Köpvärda fonder i februari - så gick det

Utvärdering Det senaste halvårets avkastningen har varit överraskande hög, och USA-indexfonder landar på plusavkastning med hjälp av en stark dollar. Det visar Placeras utvärdering av fondvalen inför februari.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför februari 2022.

Vi vet att 2022 varit tufft och ovanligt stökigt för de flesta tillgångsslag, inte minst för aktier. Men när vi får bort januarisiffrorna och adderar till en ovanligt stark julimånad är avkastningen för det senaste halvåret bättre än förväntat.

En globalindexfond har backat knappt 2 procent, mätt i svenska kronor. USA som utgör runt 60 procent av de globala börsernas marknadsvärde har haft lite mer vind i seglen. En bred USA-indexfond har lyckats stiga med 1,4 procent.

Utan den starka dollaruppgången det senaste halvåret skulle avkastningen varit betydligt lägre i svenska kronor. Den amerikanska dollar har haft ett starkt halvår och stärkts runt 10 procent mot den svenska kronan. Samtidigt har det varit dramatiskt på valutamarknaden och dollarn nått paritet med euron, vilket lett till att euron marginellt har tappat i värde mot kronan.

De europeiska börserna har med avsaknad av en valutaboost fått en euroepisk indexfond att tappa runt 7 procent i värde under halvåret.

En av det senaste halvårets största nedgångar står Stockholmsbörsen för som hörde till fjolårets bästa börser.

En bred svensk indexfond har tappat drygt 15 procent i värde sedan slutet på januari. En indexfond som följer de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen har klarat sig bättre med en nedgång på knappt 12 procent.

tillväxtmarknaderna har en bred tillväxtmarknadsindexfond en nedgång i nivå med de europeiska börserna.

Värdepapper 6 mån Kategorisnitt
AMF Balansfond -8,2% -7,6%
Storebrand Europa A SEK -7,9% -8,1%
Atlant Opportunity -3,4% NA
Fondita Health Care -7,5% 7,2%
Storebrand Global Multifactor 1,8% -3,8%
Prior Nilsson Realinvest A -22,5% -25,5%
Carnegie Strategifond A -9,4% -7,6%
Fidelity Global Technology Fund -2,5% -11,5%
IKC Avkastningsfond -3,8% -7,8%
Källa: Morningstar 27 juli 2022    

 

Placeras köpvärda fondval inför februari ska nu utvärderas. Inför februari månad bytte jag ut Spiltan Aktiefond Stabil mot PriorNilsson Realinvest A. Samtidigt tog Placera hem vinsten i MS INVF Global Opportunities och PLUS Småbolag Sverige Index.

Totalt har tre av fondvalen har inte nått upp till sitt kategorisnitt av liknande fonder. En fond har lyckats med plusavkastning det senaste halvåret.

Placeras globalfondsval, den modellbaserade globalfonden Storebrand Global Multifactor, sticker ut med en avkastning på plus nästan 2 procent. Fonden har fortsatt att klå sitt kategorisnitt under halvåret.

Storebrand Europa har backat knappt 8 procent, det är marginellt bättre än kategorisnittet av Europafonder

Den globala teknikfonden Fidelity Global Technology imponerar med en nedgång drygt 2,5 procent och fortsätter att utklassa kategorisnittet för teknikfonder som landar på minus 11,5 procent.

Listans fond med sämst avkastning är PriorNilsson Realinvest som drabbats av den tvära nedgången i fastighetsbolagen.

Lite överraskande har listans två blandfondsval inte lyckats klå kategorisnittet. Även Placeras lågriskalternativ, räntefonden IKC Avkastningsfond, visar minusavkastning under halvåret. Men avkastningen är betydligt bättre än kategorisnittet som är minus hela 7,8 procent.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -