Smarta ekonomitipsen inför årsskiftet

Privatekonomi Än finns tid för att optimera sin ekonomi inför årsskiftet. Men gör det nu, innan det glöms bort i julstök och klappinhandling.

Mycket av det man kan göra för att spara in några extra tusenlappar är att undgå att betala onödigt mycket skatt. Men att dessutom gör att litet bokslut för sin ekonomi och gå igenom hur året gick tycker Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, är en bra idé.

”Det är väl ganska få som gjort en budget, men om man tänkte att man skulle ha sett över sitt bolån och spara mer kan man tänka på vad man faktiskt gjort för att förbättra sin ekonomi under året kan man fundera över vad man kan göra nästa år.”

Christina Sahlberg

Rut, rot och avdrag för grön teknik

När det gäller rut- och rottjänster finns tusenlappar att spara genom att vara lite om sig och kring sig. Det gäller särskilt om man har en renovering på gång i närtid. Tror du att du riskerar att maxa avdragen 2022 kan du, genom att betala innan årsskiftet och få jobbet utfört senast den 31 januari nästa år, utnyttja utrymmet som du har kvar 2021.

”Man kan logga in på Skatteverket och se hur mycket rut och rot man har kvar att utnyttja för året. Tänk bara på att det nya avdraget för grön teknik måste både vara utfört och betalat före årsskiftet”, säger Christina Sahlberg.

Ett annat sätt att se till att man inte går miste om avdrag är om du äger din bostad med någon. Om du slår i taket eller inte betalar tillräckligt mycket skatt, kan du då fördela avdragen med den du bor med.

”Det är dock inget som måste göras nu, utan kan vänta till deklarationen. Men det kan vara bra att ge sig själv en påminnelse s ådet inte glöms bort”, säger Christina Sahlberg.

Omfördela räntor

Samma sak gäller för räntor. Är ni två som bor tillsammans med någorlunda inkomst kan ni fördela ränteavdragen mellan er för att nyttja dem maximalt.

Gränsen för att få göra ränteavdrag med 100 procent går 100 000 kronor, däröver är avdraget 21 procent.

”Det gäller inte bara bolån, utan också privatlån och kreditkortsskulder”, säger Christina Sahlberg, och fortsätter:

”Det är heller inte något att få panik över idag, eftersom även det kan justeras i deklarationen.”

Ändra förvaltare av tjänstepension

Att ändra förvaltare av tjänstepension är för sent för att det ska börja gälla från nästa år, men eftersom ett byte är en process som kan ta så pass lång tid tycker Christina Sahlberg att man ska ta tillfället i akt att fundera om det är något man ska göra under 2022.

”I år började ju flytträtten gälla för många tjänstepensioner, så har man inte tagit tag i det redan är det perfekt att sätta i gång i januari.”

Avdragsrätt för IPS

Den som har enskild firma eller helt saknar tjänstepension i sin anställning kan göra avdrag för individuellt pensionssparande med så mycket som 35 procent av lönen. Men detta måste göras före årsskiftet.

Kvitta vinster mot förluster

Trots att ISK och kapitalförsäkringar är det absolut vanligaste, finns det fortfarande många som har värdepapper på depå. Då kan man kvitta vinster mot förluster och göra förlustavdrag och även det måste förstås göras innan årets slut.

Om du har värdepappersförluster, men inga vinster som går att kvitta med, kan du undersöka om det är lönt att kvitta en del av ett eventuellt bostadsuppskov.

Jämka skatten

Om du har inkomser från flera olika håll, till exempel pensioner, kan det vara bra att jämka så att man slipper kvarskatt respektive skatteåterbäring, utan i stället betalar rätt skatt direkt nästa år.

”För att det ska gälla från 1 januari skulle man dock redan gjort jämkningen den 6 november. Men gör du det nu kommer den börja gälla några veckor senare bara”, säger Christina Sahlberg och påpekar att det här är något som måste göras om varje år.

CSN

För andra året i rad har fribeloppet för de som får studiestöd varit tillfälligt slopat. Det har varit ett sätt underlätta för studenter under coronapandemin. Från och med nästa år gäller dock fribeloppet igen.

Jobbar du extra i december kan du kanske fråga om du kan få lönen redan samma månad och är det så att du har aktier eller fonder på en depå som du vill flytta till ISK, eller helt enkelt bara sälja, är det såklart bra att passa på inför årsskiftet.

”Bra att veta då är att man ska sälja det man vill flytta från depån före årsskiftet och starta ett ISK i början av nästa år för att slippa dubbelbeskattas”, säger Christina Sahlberg.

Bostadsuppskov

Nytt för i år är att uppskovsräntan slopats. Du som vill göra återföring av ett gammalt uppskov kan i år göra det för försäljningar gjorda från 2015 och framåt. Från och med årsskiftet är det från 2016 som gäller.

”Det är fortfarande en skuld man måste betala tillbaka, men klart bättre än att ta ett lån med ränta”, säger Christina Sahlberg.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -