USA-inflationen skrämmer på nytt

Makrokommentar Fortsatt skyhög inflation i USA sätter griller i huvudet på investerarkollektivet. Ta fasta på att inflationen trots allt är på väg ner eller bekymras av att prisuppgången numera är än mer bredbaserad?

Den amerikanska inflationssiffran sjönk visserligen i aprilmätningen. Med den som hoppas på att inflationen ska dämpas påtagligt under loppet av 2022 kanske fick sig en tankeställare.

Den amerikanska inflationstakten dämpades från 8,6 till 8,2 från mars till april. Det var ändå en inflationstakt marginellt över analytikernas förväntningar om en nedgång till 8,1 procent.

Kärninflationen, där effekten av energi- och livsmedelspriser räknar av, sjönk från 6,1 till 6,4 procent. Även det en bit över marknadens prognoser som låg på 5,9 procent.

Det kan visserligen tyckas att marknadsprognoserna bara missas på marginalen och att inflationstakten ändå är på väg ner. Men tyvärr vara onsdagens inflationssiffra ändå dåliga nyheter. Ett starkt bidragande skäl är att inflationen tenderar att bli allt mer bredbaserad. Exempelvis stiger kostnaderna för boende och transporter i en takt som inte kan vara särskilt bekväm för den amerikanska centralbanken och de amerikanska hushållen.

Boende (shelter) stiger nu i en årstakt på 5,1 procent och transporter med 8,5 procent. Dessutom stiger varor, exklusive energi- och livsmedel, med 9,7 procent i årstakt. I de flesta fall rätt trögrörliga delar av inflationskakan.

Det här är priser som de amerikanska hushållen möter i sin vardag och som den amerikanska centralbanken förhoppningsvis ska få bukt med. Det börjar luta åt att det blir övermäktigt både för hushållen och för Federal Reserve. Om nu inte de senare drämmer till med stora räntehöjningar.

Räntorna i USA har stigit kraftigt efter att inflationssiffrorna publicerat och dollarn har stärkts.

Sammantaget inte särskilt goda nyheter för börsen. Men efter en tids av nedgång kanske placerare ändå tar fasta på att den amerikanska inflationen trots allt är på väg ner.

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -