Aktierna med störst motvind i år

Aktiekommentar Avkastningen på Stockholmsbörsen landar i skrivande stund på drygt smått otroliga 33 procent inklusive årets utdelningar. Men det är inte alla bolag som haft ett strålande år. Placera har grävt fram en lista över årets sämsta aktier noterade på Stockholms aktiebörs, listan toppas av ett läkemedelsforskningsbolag.

Bottenlistan över de tio aktier som är noterade på någon av Stockholmsbörsens listor; large cap, mid cap eller small cap, innehåller en majoritet av forskningsbolag. Att vi hittar en uppsjö av forskningsbolag är inte överraskande. Det är bolag som forskar och resultatet tenderar att vara binärt, det vill säga du blir vinnare eller förlorare.

Bolag i år % 1 år %
Oncopeptides -76,6 -68,7
Cantargia -64,8 -4,3
Hansa Biopharma -52,2 -57,4
Readly International -43,7 -
Stillfront Group -41,8 -35,2
Immunicum -42,8 -62,2
IRRAS -37,3 -12,7
Ascelia Pharma -36,2 49,1
Vicore Pharma Holding -34,8 12,6
Sensys Gatso Group -33,8 -32,6
Källa: Avanza den 6 augusti 2021    

 

Två bolag på listan sticker ut som icke läkemedelsforskningsbolag.

Readly International börsnoterades den 17 september i fjol till kursen 59 kr på Stockholmsbörsens mid caplista och har inte varit någon given börssuccé. I år har aktien backat närmare 44 procent till kursen 37,6 kr.

Kurstappet för den digitala prenumerationstjänsten av magasin har varit ganska jämnt fördelat under året. En tilltagande faktor var Readlys kvartalsrapport för årets första kvartal som bolaget lämnade den 6 maj. Den föll inte investerarna i smaken med en överraskande stor rörelseresultatförlust. Nästa rapport kommer den 12 augusti.

Spelutvecklaren Stillfront Group hör till de senaste årens riktiga aktievinnare på Stockholmsbörsen. Men i år har aktien haft en skral utveckling och backat över 40 procent och mer än halverats i börsvärde sedan rekordnoteringen som sattes den 16 februari i år.

Trots en hög förvärvstakt på bolagsfronten har Stillfront släppt två kvartalsrapporter som inte nått upp till marknadens högt ställda förväntningar. Man har även guidat ner prognosen för den organiska tillväxten. En mix som inte uppskattats av investerarna som fortsatt handla ner aktien.

Lägg till en motvind från Facebook som under året ändrat sina algoritmer som gör marknadsföringen för Stillfront mindre effektiv. Och lägg till att kinesiska staten i veckan kallade onlinespel för ”spirituellt opium”. Ett uttalande som slog hårt mot investerarsentimentet. Aktien hör till listan över de mest blankade aktierna på Stockholmsbörsen.

Årets största förlorare på Stockholmbörsen är cancerforskningsbolaget Oncopeptides. Bolaget som hör till Stockholmsbörsen mest blankade aktier har tappat över 75 procent av börsvärdet i år. Fallet är ännu djupare och ser från årets högsta notering på 196 kr den 1 mars jämfört med dagens 39 kr.

Bolaget meddelade den 8 juli att de uppdaterade resultaten för fas 3-studien Ocean medför att den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, har begärt att rekryteringen till alla kliniska studier med melflufen tillfälligt stoppas.

En nyhet som sänkte Oncopeptides aktien 16 procent den enskilda dagen. Efter nyheten har flera banker och analyshus sänkt rekommendationen och riktkursen betydligt. Samtidigt har blankningen i Oncopeptides aktien ökat.

Som om det inte var nog kommunicerade den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA i slutet på juli, en varning till patienter och sjukvårdspersonal angående en ökad risk för död kopplad till Pepaxto (melflufen) i Oncopeptides Ocean-studie. En nyhet som fick aktien att rasa ytterligare 19 procent.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -