Energifonder spararfavoriten i februari

Fonder Februari blev en nattsvart månad för de globala börserna på grund av ränteoro och invasionen av Ukraina. Kriget har bland annat lett till kraftigt stigande priser på råvaror där oljan, som noterar sin högsta nivå sedan 2011, lockar spararna till energifonder.

Den stora osäkerheten på börsen får spararna att dra ned på risken. I januari valde många att köpa blandfonder och räntefonder, nu har man i större utsträckning sålt av fonder och parkerat pengarna vid sidlinjen.

”Det löpande månadssparandet är dock i stort intakt, vilket är glädjande. För de allra flesta handlar ett gott långsiktigt sparande om att fortsätta spara i ur och skur, i sämre tider görs dessutom oftast de bättre affärerna”, säger Nicklas Andersson.

Nicklas Andersson

Amerikanska oljepriset skrev in sig i historieböckerna i april 2020 då priset föll till minus 37 dollar per fat. Skälet var att det producerades mer olja än vad som konsumerades, samtidigt som lagringskapaciteten var en trång sektor. Nu har priset rusat till över 113 dollar fatet och närmar sig rekordnivån 146 dollar fatet som noterades i juli 2008. Den kraftiga uppgången har lockat många sparare att köpa energifonder som i stor utsträckning investerar i oljebolag.

”Utvecklingen i sig är problematisk med tanke på den hållbarhetsutmaning vi har framför oss. Det stora förklaringsvärdet till att fossila energifonder toppar köplistan handlar dock mer om utflöden ur andra fondkategorier än inflöden i dessa fonder. Under en mer normal börsmånad hade dessa fonder inte ens kvalat in på köplistan”, fortsätter Nicklas Andersson.

Intresset för energifonder följs av råvarufonder och Latinamerikafonder.

”I energifonder hittar vi primärt oljebolag, medan vi i råvarufonderna även hittar ädelmetaller och basmetaller. Dessa fondkategorier är de som stigit mest i år bland samtliga Avanzas fonder, vilket troligtvis lockar en del sparare till köp. De kraftigt stigande priserna eldas på av kriget i Ukraina samt att många av naturliga skäl vänder rysk olja ryggen. Världen har under lång tid underinvesterat i oljesektorn, inte minst på grund av omställningen till förnybar energi, vilket bidrar till prisutvecklingen vi nu ser”, säger Nicklas Andersson.

Sverigefonder är månadens mest sålda fonder.

”För första gången under överskådlig tid hamnar Sverigefonder högst upp på säljlistan. Den rimliga förklaringen är troligtvis att det är den kategorin som flest kunder normalt sett favoriserar, varpå den även får störst utflöden när börsen surnar till och kunderna drar ned på risken. Här är sannolikheten stor att vi får se en återkomst till köptoppen när börsturbulensen avtar i styrka”, säger Nicklas Andersson.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -