Spac-bolagen har vaknat till liv

Börs De amerikanska spac-bolagen säckade ihop rejält efter vinterns rally, men i höst har trenden vänt med hjälp av elbilshysterin. Att välja med stor omsorg gäller för den som vill investera.

I Sverige går ägarna i spac-bolagen, Special Purpose Acquisition Companies, fortfarande i väntans tider. Inget av de fyra bolagen som gick till börsen före sommaren – Creaspac, ACQ Bure, Aligro Planet och tbd30 – har så här långt satt pengarna i arbete genom att göra det som bolagen är till för: att förvärva ett onoterat bolag.

Finessen med bolagskonstruktionen är att målbolaget tar en genväg in på börsen och kan få en namnkunnig storägare på köpet, medan spac-bolagets ägare får möjligheten att komma in tidigt i ett lovande och onoterat bolag. Som regel är tidsramen som spac-bolagen har på sig att hitta ett målbolag 2-3 år.

I USA boomade intresset för bolagsformen under vintern och våren med ett lämmeltåg av noteringar och med skenande kursutveckling i många av spac-bolagen. Sedan har intresset svalnat och allt fler spac-aktier gick från att vara glödheta till iskalla. Från toppen i februari till botten i början av oktober föll kurserna i snitt med 30 procent, på en stigande börs, visar indexet IPOX SPAC som består av noterade spac-aktier viktade efter deras börsvärde.

Mönstret går igen i den första börshandlade fonden som följer aktierna, Defiance Next Gen SPAC Derived ETF (SPAK). SPAK är en indexbaserad ETF noterad i USA som består av både bolag som väntar på att göra sitt förvärv och bolag som redan har förvärvat in en verksamhet i det tomma skalet.

Andelsägarna i SPAK har haft en svår vår och en trist sommar, men precis som IPOX-indexet indikerar så tycks en vändpunkt ha nåtts i början av oktober.

Bland de största innehaven i SPAK finns flera uppmärksammade bolag, inte minst efter de senaste veckornas hajp kring elbilar och efter ett turbulent år för sportbettingbolagen.

Allra störst är i dagsläget elbilstillverkaren Lucid som står för knappt procent av fondvärdet. Lucid kom in på börsen via spac-bolaget Churchill Capital Corp IV i slutet av juli i år och körde sedan sidledes fram till slutet av oktober innan lyftet tog vid. Från introduktionsdagen är uppgången nu över 125 procent.

Högt upp finns också investerarprofilen Bill Ackmans spac Pershing Square Tontine Holdings som bjudit ägarna på en berg- och dalbana. Planen var att ta Universal Music Group till börsen via spacen men det satte amerikanska finansinspektionen SEC stopp för.

Universal noterades istället på Amsterdambörsen i september. Nu ser det ut som att en återbetalning av kapitalet kan bli slutet på just den här spac-sagan och kursen har gått sidledes sedan i somras.

Draftkings i sin tur är välkända som konkurrent och kund för de svenska betting- och kasinobolagen och bolaget var tidigare den största pjäsen i SPAK, men har fallit nedåt i listan efter en svag kursutveckling. Draftkings gjorde intåg på börsen under våren 2020 via Diamond Eagle Acquisition och var en av de tidiga framgångssagorna i spac-världen. De krattade på så sätt manegen för den noteringsvåg som kom senare.

Med svenska ögon är ett annat intressant innehav Gores Guggenheim, som planerar att lotsa Volvo Cars delägda elbilsbolag Polestar till börsen under första halvåret 2022. Guggenheim utgör 0,8 procent av fondens värde efter att aktien rusat de senaste dagarna, precis som elbilskollegorna Lucid och nynoterade Rivian.

Värt att notera är även att fastighetsbolaget Wework, vars planerade börsnotering havererade under uppmärksammade former 2019, till slut har fått en börsplats. Via en affär med BowX Acquisition gick Wework in på börsen den 21 oktober. Starten har varit blek, aktien är ned 22 procent så här långt.

Andel av SPAK:s värde
5.89% LUCID GROUP INC
2.74% GINKGO BIOWORKS HOLDINGS INC CL A SHS
2.63% PERSHING SQUARE TONTINE HLDGS COM CL A
2.60% DRAFTKINGS INC
2.15% SOFI TECHNOLOGIES INC
1.52% QUANTUMSCAPE CORP
1.50% VERTIV HOLDINGS CO
1.33% OPENDOOR TECHNOLOGIES INC
1.19% ROIVANT SCIENCES LTD
1.05% BLUE OWL CAPITAL INC
1.04% MATTERPORT INC
1.02% MP MATERIALS CORP
0.94% CHARGEPOINT HOLDINGS INC
0.89% KKR ACQUISITION HOLDING I CORP COM CLASS A
0.89% CHURCHILL CAPITAL CORP VII
0.88% AUSTERLITZ ACQUISITION CORP II COM CL A
0.85% LUMINAR TECHNOLOGIES INC
0.80% GORES GUGGENHEIM INC
0.79% SOCIAL CAPITAL HEDOSOPHA HLDNG SHS CL A
0.79% WEWORK INC
Källa: Defiance

 

Spac-indexets uppgång och fall visar att det inte tycks vara en framgångsformel att skjuta brett på alla spacar som ser dagens ljus. Den spridda utvecklingen för bolagen som har tagit sig in på börsen den här vägen är också en påminnelse om att alltid välja sina investeringar med omsorg.

Ju närmare deadline för spac-bolagets tidsfrist, desto högre risk för stressade affärer exempelvis. Och ju mindre man vet om personerna bakom spacen, desto högre risk för att det är lycksökare som slarvar med analysen av målbolaget de köper upp.

Förhoppningsvis har den svenska kvartetten lärt sig av misstagen i USA.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -