Investera i USA:s hälsovårdsbolag

Fondkommentar Den amerikanska hälsovårdssektorn är den näst största sektorn i det breda MSCI USA Index efter tekniksektor. Placera har hittat en börshandlad fond som ger en exponering mot ledande hälsovårdsbolag i USA.

USA är en av de bäst fungerande kapitalmarknaderna för både nystartade bolag och börsnoterade bolag. Det har jag skrivit om tidigare när det gäller innovativa teknikbolag. Men det gäller till stor del även för hälsovårdssektorn som har innovation som ledstjärna.

Den amerikanska hälsovårdssektorn är ett unikt ekosystem, där en stor del av innovationen sker hos små bolag, som sedan köps upp av stora hälsovårdsbolag. De stora bolagen behöver innovationskraften de små bolagen kan tillföra för att fortsätta växa.

USA dominerar den globala arenan för sektorn. 70 procent av det totala globala börsvärdet inom hälsovårdssektorn tillskrivs USA-bolag, vilket är mer än det globala börsvärdet där USA väger 61 procent.

Lite överraskande är schweiziska bolag näst störst med drygt 8 procent före Storbritannien med 4,3 procent. Värt att notera är att danska hälsovårdssektorn väger drygt 3 procent.

MSCI USA Health Care Index som omfattar 81 bolag, erbjuder en bra exponering mot en bred flora av hälsovårdssektorn och dess undersektorer.

Indexet spänner från det största som är United Health Group med ett börsvärde på 492 miljarder dollar, till det lilla medicinteknikbolaget 10x Genomics med ett börsvärde på 5,1 miljarder dollar.

I år är avkastningen för hälsovårdssektorn i USA högre än breda USA-index. Ser vi på avkastningen för de senaste tio åren har den innovativa hälsovårdssektorn levererat nästan 1,5 procentenheter högre genomsnittlig årsavkastning än MSCI USA index. Den högre avkastningen har levererats till en risk i nivå med marknaden.

Den amerikanska hälsovårdssektorn har en värdering mätt som p/e-tal för kommande år på 16,9, betydligt lägre än p/e-talssnittet för MSCI USA index på 20,2.

Även direktavkastningen är högre för hälsovårdssektorn och inte minst den relativt höga vinsttillväxten i en miljö med högre räntor lockar.

Vill du inte leta hälsovårdsbolag på USA-börserna själv så finns det några börshandlade fonder med exponering mot underliggande index.

Jag har valt den börshandlade fonden Xtrackers MSCI USA Health Care UCITS ETF 1D med börskoden XUHC och ISIN kod: IE00BCHWNW54. Det är en passiv fond som investerar efter MSCI USA Health Care index.

MSCI USA Health Care UCITS ETF 1D

MSCI USA Health Care index består av de 81 största och mest likvida aktierna hälsovårdsaktierna på USA-börserna och som ingår i huvudindexet MSCI USA Index som totalt omfattar 627 aktier. Indexet ger en bred exponering mot hälsovårdssektorn.bSektorindexet följer huvudindexets principer för ombalansering som sker kvartalsvis och är börsvärdesviktat.

Hälsovårdssektorn i USA innehåller totalt 11 undersektorer, vilket ger en bred exponering mot olika typer av hälsovårdsbolag. Sektorn innehåller stora ledande läkemedelsbolag som Johnson & Johnson och Pfizer till medicinteknikbolag och inte minst mer riskfyllda bioteknikbolag.

Största undersektor är läkemedelsbolag på knappt 28 procent, följt medicinteknikbolag på 20 procent. Bioteknikbolag är den tredje största undersektorn med av 15,5 procent.

Bolag vikt i %
United Health Group 9,2
Johnson & Johnson 9,0
AbbVie 5,2
Pfizer 5,1
Eli Lilly 4,3
Thermo Fisher Scientific 4,2
Merck & Co 4,0
Abbott Laboratories 4,0
Danaher Corp 3,2
Bristol-Myers Squibb 3,2
Källa: Morningstar 51,2
   

De tio största innehaven i Xtrackers MSCI USA Health Care UCITS ETF 1D USD utgör precis som det underliggande indexet 51 procent av fondens värde. Största bolag är hälso- och försäkringsjätten United Health Group på drygt 9 procent, följt av Johnson & Johnson.

Bland fondens bästa bidragsgivare det senaste året hittar vi läkemedelsbolaget Eli Lilly & Co med en kursuppgång på närmare 53 procent. Läkemedelsbolaget Abbvie som är inriktade på svårbehandlade sjukdomar, har en kursuppgång på 42 procent. Fondens största innehav United Health Group har en 32-procentig kursuppgång i ryggen.

Xtrackers MSCI USA Health Care UCITS ETF 1D
Avkastning % 3 år 56,8
Avkastning % i år 0,1
Risk % 3 år 15,8
Valuta EUR
Index MSCI USA Health Care Index
Handelskod: XUHC
Replikering:  Fysisk
ISIN: IE00BCHWNW54
Avgift%/år 0,12
Rörlig avgift  nej
Förvaltare: DWS
* Morningstar har 5-gradig skala  
Källa: Morningstar den 25 april 2022  

 

Xtrackers MSCI USA Health Care UCITS ETF 1D ger en bred exponering mot USA:s största hälsovårdsbolag.

Förvaltningsavgiften för Xtrackers MSCI USA Health Care UCITS ETF 1D är låga 0,12 procent. Det tillkommer courtage då en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen. Fonden förvaltas av DWS är en tysk kapitalförvaltare med huvudkontor i Frankfurt, som tidigare var en del av den tyska storbanken Deutsche Bank.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -