Så bevarar du värdet på dina pengar

Utblick Tillväxtmarknadsaktier och särskilt kinesiska aktier är köpvärda nu. Samtidigt väntar ett 1970-tals scenario när det gäller inflationen, spår kapitalförvaltaren Amundi i sin utblick för 2022.

”Vi tror att den globala tillväxten kommer att vara låg samtidigt som den höga inflationen biter sig kvar och inflationen kommer att tillåtas vara hög”, säger Pascal Blanqué, investeringschef på Amundi.

”Vi har nu under tre decennier haft låga räntor och låg inflation. Nu ser vi ett tydligt skifte mot hög inflation. Situationen kommer att likna den som rådde under 1970-talet.”

Pascal Blanque håller inte alls med FED-chefen Jerome Powell när han säger att den höga inflationen är övergående.

”Jag tror inte att inflationen kommer att vara hög under en kort period. Det kommer att bli permanent hög inflation. Inflationen drivs både av efterfrågesidan och av utbudssidan. Man har underinvesterat i ekonomin under de senaste tre årtiondena och det straffar sig nu.”

Pascal Blanqué

För att undvika att personligen drabbas av inflationen tror Blanqué att man ska vara investerad i värdeaktier och på tillväxtmarknaderna.

”Vi tror att vi bara befinner oss i början av uppgången för värdeaktier. Vi tror också att tillväxtmarknader och särskilt kinesiska tillgångar är för lågt värderade. Investerare borde se på Kina som på Tyskland under 1970-talet och på yuanen som D-marken under 1970-talet. Jag ser kinesiska tillgångar som ett måste i globala portföljer. Det kommer att vara en bra värdebevarare.”

Även vice investeringschef på Amundi, Vincent Mortier, är inne på samma linje.

”Tillväxtmarknaderna har upplevt en perfekt storm. Det kommer snart att bli dags att investera i tillväxtmarknader igen och då särskilt i Kina, där centralbanken börjat lätta på penningpolitiken igen”, säger han.

Samtidigt som den högre inflationen biter sig fast så kommer världens centralbanker inte att kunna göra så mycket.

”Den ultralätta penningpolitiken har drivit många tillgångsslag. Världen kan inte leva med särskilt höga styrräntor. Det innebär att billiga pengar kommer att bestå. Inflationen blir en form av skatt som främst drabbar fattiga. Inflationen gör att det inte finns några alternativ till aktier.”

Centralbankerna måste också ta hänsyn till de kraftigt ökande utgifterna för energiomställningen och ojämlikheten som uppstår.

Amundi anser att vi befinner oss i en techbubbla som kommer att spricka så fort räntorna börjar ticka uppåt.

”Det finns fler och fler bolag som inte är lönsamma men som ändå värderas till miljarder dollar bara på antagandet att pengar kommer att vara ultrabilliga för evigt. Jag tror det är bättre att föra över pengar till värdeaktier och tillväxtmarknader”, säger Vincent Mortier.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -