Flytande naturgas till depån

Börs Högsommaren till trots närmar vi oss med stormsteg hösten och en hotande energikris. Naturgaspriserna i Europa och Asien är flera gånger högre än normalt samtidigt som lagren inför vintern är låga och Ryssland vrider åt gaskranen ytterligare.

I Asien och Europa kostar för närvarande en miljon british thermal unit naturgas (BTU) hela 55 amerikanska dollar medan samma enhet i USA kostar 8,5 dollar.

Inte så förvånande har naturgasaktierna gått starkt även under 2022.

Den naturgasaktie som gått bäst i år är rederiet Golar LNG, vars aktie stigit med hela 74 procent i år.  

Det Bermudabaserade bolaget har en egen LNG-flotta. Det mest intressanta med bolaget är dock deras egna FSRU-Terminaler med FLNG-teknologi. Det innebär att de kan tillverka flytande naturgas till havs direkt vid gaskällan.

Det i sin tur är betydligt mer kostnadseffektivt och gör dessutom att gasfält som annars kanske inte skulle kunna användas går att utnyttja igen. I normala fall behöver man bygga dyr pipelineinfrastruktur och tillverka den flytande naturgasen i terminaler på land.

För närvarande håller Golar på att bygga om fartyg så att de ska kunna direkttillverka ännu mycket mer flytande naturgas. Processen går mycket fort och Golar räknar med att fartygen ska vara klara redan i vinter.

Tio av elva analytiker sätter köp på aktien. I genomsnitt ser de en uppsida för aktien på knappt 40 procent från nuvarande nivå.

Ett annat bolag som just nu går bra är amerikanska Cheniere Energy som äger och driver terminaler för flytande naturgas i USA. Hittills under 2022 är aktien upp 33 procent.

17 av 18 analytiker sätter köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen för aktien ligger på 168 dollar. Det indikerar en uppsida på 25 procent från nuvarande nivå.

Cheniere Energy är ledande i USA på LNG-terminaler.

Andra naturgasrelaterade aktier som gått starkt är bland annat Kosmos Energy som sysslar med prospektering, Woodside Petroleum och norska jätten Equinor.  

Efterfrågan på LNG spås under de kommande åren spås vara mycket hög när stora naturgaskonsumenter som Tyskland ska frigöra sig från rysk gas.

Importen av flytande naturgas till EU ökade med 72 procent under det första kvartalet 2022. Störta importören var Frankrike.

LNG står för Liquefied Natural Gas. Flytande naturgas består till största delen av metan. Gasen blir flytande när den kyls ner till minus 162 grader. Det gör också att den blir mycket lättare att transportera eftersom volymen minskar hela 640 gånger.

Fördelen med att förbränna naturgas i stället för kol är att det inte uppstår några partikelutsläpp och nästan inga svavelutsläpp. Det frigörs också mindre växthusgaser och koldioxid jämfört med andra fossila bränslen och då framför allt kol som till stor del används i Asien och Östeuropa för att producera el.

Före den ryska invasionen av Ukraina var det primärt Asien som hade störst efterfrågan på LNG. Skälet till det är att världsdelen till stora delar saknar pipelines.

Aktie Land % i år Inriktning
Golar LNG Bermuda 74 LNG-rederi
Kosmos Energy USA 54 Gasprospektering
Woodside Petroleum Australien 51 Olja och gas
Cheniere Energy USA 33 LNG-anläggningar
Equinor Norge 30 Olja och gas
GasLog Monaco 23 LNG-rederi
Tellurian USA 17 LNG-terminaler
Shell Nederländerna 5 Olja och gas
JXTG Japan 5 Olja och gas
BP Storbritannien 4 Olja och gas
Clean Energy Fuels USA -12 Gastankställen i USA
Sinopec Engineering Kina -14 Bygger LNG-infrastruktur
Linde Tyskland -18 LNG-anläggningar, industrigas
Gazprom ADR Ryssland -31 Olja och gas
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -