Stora flöden till aktiefonder i april

Fonder April bjöd på den första månaden i år med positivt nettosparande i fonder. Populärast var aktiefonder, blandfonder och hedgefonder som stack ut med nettoinsättningar. Det visar månadsstatistik från Fondbolagens Förening.

Efter en tuff inledning på 2022 med tre månader med stora nettoutflöden från fondmarknaden, landade aprils siffror på ett nettoinflöde om 3,3 miljarder kronor. Det gör att årets nettosparande i fonder landar på totalt minus 31,8 miljarder kronor. Hårdast drabbats i år är aktiefonder som haft nettouttag på 30,5 miljarder kronor.

Störst nettoinflöde såg aktiefonder på 3,9 miljarder kronor. Populärast var Global, Nordamerika- och Sverigefonder. Under april var det fortfarande nettoutflöden från Europafonder. Även Asien- och Kinafonder noterade nettoutflöden, sannolikt i spåren av fortsatta covid-nedstängningar i Kina.

Hedgefonder är fortsatt populära och hade ett nettoinflöde under april på 0,5 miljarder kronor. Fondkategorins sticker ut i år då det totala nettoinflödet till fondkategorin är ackumulerat på 1,7 miljarder kronor.

Blandfonder såg ett nettoinflöde på 1,1 miljarder kronor under april, trots nettoinflödet den senaste månaden är årets totala nettoflöde negativt på 5,8 miljarder kronor.

Störst nettoutflöde hade korta räntefonder med nettoutflöden på 4,1 miljarder kronor. Även långa räntefonder drabbades av fortsatta nettoutflöden under april på 0,3 miljarder kronor. I år har långa räntefonder drabbats hårt av ränteuppgången och inflationsoron. Totalt har spararna gjort nettouttag på 4,7 miljarder kronor från långa räntefonder.

Trots det tuffa året för sparandet i aktiefonder uppvisade indexfonder fortsatta nettoinsättningar på 5,2 miljarder kronor under april och årets nettoinflöde landar på 9,6 miljarder kronor.

Fondförmögenheten i Sverige att minskade under månaden med närmare 209 miljarder kronor och uppgick vid utgången av april till 6 258 miljarder.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -