BV: Mörka moln på börshimlen

Krönika Ekonomin har förändrats drastiskt under våren och det är inte särskilt svårt att hitta saker att oroa sig för när det gäller ekonomin som helhet och börsen i synnerhet.

För ett år sedan var läget helt annorlunda mot idag. Räntorna var nere kring nollan och börsen hade återhämtat stora delar av pandemiraset under 2020. Sentimentet var positivt och IPO-fönstret stod vidöppet. Det mesta såg ljust ut och vi var något oroade för detta och tyckte oss se lite toppsignaler här och där, men inte till den graden att vi ville vara överdrivet defensiva heller.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 34 den 22 augusti

Läs mer om Börsveckan.

Börshumöret var också på topp ända fram till årsskiftet ungefär. Sedan kom börsmörkret i januari, vilket initialt drevs av stigande inflationsoro där också den amerikanska centralbanken FED tydligt vände på klacken och började prata om åtstramningar istället för stimulanser. Marknadsräntorna steg redan under hösten och förstärktes under vintern. Och så i februari rasade kriget i Ukraina vilket gjorde att riskviljan försvann över en natt och det har nu kastat in Europa i en energikris. Inflationen tog också ett rejält grepp om finansmarknaderna och resten är historia, som man brukar säga. 

Man kan sammanfatta våren 2022 som en eländig period för stockpickers och börsinvesterare. Som grädde på moset så fortsatte Kina sin absurda strategi mot corona med kraftfulla nedstängningar vilket förstärkte problemen med flaskhalsar, komponentbrist och drev på kostnadsinflationen än mer inom i stort sett alla branscher. 

När vi nu kliver in i en ny säsong av Börsveckan och sommaren är över så är läget (återigen) osäkert. Dysterkvistarna har fortsatt övertaget. Den nyss avslutade Q2-säsongen bjöd inte på någon större dramatik. Det var ganska väntat att Q2-rapporterna skulle vara okej. Däremot är utsikterna klart åt det negativa hållet inför hösten när inflationen bitit sig fast på en alldeles för hög nivå även om det nyligen också kommit en del data som indikerar att inflationstoppen kan vara nådd för denna gång.

På energifronten är det dock dystert när väst ska investera sig ur Rysslands grepp. Efterfrågan på gas och energi överstiger vida utbudet nu och så kommer det nog fortsätta ett bra tag framöver också innan balansen återställs. Under tiden kommer detta slå hårt mot hushållen med stigande elkostnader och bränslepriser samtidigt som även företagen drabbas hårt förstås. Så räkna med fortsatt hög inflation under kommande halvår.

Börsen är dock framåtblickande och vi likaså när vi analyserar bolagen. När alla är deppiga så är det kanske då man ska försöka köpa aktier som man tror på långsiktigt och vice versa. Nu finns också indikationer på att komponentbristen avtar och som sagt, kanske har inflationen börjat toppa? Tajming är oerhört svårt som bekant men när vi nu är tillbaka från uppehållet så har vi analyserat situationen noggrant och diskuterat väldigt mycket internt kring hur vi ser på börsläget, även om makro inte är vår egentliga kopp te. 

Vi landar lite grann i följande; På kort sikt, 3-6 månader, har vi svårt att se en omedelbar ljusning på nämnda riskfaktorer (dvs inflation och ränta). Vi tror det kommer vara fortsatt press på hushållens köpkraft och vi vill gärna inleda defensivt med en hyggligt stor kassa för att kunna agera snabbt när tillfällen ges under hösten. Vi tänker också att det är bra att skydda kapitalet just nu och se till att ha torrt krut när tillfälle ges i bra köplägen som vi tror kommer att uppstå i höst. Potentiellt redan efter de rapporter som trillar in kommande veckor.  

Vi tror därför man ska sikta in sig på defensiva sektorer i första hand och några intressanta teman är lågprisbolag, säkerhet, starka balansräkningar och pricing power. Några teman/områden vi däremot är försiktiga med är sällanköp, e-handeln (vi tror på fortsatt press på kort sikt) och kanske också bolag som är mycket cykliska även om värderingarna inom det sistnämnda kommit ner till intressanta nivåer. Men vi tror helt enkelt att det värsta ligger framför oss och vill gärna se detta i siffrorna också innan vi ser en vändning. På sidan 5 tar vi upp en hel del bolag som vi har satt upp på vår bevakningslista inför hösten, utöver de bolag som kvalar in redan nu i portföljen. 

Tittar vi på börsens värdering som helhet så är p/e-talet på OMXS30 kring 15,8 för 2022 och 14,7 för 2023. Här förväntas vinsttillväxten vara runt 5,5 procent under 2022 och 7,5 procent nästa år. Direktavkastningen är samtidigt 3,7 procent. Det är en markant lägre värdering än motsvarande period förra året då p/e-talet på innevarande år låg på drygt 18. Men vi tror som sagt att estimaten kommer att komma ner under hösten efter att Q3-siffrorna presenteras. Samtidigt är ränteläget betydligt högre vilket motiverar lägre värdering allt annat lika.  

Nu blev det mycket makro. Vi som analyserar små- och medelstora bolag fokuserar egentligen inte särskilt mycket på den typen av analyser men världsläget är också unikt med krig i Europa och inflationssiffror vi inte har sett på evigheter. Det är helt enkelt tuffa tider nu och då måste man också vara ödmjuk och försöka ta in makroperspektivet i kalkylen, i högre utsträckning än normalt. Min kollega Pekka Kääntä är den av oss som avsätter mest tid till att tolka statistik och data och han brukar ge oss mycket insiktsfulla åsikter kring hur han ser på börsen med bredare penseldrag. Läs hans krönika på sid 4 för en summering av makroläget.

sammantaget så är vi lite försiktiga till börsen just nu och vi tror att man ska placera merparten av kapitalet i defensiva sektorer men också diversifiera portföljen ordentligt. Att försöka tajma bottnar och toppar är som sagt en konst i sig. Vi tycker att det är mycket roligare att istället gräva ner oss i delårsrapporter och letar alltid efter bra aktier som värderas försiktigt utifrån våra prognoser kring framtida möjliga vinsttillväxt. Över tid så är det trots allt vinsttillväxten som spelar störst roll för individuella bolags aktiekurser och det är därför betydligt bättre att försöka förutspå vilka bolag som har bäst förutsättningar för god vinsttillväxt framöver än att försöka förutspå hur börsen som helhet går. 

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 34 den 22 augusti

Läs mer om Börsveckan.

Med detta sagt så hälsar vi såväl gamla som nya tillkommande läsare välkomna till en ny säsong av Börsveckan och glöm inte heller att kika in på vårt analysarkiv på hemsidan där det finns tusentals analyser att ta del av. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -