Björnmarknaden är redan här

Aktiekommentar Stockholmsbörsens breda index nosar på korrektionsnivåer. Men de flesta aktierna på börsen är redan där och allt fler har också gått in på björnens territorium, visar Placeras genomgång.

Under handelsdagen den 5 augusti var Stockholmsbörsens breda index OMXSPI uppe på nivån 1008 vilket alltjämt är den högsta noteringen hittills. Börsoron som har tagit vid efter det har sedan tryckt ned index till strax under 905 som mest under förra veckan, vilket innebär att Stockholm med en hårsmån passerade 10 procents nedgång när man ser till intradagsrörelserna.

En nedgång på 10 procent brukar kategoriseras som en korrektion på börsen, medan nästa steg på dysterhetsskalan är björnmarknaden. Den tar vid när kurserna har tappat 20 procent eller mer från toppen.

Stockholmsbörsens index är dock tungt viktat mot bank och verkstad, och framför allt storbankerna har hållit emot bra i höst. Tittar man på enskilda aktier istället för på hela indexutvecklingen så är det påfallande gott om bolag som både har gått in i en korrektion och som har fortsatt vidare in i björnmarknaden.

Vi har gått igenom ordinarie Stockholmsbörsens tre listor (Large, Mid och Small cap) samt First North och Spotlight och ställt fredagens stängningskurser mot aktiernas årshögstanotering för att se hur stor andel som redan befinner sig i en korrektions- respektive björnfas.

Totalt på Stockholmsbörsen är det nu 85 procent av bolagen som är i en korrektionsfas, medan 43 procent har passerat 20 procents kursnedgång och alltså är i en björnmarknad. Det är dock bara en dryg fjärdedel på storbolagslistan som har gått in i en björnfas, medan det såväl på mellan- som småbolagslistan är mer än hälften av aktierna.

På First North och Spotlight, där det finns en uppsjö mindre och mer omogna bolag som är känsliga för sämre riskaptit och surt börsklimat, är andelen björnaktier som väntat ännu högre. Korrektionsandelen är omkring 90 procent på båda listorna och anmärkningsvärt många har också gått in i en björnmarknad: 78 procent på First North respektive 80 procent på Spotlight.

Tittar vi på vilka aktier på ordinarie börsen som har fallit så kraftigt från toppen att nedgången överstiger 50 procent så är det också stor övervikt på småbolag. Största nedgången står solenergibolaget Etrion för men det är något av ett specialfall då bolaget sålt ut sina tillgångar och är på väg mot en avnotering.

Vanligare orsaker till kursrasen är att bioteknikbolag åker på stryk till följd av oönskade utfall i studier. Även de hårt pressade kläd- och konfektionsbolagen RNB och Rizzo återfinns högt på förlorarlistan.

 

Aktier som tappat minst 50% Nedgång från toppen
Etrion -93,5%
Oncopeptides -87,2%
RNB -83,3%
Moment Group -78,6%
Cantargia -73,3%
Alligator Bioscience -67,8%
Readly International -65,4%
Hansa Biopharma -60,2%
Stillfront Group -60,1%
Rizzo Group B -59,1%
Oscar Properties  -58,7%
Immunicum -58,1%
Saniona -56,3%
Stockwik Förvaltning -54,1%
Bonesupport -53,9%
Ovzon -53,1%
Qliro -52,1%
Probi -50,0%
Eolus Vind B -50,0%
Källa: Infront   

 

Bottenlistan kan vara skrämmande läsning men lärdomen av en betydligt större svaghet för småbolag när det blåser hårt är inte att man ska bli rädd och bara investera i de allra största bolagen eller i indexnära fonder. Lärdomen är att riskspridning är extra viktigt när man investerar i mindre bolag och att den högre avkastning som småbolagen historiskt har gett sett över lång tid kommer med en prislapp. På den står det: stora svängningar under resans gång.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -