All Countries World Index som täcker runt 3 000 bolag. Topplistan domineras av amerikanska bolag. Förutom schweiziska livsmedels, och handelsgiganten Nestlé som intar listans åttonde plats, är alla amerikanska bolag.

För några veckor sedan skrev jag en artikel om amerikanska fondvinnare de senaste fem åren. En tydlig slutsats var att de var ganska få USA-fonder som lyckats klå aktieindex. Den amerikanska finansmarknaden hör sannolikt till världens bäst fungerande, vilket gör det svårt för aktiva förvaltare att klå index över tid. Visst fungerar en billig bred amerikansk indexfond som fondinvestering.

Men det kan också vara värt att fundera på att samtidigt investera i aktivt förvaltad fond som har ett tioårigt track record som hör till fondkategorins absoluta toppskikt.

Placera gillar Spetsfonden Morgan Stanley INVF US Advantange A. Fonden är aktivt förvaltas sedan 2009 av Dennis Lynch, Alexander Norton och Armistead Nash. Dennis Lynch är ansvarig för Morgans Stanleys tillväxtbolags team på totalt 11 personer. Teamet letar investeringar fritt utan påverkan av index och storlek.

Dennis Lynch, Alexander Norton och Armistead Nash

Förvaltningsteamet förvaltar även systerfonden MS INVF US Growth. Den fonden har ett större fokus på mindre, disruptiva och snabbväxande tillväxtbolag, vilket ger den fonden en högre risk.

Investeringsprocessen är analysdriven och man letar bolag för en lång investeringshorisont.

Fokus är på tillväxtbolag med defensiv affärsmodell. Det innebär att bolagen ska dominera sin marknad och gärna vara marknadsledande.

Oftast är det etablerade bolag med solida och starka varumärken, stora skalfördelar, etablerad teknologi med tydliga intellektuella rättigheter.

Förvaltarna är långsiktiga och har ett stort tålamod. Det är tydligt i när man ser på fondens tio största innehav. Fyra innehav har varit med i över tre år och det yngsta innehavet är drygt 13 månader gammalt.

Och förvaltarna försöker bara genomföra större aktieaffärer var fjärde till var sjätte vecka. Det är för att man inte vill få för stor påverkan av marknadens kortsiktiga brus. Och resultatet är tydligt. Omsättningshastigheten i fondens innehav är låg och ett innehav stannar runt fyra år i fonden.

Fem största innehaven i MS UNVF US Advantage A
Amazon 6,6% E-handelsbolag
Ecolab 5,2% Vattenrening
Twitter 5,1% Socialplattform
Walt Disney 4,8% Media- filmbolag
ServiceNow 4,7% Molntjänstbolag
Källa: Morningstar 26%  

 

Fonden har drygt 30 innehav och avviker mycket från index. De tre största sektorerna är teknik med 37 procent, cykliska konsumentbolag (24) och industri (17). Fonden är överviktad i cykliska konsumtionsbolag. Fonden saknar helt investeringar inom flera sektorer som råvaror, olja och energi, fastigheter och allmännytta.

Fonden har en tydlig lutning åt stora bolag, runt 84 procent är investerat där och 16 i medelstora bolag. Fondens tio största innehav väger drygt 40 procent. De största betten i fonden väger runt 5 – 6 procent vardera. Amazon väger mest på drygt 6,5 procent, vilket är en klar övervikt mot index.

Twitter och molntjänstbolaget ServiceNow här till årets bästa bidragsgivare i fonden. Båda har en uppgång på 50 procent i svenska kronor.

Förvaltarna har lyckats med konststycket att skapa en avkastning som de tre senaste åren snittat på 21,8 procent. Betydligt bättre än kategorisnittets 19,1 procent. För den prestationen har fonden belönats med fem stjärnor av Morningstar.

MS INVF US Advantange A   Kategori - USA, tillväxtbolag
Avkastning % 3 år    
Avkastning % i år 76,1 66,8
Risk % 3 år 16,4 15,6
Betyg* 5  
Avgift%/år 1,7  
Rörlig avgift  Nej  
Förvaltare: Dennis Lynch  
  Alexander Norton  
*5 är högsta betyg i Morningstar Armistead Nash  
Källa: Morningstar den 3 oktober 2019    

 

Morgan Stanley INVF US Advantage A är den största fonden i kategorin och har hela 84 miljarder kronor under förvaltning. Den årliga avgiften är på 1,7 procent, vi tycker att avgiften är försvarbar då fonden levererat en bra riskjusterad avkastning. Och avkastningen är absolut bäst i fondkategorin ”USA, tillväxtbolag” på såväl tre som fem års sikt,

Placera rekommenderar köp av spetsfonden Morgan Stanley INVF US Advantage A och tror att förvaltarna över tid kommer att fortsätta leverera en hög riskjusterad avkastning. Fonden fungerar utmärkt som komplement till en billig amerikansk indexfond. Placera rekommenderar en lång sparhorisont på mellan tre till fem år.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
MS INVF US Advantage A Köp 927,69 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -