USA-aktierna med störst kurspotential

Aktiekommentar Amerikanska börsen ska upp med 15 procent det kommande året om aktieanalytikerna får rätt. Störst potential finns bland aktierna i kommunikations-, råvaru- och IT-sektorn.

I veckan drar de amerikanska storbankerna igång rapportperioden på allvar och det är med en relativt stark utveckling i ryggen. Medan Stockholmsbörsen tappat som mest 10 procent sedan augustitoppen har det breda amerikanska indexet S&P 500 klarat sig bättre och bara tappat omkring 5 procent.

Ska man tro analytikernas riktkurser för de aktier som ingår i indexet så väntar dessutom en bra 12-månadersperiod. Factset har summerat och vägt riktkurserna för alla de enskilda aktierna och kommit fram till att index ska stiga med 15 procent om prognoserna infrias.

Störst potential finns i Communication Services där riktkurserna indikerar en uppgång på 18 procent. I sektorn hittar man teleoperatörerna men även bolag som Netflix, Alphabet och Electronic Arts. Näst bästa sektor är råvaror med kurspotential på knappt 17 procent, tätt följd av IT.

Sämst potential för ytterligare kurslyft tror analytikerna att det är i finanssektorn där utrymmet ligger på 8 procent och näst sämst är Energi.

Bland de tio enskilda aktierna som har allra störst potential är det svårt att hitta något starkt sektormönster. Läkemedel och bioteknik samsas med kasinon och IT-utrustning, med Western Digital som etta med 60 procents potential följt av Las Vegas Sands med 56 procent.

Även bottenlistan är en salig blandning av branscher. Mest slående är kanske att analytikerna är så optimistiska att det inte ens bland bottengänget är större nedsida till riktkurserna än 6-13 procent.

Det ska dock ses i ljuset av tonvikten på att leta köpcase snarare än säljcase som präglar aktieanalytikerskrået. Ointressanta aktier med trista utsikter får ofta sämre täckning, medan bolagen vars potential röner stort intresse hos investerarna också drar till sig analytikerbevakning.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -