Kvartalets bästa Sverigefonder

Fondkommentar När jag summerade Sverigefondernas avkastning för helåret 2019 var dominansen av Sverigefonder med små- och medelstora bolag total. Nu är det ombytta roller. Indexfonder med inriktning på de största bolagen är åter på vinnarlistan som Placera sammanställt.

Första kvartalets nedgång har drabbat de största bolagen på Stockholmsbörsen minst. De 30 största och mest likvida bolagen på Stockholmsbörsen har minskat med drygt 16 procent sedan årsskiftet. Samtidigt har breda aktieindex som beräknas på alla bolag noterade på Stockholmsbörsen backat med 19 procent.

Det är tydligt att medelstora och små bolag haft det tuffare i coronaoron. Det ser vi tydligast när vi ser på Carnegie Småbolagsindex som har backat hela 24 procent. Det skiljer nästa åtta procentenheter till storbolagens fördel – vilket är mycket.

Placera har listat årets vinnarfonder utifrån Avanzas fondutbud av fonder inom de båda fondkategorierna, ”Sverige, små-/medelstora bolag” och ”Sverige”.

Årets topplista har en tydlig dominans av fonder med fokus på större bolag. Halva topplistan består av passivt förvaltade fonder. Fem av de aktivt förvaltade fonder har slagit index i år.

Överst hittar vi den aktivt förvaltade fonden Handelsbanken Sverige (A1 SEK). Förvaltare är Oscar Karlsson sedan 2016. Fonden har backat mindre än storbolagsaktieindex under årets inledande kvartal.

Fondens innehav är koncentrerat  till drygt ett 50-tal bolag. Största sektor är industribolag på 33 procent följt av stabila och defensiva telekommunikationsbolag på 22 procent. Största innehav är spelutvecklaren Embracer Group på 6,8 procent följt av Atlas Copco med 5,4 procent.

Fondens bästa bidragsgivare under kvartalet är två spelutvecklare. Embracer som har en kursuppgång på 39 procent och Stillfront på 20 procent.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag, är en passivt förvaltad fond som investerar i en koncentrerad portfölj av svenska investmentbolag. Industrivärden och Investor utgör mer än halva fondportföljen. Totalt har fonden 14 investeringar. Investor har backat drygt 10 procent och Industrivärden backat i nivå med fondens avkastning.

Consensus Sverige Select är en så kallad all cap fond som investerar i bolag oberoende av storlek på företagen.  Fonden är listad som en Sverigefond av Morningstar. Det är en koncentrerad portfölj som gäller på 39 innehav. Här h är hittar vi Stillfront Group som fondens största innehav på knappt 8 procent.

Stillfront tillsammans med det lilla First North-noterade spelutvecklingsbolaget Enad Global 7 som stigit hela 63 procent är fondens bästa bidragsgivare i år.

Bästa passivt förvaltade indexfond är gratis fonden Avanza Zero. Fonden investerar efter SIX30 index som består av de 30 mest likvida och största bolagen noterade på Stockholmsbörsen. Fonden har lyckats klå index med en liten marginal.

Bästa bidragsgivare till fondens avkastning är Ericsson, som är näst största innehav på 7 procent, och bara backat 0,7 procent under det turbulenta kvartalet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -