Blåjeans som passar i depån

Aktieanalys Anrika amerikanska jeansjätten Levi Strauss har en intressant resa framför sig med förväntad stadig omsättningsökning och allt starkare marginaler.

För helåret 2021 väntas omsättningen öka till knappt 5,8 miljarder dollar. Det är en ökning med 30 procent jämfört med 2020.

Det innebär att försäljningen för 2021 hamnar nästan exakt på samma nivå som förpandemiåret 2019.

För 2022 väntas omsättningen nå knappt 6,4 miljarder dollar. Det motsvarar en ökning med drygt 10 procent mot 2021.

  2020 2021 2022 2023
Omsättning MUSD 4 453 5 756 6 382 6 785
Rörelsemarginal, % -2,86% 9,69% 9,95% 10,50%
Vinst/aktie USD -0,32 1,35 1,54 1,74
Utdelning USD 0,16 0,26 0,32 0,36
         
Källa: Marketscreener      


Geografiskt står Nordamerika för runt 45 procent av omsättningen. Europa står för 32 procent och de asiatiska marknaderna står för drygt 15 procent.

Förra året såldes cirka en fjärdedel av bolagets produkter direkt via försäljningskanaler på internet. Onlineandelen har ökat kraftigt under de senaste åren.

Samtidigt som onlinedelen växer satsat bolaget fortfarande på fysiska butiker. I slutet av det här året räknar bolaget med att ha öppnat 100 nya butiker.

Om det inte varit för guldruschen i Kalifornien på 1850-talet och en tysk migrant är det inte säkert att det vi idag kallar blåjeans hade uppfunnits.

Levi Strauss kom till New York 1847. Han är född och uppvuxen i Buttenheim i Bayern. I hans födelsehus finns idag ett museum tillägnat honom.

Levi Strauss

1853 flyttade Levi vidare till San Fransisco. I staden etablerade han en partihandelsverksamhet med tygförsäljning till affärer och skräddare.

Guldgrävarna i Kalifornien behövde slitstarkare byxor. Tillsammans med skräddaren Jacob Davis skapade Levi Strauss byxor i indigoblå denim med nitförstärkta fickor under namnet Levi's. 1873 fick de patent på byxorna. Det blev starten på ett världsföretag.

Jeans från de första produktionsåren kan idag värderas till 100 000 dollar per plagg. Det händer då och då att slitna och avlagda jeans från guldgrävartiden hittas i gamla guldgruvor. 

Jeans har funnits sedan åtminstone 1400-talet men betydde då sjömanskläder sydda i kraftigt bomullstyg. Ordet jeans kommer från det franska namnet på Genua som är Gênes.

Levi Strauss har än idag sitt huvudkontor i San Fransisco. 

För 2022 handlas Levi Strauss-aktien till p/e-tal på 17 respektive 15 för 2023.

Aktien har hittills i år stigit 35 procent. Uppgången har främst drivits av återhämtningen efter pandemin.

Levi Strauss-aktien bevakas av 13 analytiker. Samtliga sätter köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen är 35 dollar. Det är cirka 30 procent över aktiekursen idag.

Företaget värderas på börsen till 10,8 miljarder dollar.

Levi Strauss har idag en mycket stark balansräkning samtidigt som ledningen är mycket erfaren och gång på gång bevisat sin förmåga att leverera.

Levi Strauss har precis som de flesta andra företag haft problem med logistikkedjor och råvaruinflation under det senaste året.

Framför allt är det högre bomullspriser som slår mot företaget. Trots de högre bomullspriserna lyckades Levi Strauss överraska positivt i rapporten för det tredje kvartalet.

När det gäller inflationen så ser Levi Strauss inga större problem att höja priserna för slutkunderna. Leviskunderna är nämligen inte särskilt priskänsliga.

Aktien däremot är i nuläget intressant även för den som är priskänslig. Med tanke på bolagets prognoser ser resan under de närmaste åren ut att bli trevlig.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Levi Strauss & Co Köp 27,58 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -