Månadens bästa och sämsta fonder

Fondkommentar Marknaden har varit fortsatt orolig med tvära kast på de globala börserna. Det har varit ett fortsatt ränte- och inflationsoro den senaste månaden, vilket skapat stora rörelser mellan vinnare och förlorare. Det visar Placeras senaste genomgång av fondvinnare och fondförlorare.

När jag för en månad sedan skrev den senaste genomgången av fondvinnare konstaterade jag att det var ovanligt få fondvinnare. Bara 5 procent av aktiefonderna i Avanzas fondutbud visade plusavkastning.

Den här månaden har den siffran putsats till betydligt och nu hittar vi hela 215 aktiefonder med positiv månadsavkastning. Det motsvarar drygt 23 procent av aktiefonderna.

Att osäkerheten på finansmarknaden är fortsatt stor bekräftas av den senaste investerarenkäten från Bank of America Securities. Investerarnas sentiment för den globala tillväxten är den lägsta någonsin samtidigt. De allt lägre tillväxtförväntningarna spiller även över i synen på att bolagsvinsterna sjunker, vilket skapar stor osäkerhet.

Mitt i det rekordlåga sentimentet finns det några ljuspunkter och det är att investerarna börjat så smått köpa obligationer och en majoritet tror att inflationen är lägre inom ett år.

Under den senaste månaden orkar bara energisektorn med en marginellt liten plusavkastning. Energisektorn är den enda sektorn som har plusavkastning sedan årsskiftet, med hela 37 procent.

Resterande nio globala huvudsektorer lyser rött. Minusavkastningen spänner från minus 4 procent för sällanköpsvaror till knappt minus 10 procent för defensiva dagligvaror. Dagligvarorsektorn var före månadens branta nedgång en av de bättre presterande sektorerna sedan årsskiftet.

Den senaste månadens nedgång är inte lika synkroniserad som förra månadens breda nedgång.

En globalindexfond har backat drygt 4 procent den senaste månaden mätt i svenska kronor. Den senaste månaden har varit fortsatt svängig på valutamarknaden. Men nedgången för fonder som räknas om från amerikanska dollar har bromsats upp av en dollar som stärkts med över 2 procent.

USA som utgör drygt 60 procent av en globalindexfond har backat marginellt mer än en globalindexfond den senaste månaden.

Stockholmsbörsen har haft det lite tuffare och en bred indexfond har backat närmare 5 procent. Men en indexfond som följer de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen har klarat månaden bättre och nedgången stannar på drygt 3 procent.

Klart tuffast har det varit för Stockholmsbörsens små- och medelstora bolag. De har backat hela  på Stockholmsbörsen har klarat sig sämre med en nedgång på hela 7,7 procent.

En bred europaindexfond har klarat sig bättre än både Stockholmsbörsen och globalindex. Avkastningen landar på minus 2,4 procent mätt i svenska kronor. Avkastningen har fått hjälp av att euron stärkts med runt 2 procent mot kronan den senaste månaden.

Men den region som klarat sig allra bäst är tillväxtmarknaderna. En bred tillväxtmarknadsindexfond har stigit med knappt 3 procent och en Asienfond drygt 3 procent. Men spridningen på tillväxtmarknaderna är som vanligt stor. Latinamerika- och Brasilienfonder har backat mellan tre och fem procent, även Indien har haft en ovanligt tuff månad med minusavkastning. Kina har klarat sig betydligt bättre.

Placera har listat vinnar- och förlorarfonder från Avanzas fondutbud av aktiefonder. Avkastningen mellan vinnarna och förlorarna landar på 28 procentenheter, vilket är en ganska normal skillnad. Förra månaden var skillnaden hela 48 procentenheter.

Fondvinnare 1 månad i år
Mirae Asset China Sector Leader Eq A USD 13,5% −5,8%
Invesco PRC Equity A USD AD 12,4% −7,6%
GAM Star China Equity A USD Acc 11,6% −7,3%
Invesco China Focus Equity A USD Acc 11,5% −4,8%
Amundi Fds China Equity A USD C 11,3% −7,3%
Nordea Kinafond 11,3% −14,8%
JPM China A (dist) USD 11,2% −11,6%
Templeton China A(acc)USD 11,0% −12,0%
BGF China A2 10,7% −10,7%
Barings Hong Kong China A USD Inc 10,7% −11,2%
Allianz China Equity A USD 10,4% −6,2%
Schroder ISF Greater China A Acc USD 10,4% −7,2%
abrdn All China Sus Equity S Acc USD 9,9% −12,2%
Fidelity China Consumer A-Acc-USD 9,5% −5,1%
Janus Henderson Hrzn CHN Opps A2 USD 9,4% −8,2%
East Capital China A-Shares A USD 9,3% −9,5%
BNP Paribas Env Abs Rtn Th Eq EAR Cl C 9,3% −7,7%
BGF World Energy A2 9,3% 62,3%
Invesco Greater China Equity A USD Acc 9,1% −7,8%
Källa: Avanza & Morningstar  14 juni    

 

Vinnarlistan domineras i det närmaste totalt av aktivt förvaltade Kinafonder. En smal sektorfond inom energisektorn letar sig in på vinnarlistan.

Efter ett ovanligt tufft fjolår och inledning på året har det blivit mindre turbulent på de kinesiska börserna. Till att börja med handlas de kinesiska börserna till historiskt mycket låga multiplar just nu.

I Kina finns det utrymme för stimulanser och räntesänkningar eftersom inflationen är förhållandevis låg. Samtidigt har det kommit signaler om minskad smittspridning, vilket gett den kinesiska marknaden stöd under månaden. Den taiwanesiska aktiemarknaden gynnades också av avtagande smittspridning i landet.

Andra positiva signaler är att regleringarna för den kinesiska tekniksektorn börjar lida mot sitt slut. Det har de två senaste månaderna varit ett större intresse för kinesiska teknikbolag, vilka nådde rekordlåg värdering i mitten på mars.

Det har även förekommit rykten att Alibabas inställda börsintroduktion av fintechbolaget ANT skulle vara möjlig att genomföra, vilket tyder på lugnare framfart från den kinesiska regeringen.

Enligt Morningstar har fondkategorin Kinafonder stigit drygt 10 procent den senaste månaden. Bästa Kinafond är Mirae Asset China Sector Leader Eq A USD med en uppgång på 13,5 procent. Månadens starka avkastning gör att avkastningen sedan årsskiftet bara är minus 5,8 procent.

Fonden är aktivt förvaltad av Phil Lee och Daniel Xhou. De investerar i stora kvalitetsbolag och totalt har fonden en koncentrerad portfölj på 43 bolag.

Fonden har störst exponering mot sällanköpsvaror på 28 procent, följt industrisektorn och finanssektorn. Störst övervikt har fonden i industrisektorn följt av sällanköpsvaror. Fonden äger inga energibolag och har en stor undervikt i de två defensiva sektorerna telekommunikation och fastigheter.

Fondens tio största innehav väger 41 procent. En bank och en teknikgigant toppar listan över största innehav. Teknik- och spelkonglomeratet Tencent Holdings är fondens största innehav med en vikt på 7 procent, följt av China Merchant Bank med en vikt på 5 procent.

Vi hittar två e-handlare som sticker ut som senaste månadens vinnare och bästa bidragsgivare. JD.com och Alibaba som hör till fondens tio största innehav har uppgångar på 18 procent respektive 20 procent.

Listans andra Kinafondsvinnare är Invesco PRC Equity A USD AD. Fonden är aktivt förvaltad och koncentrerad med 45 innehav. Största sektor är sällanköpsvaror som utgör en tredjedel av fondens värde.

E-handelsbolaget Meituna hör till sällanköpsvaror och är fondens näst största innehav med en vikt på 6 procent. Tencent är fondens största position på närmare 10 procent.

Efter listans alla Kinafonder kommer på 19 plats BGF World Energy A2 med en uppgång på 9,2 procent och årets uppgång är hela 62 procent.

Det är en aktivt förvaltad fond med fokus på medelstora energibolag som räknas som värdebolag. Fonden har ett koncentrerat innehav på 30 innehav, främst USA-bolag på 53 procent, följt av kanadensiska bolag med 21 procent.

De tio största innehaven väger knappt 60 procent av fonden. Brittisk-nederländska Royal Dutch Shell med en vikt på 9 procent och är fondens största innehav. Det amerikanska olje- och gasexploateringsbolaget Exxon Mobil följer efter med en vikt på 8 procent.

Exxon Mobil

Värt att notera är att alla de tio största innehaven har stigit kraftigt det senaste året och visar på uppgångar mellan 12 och 83 procent. Största uppgång står prospekteringsbolaget Conoco Phillips för.

Den stora skillnaden mot att investera i en energifond i stället för att köpa underliggande tillgång mot oljepriset är att energibolag fungerar som en hävstång på oljepriset.

Energibolagens hävstång beror på bolagens balansräkning och skuldsättningsgrad samt produktionskostnaden för att ta upp oljan. Det gör att fondernas utveckling kan skilja mycket mot oljepriset över tid. Vid uppgångar går oftast energifonderna betydligt bättre och vice versa vid större oljeprisfall. Under den senaste månaden är det tydligt då underliggande oljepris stigit men energibolagen har stigit betydligt mer.

Fondförlorare 1 månad i år
Länsförsäkringar Fastighetsfond −14,3% −42,3%
Carnegie Fastighetsfond Norden A −14,2% −41,0%
ODIN Fastighet C SEK −14,0% −40,8%
MS INVF US Growth A USD −13,6% −53,5%
Avanza Fastighet by Norhammar −13,3% -
Simplicity Fastigheter A −13,2% −39,9%
Lannebo Fastighetsfond Select A SEK −13,1% −43,9%
MS INVF US Advantage A −12,9% −50,0%
Lannebo Fastighetsfond A SEK −12,7% −41,8%
PLUS Fastigheter Sverige Index −12,7% −40,5%
Consensus Global Select A −12,2% −13,8%
Länsförsäkringar Fastighet Europa −10,8% −31,4%
MS INVF Global Insight A −10,4% −52,0%
IKC Fastighetsfond A −10,4% −40,6%
SEB Fastighetsfond Norden A −10,1% −38,0%
UBS (Lux) EF Tech Opp (USD) P acc −9,1% −29,0%
Franklin Global Real Estate A(acc)EUR-H1 −8,8% −22,5%
Enter Småbolagsfond A −8,7% −37,3%
MS INVF US Property A −8,6% −15,1%
Handelsbanken Svenska Småbolag (A1 SEK) −8,6% −34,1%
Källa: Avanza & Morningstar 14 juni    

 

Förlorarlistan innehåller en majoritet av fastighetsfonder. Ett antal svenska småbolagsfonder har backat betydligt under månaden och vi hittar också några USA fonder med tillväxtbolagsfokus intar också förlorarlistan.

De tre sämsta fonderna under månaden är alla fastighetsfonder. Fastighetsindex har backar med drygt 10 procent den senaste månaden. Den stora retorikförändringen hos världens centralbanker som lett till allt aggresivare räntehöjningar skrämmer marknaden. Investerarna har sålt av fastighetsaktier i takt med fortsatt ränteuppgång och inflationsoro.

Tuffast har månaden varit för Länsförsäkringar Fastighetsfond A som backat drygt 14 procent. Fonden största innehav är Balder med en vikt på 8,3 procent, som har haft en mardrömsmånad och förlorat 27 procent av sitt börsvärde.

Fondens tredje största innehav är SBB som tappat närmare 37 procent av värdet den senaste månaden och hela 73 procent sedan årsskiftet.

Sämsta USA-fond är MS INVF US Growth som backat knappt 14 procent. Fonden är koncentrerad med 35 innehav. Teknikbolag väger tyngst med hela 57 procent följt av hälsovårdsbolag på 18 procent.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden+ Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -