Datadog: En lönsam snabbväxare

Aktie Dataanalysbolaget Datadog växer snabbt samtidigt som de visar svarta siffror. Värderingen är trots den senaste nedgången fortsatt hög.

Amerikanska Datadog grundades 2010 i New York och börsnoterades 2019. Idag uppgår bolagets börsvärde till 30 miljarder dollar och aktien har halverats under 2022.  

Aktien sedan IPO

I takt med den teknologiska utvecklingen, sker en ökad användning av komplexa IT-system där alltmer baseras på flera olika molntjänster. Detta resulterar till att företag får det besvärligare med att hantera sina olika system. Datadog löser problemet genom att erbjuda en plattform med deras egenutvecklade produkter.

Datadog tillhandahåller en övervaknings-, säkerhets- och analysplattform. Plattformen resulterar i förbättrat samarbete mellan utvecklings-, drift-, säkerhets- och affärsteam, minskad tid för problemlösning, säkrad infrastruktur och förbättrar förståelsen för användarbeteenden. Enkelt förklarat kan man säga att Datadog hjälper företag att få en bra och enkel helhetssyn över sin organisation. Bolagets kunder är alla typer av organisationer oavsett storlek.

Datadogs dashboard (instrumentpanel) kan bland annat i realtid visa grafer som är baserade på flera olika datakällor. Exempelvis kan data från Google Cloud, AWS och Azure samtidigt samlas på Datadogs plattform. 

Intressant är att Datadog, i sitt ekosystem, satsar alltmer på cybersäkerhet. Ett konkret exempel på vad Datadogs plattform kan bidra med inom cybersäkerhet är att man kan varnas om en person loggar in från två olika världsdelar mellan ett kort tidsspann. Då kan man anta att det är en hacker som försöker bryta sig in. I maj förvärvades även cybersäkerhetsbolaget Hdiv Security som tillhandahåller mjukvara för säkerhetstestning.  

Företaget använder sig av en land and expand-modell vilket innebär att sälja fler produkter till sina befintliga kunder. En kund kan exempelvis börja med en grundläggande produkt som logghantering och sedan köpa till fler produkter från Datadog. Datadog har idag en net revenue retention (NRR) 130 procent (ett tal över 100 procent är bra och innebär att företaget ökar sin årliga intäkt per användare på de befintliga kunderna). Bolaget har runt 20,000 kunder varav 35 procent har fler än fyra produkter och andelen som köper till fler produkter ökar konstant. Datadog erbjuder idag 14 olika produkter och produktportföljen utökas kontinuerligt. 

Enligt Gartner är Datadog marknadsledaren inom sin bransch (Application Performance Monitoring and Observability). Den närmaste konkurrenten anses vara plattformsbolaget Dynatrace. Men även Microsoft tillhandahåller delar av de produkter Datadog erbjuder.

Idag uppskattas Datadogs adresserbara marknad uppgå till runt 42 miljarder dollar och fram tills 2025 prognostiseras marknaden växa till ett värde på 53 miljarder dollar. I och med såpass hög NRR som Datadog har finns det mycket som talar för att kunderna fastnar i ekosystemet. Således finns det en hög byteskostnad. 

I senaste rapporten växte den översta raden med nästan 85 procent vilket ledde till en försäljning på 365 miljoner dollar. Bolaget vände till vinst på sista raden, detta trots att kostnaderna för optionsprogrammet dubblerades. Än så länge ligger rörelsemarginalen på cirka 3 procent. Men med tanke på skalbarheten i affärsmodellen och de höga bruttomarginalerna på 80 procent finns det anledning att tro på en fin marginalexpansion.  

Datadog 2022e 2023e 2024e
Oms tillväxt,% 57 37 37
Ev/sales 16 12 9
Ev/ebit 105 72 48

Datadogs siffror ser bra ut men tyvärr speglas detta tydligt i värderingen. Ev/sales multipeln, baserat på innevarande år, landar på 16. Det är högre än exempelvis konkurrenten Dynatrace vars multipel uppgår till 10. Det skall tilläggas att Dynatrace har sämre tillväxt än Datadog men å andra sidan har Dynatrace en rörelsemarginal på cirka 10 procent. 

Av de 23 analytikerna som täcker Datadog sätter 18 köprekommendation. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -