Evighetsportföljen mot sämsta året

Börs Börs- och obligationsraset har slagit mycket hårt mot evighetsportföljen. Hittills under 2022 har evighetsportföljen rasat drygt 8 procent och därmed på väg mot sitt sämsta år sedan start.

Det enda tillgångsslag i konceptet som ligger på plus i år är guld som stigit drygt 4 procent under året mätt i amerikanska dollar.

Både aktier, långa respektive korta amerikanska statsobligationer har hittills i år backat med 13,9, 21 respektive 3 procent.

S&P 500 är ner knappt 14 procent i år och är på väg mot sitt sämsta år sedan finanskrisens dagar 2008, då index backade 36 procent.

Långa amerikanska statsobligationer har handlats ner i sällan skådad skala efter den snabba ränteuppgången och de korta statsobligationerna har fallit 3 procent.

En del ser likheter mellan nuvarande situation och inflationsåren som följde på oljekrisen 1973.

Det som skiljer sig åt är att guldet då steg kraftigt och parerade de stora nedgångarna på aktiemarknaderna.

1973 respektive 1974 steg guldet med 71 och 72 procent samtidigt som de amerikanska storbolagen föll med 18 och 27 procent.

Fram tills nu har evighetsportföljen gett positiv avkastning i dollar alla år utom fem sedan 1972.

Till exempel gav strategin positiv avkastning både under IT-kraschen och under finanskrisen 2008–2009 och efter coronakraschen.

Mannen som utvecklade konceptet heter Harry Browne. Han var politiker, finansrådgivare och författare.

Harry Browne

Tanken var att bevara pengarnas värde och ge avkastning i alla typer av marknader. För att göra det delade Browne upp konjunkturcykeln i de fyra delarna: uppgång, nedgång, inflation och deflation.

Vanligtvis är det smarta med evighetsportföljen att det som är negativ för ett tillgångsslag är positivt för andra. Normalt sett skapar det stabilitet i portföljen oavsett vad som händer på marknaderna.

Ett sätt att bygga evighetsportföljen är köpa en ETF som följer S&P500, långa amerikanska statsobligationer, en guld-ETF och en ETF för korta amerikanska statsobligationer.

Notera att Placera i den här artikeln redovisat avkastningen i USD och använder de amerikanska ETF:erna SPY, TLT, GLD och VGSH som referens att sätta samman evighetsportföljen. Under de senaste månaderna har både den svenska kronan och euron försvagats påtagligt mot dollarn, vilket gör att räknat i kronor skulle nedgången inte vara alls lika påtaglig.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -