Ingen “summer of love” för Match

Rapportkommentar Dejtingbolaget Match Group har öppnat böckerna för andra kvartalet och läsningen var inte munter.

Match Group som bland annat driver dejtingvarumärkerna Tinder och Hinge släppte den 2 augusti sin kvartalsrapport. Aktien föll över 20 procent i efterhandeln men återhämtade sig en del dagen efter rapportsläppet. Bolagets börsvärde ligger idag på 18 miljarder dollar och aktien har under 2022 nästan halverats. 

Den översta raden i resultaträkningen växte med 12 procent till 795 miljoner dollar vilket var under analytikernas förväntningar om en omsättning på 805 miljoner dollar. Något som sticker ut i rapporten är att koncernen vänder till rörelseförlust på 10 miljoner dollar. Anledningen till detta beror på en immateriell nedskrivning om 217 miljoner dollar på fjolårets förvärv av Hyperconnect. Nedskrivningen gjordes på grund av valutamotvind (bland annat från den turkiska liran och stark dollar), sämre ekonomiska utsikter och högre diskonteringsräntor. Match berättar även att integrationen av Hyperconnect blev svår att göra när samhället, under pandemin, var nedstängt. Förvärvet har ökat koncernens exponering mot tillväxtmarknader. 

Det justerade rörelseresultatet uppgick till 286 miljoner dollar vilket är ungefär 10 procent bättre än ifjol och den justerade rörelsemarginalen minskade från 37 till 36 procent.  

Guidningen om en försäljning mellan 790-800 miljoner dollar det kommande kvartalet var inte heller någon ljuspunkt. I jämförelse med tredje kvartalet förra året skulle detta motsvara en marginell negativ tillväxt. Detta var sämre än analytikernas prognoser om en försäljning på 887 miljoner dollar. 

Match förklarar att man ifjol gynnades av återuppöppningen i samhället, en så kallad “summer of love”. Men man ser inte samma tendenser under 2022. 

Det finns tecken på att bolagets tillväxt inte kommer vara lika lönsam som tidigare. De mest snabbväxande regionerna för Match är tillväxtmarknader som exempelvis Afrika och Asien-Stillahavsregionen där man har sämre intäkter per betalande kund. Samtidigt har tillväxten i mer lönsamma utvecklade länder som Amerika och Europa stagnerat. 

Andelen dejtande i tillväxtmarknader är lägre i jämförelse med mer utvecklade länder. Enligt bolaget har över 40 procent av de vuxna singlarna i Amerika använt sig av onlinedejting någon gång medan siffran ligger på 10 procent i exempelvis Afrika. Förhoppningsvis kan man med tiden få upp intäkten per betalande kund inom tillväxtmarknaderna, om inte, kommer en marginalkontraktion att ske. Detta givet att Match Group inte lyckas öka intäkten per betalande kund inom de utvecklade marknaderna. Å andra sidan kan man argumentera för att att sänkta appbutiksavgifter är rimligt, vilket skulle gynna Matchs marginal då denna post är en stor kostnadsbörda. 

I den positiva vågskålen ska det lyftas fram att den nytillträdde VD:en Bernard Kim, efter rapporten, fyllde portföljen med aktier om ett värde på över 10 miljoner kronor.

Balansräkningen ser ansträngd ut. Nettoskuld/ebitda ligger nu på över fem vilket är den högsta nivån i Match Groups historia. 

Match Group  2022e 2023e 2024e
Oms tillväxt,% 19 10 13
Ebit marg,% 33 30 29
Ev/sales 7 6,7 6
Ev/ebit 22 22 19

 

På innevarande år handlas Match till en ev/ebit-multipel på 22 och en ev/sales på 7. Branschkollegan Bumble handlas, baserat på innevarande år, till en ev/sales-multipel på 5.

Aktien ser dyr ut om man antar en sämre tillväxt och en potentiell vikande marginal. Det kommer bli viktigt för Match återgå till tillväxt, dock verkar det inte komma i närtid med tanke på guidningen. Frågan är om kärleken befinner sig i en recession?  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -