145 000 kan inte byta PPM-fonder

PPM Att sparare i Rysslandsfonder inte kan sälja sina fonder och heller inte byta dem mot andra PPM-fonder skrev Placera om tidigare i veckan. Men problemet är större än så. Ingen av dessa sparare kan heller göra några som helst byten i sina PPM-fonder förrän de stängda fonderna öppnas igen.

Det räcker alltså att en PPM-sparare har minsta möjliga innehav i en stängd Rysslands- eller Östeuropafond för att den inte ska kunna byta en enda fond. Extra besvärligt är att det gäller på obestämd tid, eftersom ingen vet hur länge Moskvabörsen kommer att hålla stängd – och därmed inte heller fonderna.

Det är fondbolagen själva som avgör när innehaven i en fond går att värdera och det finns ingen gräns för hur länge handeln av en fond kan vara senarelagd.

Förklaringen till det är att premiepensionsvalet är uppbyggt på det sättet att du inte kan göra ett enskilt fondbyte, utan istället gör ett fondval för hela din premiepension varje gång du byter en fond.

”Det vill säga att om du delat upp din premiepension över tre fonder och vill byta en av dessa så måste du välja om även de två fonderna du vill ha kvar”, säger Rasmus Bjälkeson, fondhandelschef på Pensionsmyndigheten.

Rasmus Bjälkeson

Modellen innebär att du alltid handlar i alla dina fonder när du byter en av dessa. Det betyder i sin tur att alla fonder måste handlats klart innan fondkontot kan öppnas upp för nya byten.

”Detta är anledningen till att spararen inte kan göra nya byten förrän det förra är klart”, säger Rasmus Bjälkeson.

Utöver de sparare som har Rysslands- och Östeuropafonder i sin PPM-portfölj, hamnar även en annan kategori sparare i kläm, de som försökt göra ett byte som inte gått igenom på grund av stängningarna. Det handlar om ett mindre antal sparare, även de som inte innan haft någon Rysslands- eller Östeuropafond, och lagt in en order om ett sådant byte har även de fastnat och kan inte genomföra några byten.

”Man kan tycka att det borde gå att låsa upp enkelt, eftersom den spararen aldrig hamnat i fonden, men det är både systemaspekter som juridiska aspekter som gör att spararna fastnar i sina val när en order inte går igenom”, säger Rasmus Bjälkeson.

Enligt lag är det dessutom oklart om Pensionsmyndigheten får avbryta en order och exempelvis placera spararens pengar på ett konto i väntan på att spararen gör ett nytt val.

”Vi har löpande kontakter med fondbolagen och vi kommer att fortsätta med hanteringen av dessa handelsstopp som ger en rad olyckliga konsekvenser”, säger Rasmus Bjälkeson.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -