Börsen på plus, Boliden backar

Börsen Vid lunchtid på måndagen handlades Stockholmsbörsen uppåt. Investmentbolagen Investor och Kinnevik återfanns bland vinnarna, medan Boliden tappade något efter att en strejk i Norge drabbat gruv- och smältbolagets zinksmältverk Odda.

Omkring klockan 12.20 hade storbolagsindexet OMXS30 avancerat 0,5 procent till nivån 2.042. Aktier för 4,7 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Ute i Europa sågs en blandad utveckling, med tyska DAX kring oförändrad nivå samtidigt som franska CAC40 klev upp 0,2 procent.

Enligt en enkät bland ekonomer, som Bloomberg News låtit göra, är riskerna för en recession i euroområdet nu på den högsta nivån sedan november 2020. Risken för en teknisk recession, det vill säga att BNP sjunker två kvartal i rad, har ökat till 60 procent jämfört med 45 procent i föregående enkät, och 20 procent före den ryska invasionen av Ukraina.

Inom storbolagsindexet OMXS30 stod Astra Zeneca som vinnare, med en uppgång på 3,0 procent. Astra Zeneca och Daiichi Sankyos läkemedel Enhertu har visat "positiva high-level-resultat" i fas 3-studien DESTINY-Breast02 och uppnådde därmed det primära målet med studien.

Uppåt var det även för Investor och Kinnevik som stärktes 1,4 procent vardera.

Kurspress rådde i stället för Boliden, om 1,5 procent. Den norska arbetsgivarorganisationen Norsk Industri och fackföreningen Industri Energi har inte lyckats komma överens i medlingar under helgen varpå en strejk utlösts på måndagen och som påverkar 255 anställda vid gruv- och smältbolagets zinksmältverk Odda, beläget i Norge. Enligt Bolidens hemsida framgår att medelantalet anställda uppgår till 310 vid Odda.

"Strejken berör delar av Odda, dock inte det expansionsprojekt vi för närvarande investerar. Även produktionen i övrigt kan delvis upprätthållas men naturligtvis har strejken en viss påverkan", uppger Bolidens kommunikationschef Klas Nilsson till Nyhetsbyrån Direkt som ber om att få återkomma om eventuella finansiella effekter förorsakade av strejken framöver.

Sinch låg i botten av storbolagsindexet med ett tapp om 2,3 procent.

SAS steg 6,4 procent. Flygbolaget har säkrat så kallad DIP-finansiering om cirka 7 miljarder kronor med fonder som förvaltas av Apollo.

Enea har tilldelats en köprekommendation av Dagens Industri under vinjetten "Veckans aktie". Aktien steg 12 procent och återfanns därmed bland vinnarna inom det bredare OMXSPI-indexet.

Oljepriserna fick sig en törn efter svagare Kinadata än väntat. Nordsjöoljan Brent samt den amerikanska WTI:n pressades över 4 procent vardera, till nivåer om cirka 94 respektive 88 dollar per fat. De Stockholmslistade oljebolagen dök mellan 2,8-5,0 procent, med undantag för Africa Oil som lyckades hålla sig strax över nollstrecket.

Gamingbolaget Star Vault föll över 22 procent efter att ha kommit med delårsrapport.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -