Rusning till Polestar-spacen

Börs Elbilstillverkarna har medvind på börsen. Efter att ha stått parkerad kring introduktionskursen rusar nu även Gores Guggenheim, det noterade spac-bolaget som är på väg att ta Volvo Cars elbilsbolag Polestar till börsen.

Det var redan i slutet av september som Polestar, delägt av Volvo Cars och Geely, först meddelade att man är på väg mot en notering på USA-börsen via en överenskommelse med spac-bolaget Gores Guggenheim. Något större jubel utbröt inte vid den tidpunkten bland ägarna i Gores Guggenheim utan spacens aktiekurs har legat kvar kring eller strax över introduktionskursen från i maj på 10 dollar.

Men en kombination av positiva drivkrafter har de senaste dagarna fått aktiekursen att skena från knappt 11 dollar till närmare 15 dollar.

Att Rivian, som är delägt av Amazon och Ford, har fått en rivstart på sin börsresa med fyra raka dagar av häftig kursuppgång är en faktor som driver på. Börsvärdet på Rivian, som knappt har kommit igång med sin produktion, är nu uppe i hisnande 130 miljarder dollar. Det kan jämföras med de drygt 20 miljarder dollar som Polestar värderas till enligt avtalet i september med Gores Guggenheim.

En annan viktig faktor bakom kursrallyt för Gores Guggenheim är att börsplanerna och framtidsutsikterna för Polestar konkretiserades i det prospekt, ett så kallat F-4-dokument, som lämnades in till amerikanska finansinspektionen SEC i fredags.

I prospektet upprepas bland annat att Polestar siktar på att gå från dagens 14 marknader till 30 under 2023 och att försäljningen i slutet av 2025 ska uppgå till 290 000 fordon. Spanien, Portugal, Irland och Israel finns bland länderna som står på tur att gå in i.

Att utrullningen av nya butiker och showrooms fortsätter framgår också av prospektet och globalt finns nu 86 stycken, jämfört med 40 vid årsskiftet. I slutet av året räknar Polestar med att ha 25 enheter öppna i USA, däribland två nyöppnade i New York och Boston.

Prospektet är ett viktigt steg mot den planerade noteringen som väntas ske under första halvåret 2022. Även tidsplanen är dock en upprepning av tidigare besked och i praktiken har egentligen inte mycket konkreta nyheter kring Polestar framkommit.

Värdet på Polestar var en stor joker i bedömningen av Volvo Cars värde inför noteringen den 29 oktober. Då var osäkerheten något som tyngde kursen och bidrog till att introduktionspriset hamnade i botten, medan Polestar de senaste dagarna istället har blivit en turbo för Volvo-aktien.

Givet att Polestar, med utgångspunkt i en värdering på 20 miljarder dollar, står för nästan 40 procent av Volvo Cars nuvarande börsvärde så är det bara att vänja sig vid fortsatt stora kursrörelser i väntan på att Polestar tar över Gores Guggenheims börsplats nästa år.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -