Sidledes för förvärvsaktiva Ratos

Rapportkommentar Ratos fortsätter att vara aktiva på förvärvsfronten men den underliggande vinstutvecklingen rör sig sidledes. Vi gillar omstöpningen av bolaget, men tvekar kring om det är skördeläge.

Ratos fortsätter att stöpas om från ett investmentbolag till en operativ bolagsgrupp, som numera är uppdelad på tre olika affärsområden. Måndagens rapport visade på en nettoomsättning för gruppen på 8,4 miljarder kronor i andra kvartalet och en tillväxt på starka 20 procent.

Det kan med andra ord se ut som att det är bra drag i Ratos dotterbolag, men lejonparten av tillväxten består av förvärv eller valutaeffekter. Den organiska tillväxten stannade på blygsamma 2 procent i kvartalet.

Vinsten, mätt som justerat rörelseresultat (ebita), faller samtidigt med 7 procent. Högre omsättning och lägre vinst innebär fallande marginal, från 14,8 till 11,4 procent, och det är affärsområdena Industry och Consumer som drar ned lönsamheten.

I det förstnämnda området handlar det om fortsatt motvind för Diab vars kunder i vindkraftsektorn har en tung period och i det andra är det Plantasjen som nu möter betydligt tuffare klimat. Dels på grund av baksmällan efter en hög pandemiefterfrågan och dels på grund av en kall vår kombinerat med stigande kostnader för exempelvis uppvärmning och logistik.

Rapporten följer på en nyhets- och affärstät period för Ratos. Utöver att portföljbolagen Aibel, Presis infra och Hent alla har aviserat mångmiljardorder de senaste veckorna så gjorde Ratos också ett stort förvärv i mitten av juni när man köpte in sig i Knightec.

Knightec är ett konsultbolag som hjälper kunder med projekt i gränslandet mellan teknik, design och digitalisering. Bolaget omsätter nästan en miljard i årstakt, har över 800 anställda och kunderna består av stora bolag inom bland annat fordon, läkemedel, medicinteknik, finans, telekom, media och säkerhet.

Att det är ett hyggligt stort konsultbolag som Ratos köper är extra intressant med tanke på vd Jonas Wiströms bakgrund som mångårig och framgångsrik vd på dåvarande ÅF, som numera heter Afry. Knightec är ett förvärv som har potential att bli en viktig plattform för tillväxt och det i en sektor där Ratoschefen rimligen har en god bild av hur det ska göras på ett lyckosamt sätt.

Jonas Wiström, vd för Ratos

Andra förvärv som gjorts nyligen är järnvägsinfrastrukturbolaget NVBS, som i sin tur gjorde ett kompletteringsförvärv vid halvårsskiftet. Ratos här även sålt sina kvarvarande aktier i Dun & Bradstreet vilket skapar nytt förvärvsutrymme och stärker kassan med 700 miljoner kronor.

Ratos har nu en nettoskuld i förhållande till ebitda-resultatet på 0,5 och skuldsättningsmålet ligger på 1,5-2,5, vilket ger ett fortsatt bra manöverutrymme. Ratos egen guidning är att förvärvskapaciteten ligger på 4 miljarder kronor. Samtidigt underströk Jonas Wiström på telefonkonferensen att osäkra tider kan vänta och att en stark balansräkning är viktig, vilket talar för viss återhållsamhet med större förvärv.

Räknat på den senaste 12-månadersperiodens vinst per aktie i den kvarvarande verksamheten om knappt 2,20 kronor värderas Ratos till ett p/e-tal på strax över 20. Förvärven som redan är gjorda kommer att dra upp omsättningen och förhoppningsvis även vinsttillväxten bortom de närmaste kvartalens osäkra marknadsläge.

Med målet att nå en ebita-vinst på 3 miljarder kronor 2025, att jämföra med senaste 12 månadernas 1,8 miljarder, siktar bolaget på en offensiv vinsttillväxt de kommande tre åren vilket gör att dagens värdering ser ganska attraktiv ut.

Trots det är vi lite avvaktande till aktien, som haft en blek men långt ifrån katastrofal utveckling det senaste året.

Ett skäl till att vi är försiktigt inställda är den stora exponeringen mot Consumer, som domineras av Plantasjen. Här är risken stor för att en dämpad marknad består och eftersom det är affärsområdet med högst marginaler blir effekten påtaglig. Att de aktuella förvärven inom infrastruktur och konsulting successivt kommer att flytta tyngdpunkten i Ratos är positivt men det tar tid.

Ett annat skäl är aktiemarknadens syn på bolag som Ratos. Ifjol kastade sig placerarna över serieförvärvande konglomerat och det fanns en lockelse i att även Ratos skulle kunna värderas upp rejält i takt med att bolaget omstöpning fortsatte. Nu är den hajpen över och även om det i sak inte påverkar Ratos så mycket eftersom den aktien aldrig hissades upp till skyn så tar det ändå bort en del av potentialen i aktien.

Bortom orosmolnen som hänger över konsumentsektorn och när Ratos vinsttillväxt tar fart på nytt tror vi att aktien kan bli intressant att plocka upp igen. Men det kan dröja innan det blir skördetid och i nuläget ställer vi oss på sidan med en neutral syn på aktien.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Ratos B Neutral 44,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -