Hur man investerar i elbilstrenden

Marknadskommentar Jag fortsätter min resa på framtida investeringsteman som sannolikt går stärka ur coronakrisen. Och nu är det dags för elbilar.

Efter att ha lyssnat på kinaförvaltaren Anthony Wong hos den tyska försäkringsjätten Allianz Global Investors, är det tydligt för mig att alternativa energikällor och elektrifiering av bilar kommer att stärkas av coronakrisen. Kina är världen största nettoimportör av olja och trots det ultralåga oljepriset spås landet vilja minska sitt oljeberonde ur ett säkerhets-, oberoende- och miljöperspektiv.

Elektrifiering av fordon har varit en stark trend under flera år. Den amerikanska investmentbanken BofA Securities ser den som en av 20-talets starkaste och mest betydande trender. En trend som kommer att accelerera.

Tre faktorer har kommit fram från coronakrisen och som påskyndar elektrifieringen. Det är koncentrering, konsolidering och accelerering inom industrin.

Koncentrering: Det handlar om att nuvarande biltillverkare skapar samarbeten med nya digitala aktörer och ändrar fokus till att spendera forsknings- och utvecklingsbudget för att så snabbt som möjligt elektrifiera sin flotta av bilmodeller.

Konsolidering och partnerskap: Här spås aktörer köpa varandra och skapa partnerskap både horisontellt och vertikalt i värdekedjan. Uber har nyligen ingått samarbete med Lime som har elscooters och elcyklar. Samtidigt har teknikjätten Intel köpt Movidus som är specialister på processorer för igenkänning och positionering.

Accelerering: Redan nu talar flera storstäder, bland annat London, om att skapa mer utrymme för gående och mer och större cykelbanor på bekostnad av bilvägar. Och samtidigt begränsa fossila bilar allt mer.

Elektrifieringen av fordon är ett brett tema som i sig innehåller många drivkrafter och mindre teman. Om man bryter ner det i mindre teman hittar vi allt från hur vi äger och utnyttjar fordonet, digital uppkoppling, självkörande bilar, mjukvara till inte minst elektrifieringen med batteriteknologi.

Det är helt klart att gamla affärsmodeller inom bilindustrin kommer att få stryka på foten, Ett sannolikt stort skifte är när ratten ersätts av den smarta mobiltelefonen som det viktigaste instrumentet. Det göra att slutanvändaren kommer längre bort ifrån biltillverkaren.

Enligt den brittiska konsultfirman Neckermann Strategic Advisors som är experter inom den mobila revolutionen så ser de att redan 2025 kommer vi inte att äga bilen som tidigare utan dela ägandet. De spår också att den självkörande delen kommer att öka betydligt. Trenden kallas för autonomous Mobility-as-a-Service.

Det är ett område som förväntas växa med i genomsnitt 28 procent per år fram till år 2030. Det ser ut att bli en helt ny värdekedja som startar med teknologibolagen. Precis det som Tesla har gjort. Tesla är både en batteritillverkare, mjukvarubolag och utvecklare av egen hårdvara.

Här hittar vi både hårdvaruleverantörer som tillverkare sensorer, halvledare, radar samt kameror och linser. Batteriteknologin utvecklas snabbt.  

Vill du investera i rena elbilstillverkare finns ju amerikanska Tesla, kinesiska NIO som är noterad på NYSE och kinesiska BYD som handlas på Hongkong-börsen.

Tyska Jenoptik är världsledande inom linser och optisk laser, tyska Aumann som är maskinleverantör till fabrikerna för elbilar. Inom processorer hittar vi bland annat Nvidia, tyska Infineon, teknikjätten Intel och Silicon Valley-baserade Advanced Micro Devices. Inom batteri finns tyska Varta.

Mjukvaran blir en alltmer strategisk del av elektriska- och självkörande bilar. Här är det företag verksamma inom bland annat säkerhet, navigation och inte minst automatisering.

Här finns svenska Veeoner, Alphabet (Google), och kinesiska Baidu som är noterat på Nasdaq USA.

Vill du inte leta bolag själv så finns det en uppsjö med börshandlade fonder med inriktning mot elbilar och framtidens mobilitet.

Amerikanska iShares Electric Vechicle and DrivTech UCITS ETF finns. Och nyligen har franska ETF-specialisten Lyxor släppt sin Lyxor MSCI Future Mobility ESG USITS ETF. Tyska Xtrackers Future Mobility UCITS ETF är ytterliggare en på samma tema.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -