Är det dags att fiska Meta?

Aktieanalys Sociala mediejätten Meta Platforms aktie har slaktats på börsen i år. Stagnerande användartal, minskat engagemang, tuffare konkurrens, svagare annonsmarknad och stora investeringar har tryckt ner aktien.

Meta Platform äger och driver de sociala medieplattformarna Facebook, Instagram och WhatsApp. Det totala antalet användare globalt uppgår till drygt 3 miljarder människor. Det innebär att knappt 40 procent av jordens befolkning använder bolagets plattformar.

I genomsnitt skickas 140 miljarder meddelanden varje dag via Metas plattformar och i genomsnitt publiceras en miljard statusuppdateringar.

Facebook grundades den 28 oktober 2003 av Mark Zuckerberg och några av hans studentkamrater på Harvard.

Redan sommaren 2004 köpte riskkapitalisten Peter Thiel 10,2 procent av aktierna för en halv miljon dollar. Han var den första externa investeraren i bolaget.

I december 2005 hade Facebook sex miljoner användare. I augusti 2008 var antalet över 100 miljoner. I september 2012 var antalet användare över en miljard.  

I år är det drygt tio år sedan Facebookaktien noterades på New Yorkbörsen. Aktien började handlas den 18 maj 2012. Slutkursen efter den första handelsdagen blev 38 dollar. Det innebar att hela bolaget då värderades till drygt 100 miljarder dollar.

Aktien kom med i indexet S&P 500 den 21 december 2013. I dag värderas Meta till 352 miljarder dollar.

I februari 2022 bytte Facebook namn till Meta för att betona förändringen mot det man kallar för metaverse. Kort därefter släppte bolaget en svag rapport, som visade att antalet användare stagnerat samtidigt omsättningstillväxten likaså stagnerat.

Utöver det uppgav bolaget att Apples åtgärder för att skydda sina användares integritet skulle komma att innebära runt tio miljarder dollar i uteblivna intäkter under 2022.  

Ett starkt skäl till att användarna vänt bolaget ryggen är den starka konkurrensen och då särskilt från kinesiska Tik Tok.

Rapporten fick aktien att falla kraftigt från 323 dollar till 237 dollar. Sedan dess har nedgången fortsatt samtidigt som bolaget fortsatt presentera vikande användarsiffror särskilt på den amerikanska marknaden.

I år väntas omsättningstillväxten vara nära noll samtidigt som rörelsemarginalerna sjunker. Utöver det lägger bolaget stora summor på det nya internetet som går under namnet metaverse.

  2021 2022 2023 2024
Omsättning MUSD 117 929 118 161 131 104 148 984
Rörelsemarginal, % 39,60% 27,30% 27,50% 27,40%
Vinst/aktie USD 13,8 9,82 11,1 12,8
Utdelning USD        
Källa: Marketscreener        
       

Marknaden spår att omsättningen nästa år kommer att öka med 11 procent och vinsten per aktie uppgå till 11 dollar.

Aktien handlas på ett p/e-tal för 2023 på 13,8. Det är historiskt mycket lågt för att vara Meta.

Meta handlas till ev/ebitda på 7 för 2023. Det är ungefär hälften så mycket som det historiska genomsnittet.

Metaaktien har rasat 55 procent i år. Förutom bolagets specifika utmaningar har aktien också drabbats av den allmänna börs- och konjunkturoron.

Utöver det och desto allvarligare är att den genomsnittliga tiden som bolagets amerikanska användare spenderar på företagets plattformar minskat.

Totalt har tiden användarna är inne på Facebook/Instagram fallit med 1 procent under det andra kvartalet jämfört med samma period förra året. Data antyder dessutom att tappet fortsatt under sommarmånaderna.

Tappet under sommaren tros beror på missnöje från användarna att Instagram lanserat reels som är korta videos. Det är ett försök att täppa till konkurrensen mot kinesiska Tik Tok.

Problemet med reels är att även om de växer i popularitet så är de svårare att tjäna pengar på och det kommer att ta tid att utveckla nya reklamkoncept.

2023 väntas reels stå för 4 procent av bolagets totala intäkter, men en betydligt större del av användarengagemanget.

Apples åtgärd för att göra det svårare att spåra användare har gjort det svårare att sälja riktad reklam. Det är något som inte bara drabbat Meta utan även andra sociala medieplattformar som Snap och Pinterst.  

Trots den stora nedgången i år värderas Meta fortfarande till 352 miljarder dollar och platsar därmed in som sista företag på listan över världens tio mest värdefulla bolag.

nuvarande nivåer kan Metaaktien tyckas vara ett kap. Utmaningen är den minskade användaraktiviteten och om bolaget lyckas vända denna trend. På längre sikt handlar det om man tror att metakonceptet kommer att lyckas.

Hur man än ser på det så är Meta lågt värderad och någonstans här blir aktien intressant igen. Om tillväxten de kommande åren lyckas hamna på runt 10 procent som marknaden spår är aktien värd ett köp nu.

Bolaget har unikt många användare samtidigt som man har synergier mellan sina olika plattformar.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Meta Platforms A Köp 151,47 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -