Solenergin bakom fondvinnarna

Fondkommentar Branschfonder inom förnybar energi hör till den lilla skara fondkategorier som har positiv avkastning på ett år. Solteknikbolag hör till toppinnehaven i de fonder som presterar bäst det senaste året. Placera ser vilka förnybara energiakter som väger tyngst i de bästa presterande fonderna i kategorin.

Flera förnybara energifonder har levererat en positiv avkastning det senaste året. Det är en stor kontrast till Stockholmsbörsen som backat drygt 21 procent inklusive utdelningar.

Förnyelsebar energi var stekhett under 2020 och nådde en ny kokpunkt med flera rekordnoteringar under januari 2021. Vinsthemtagningar och ett svalnande intresse när inflationen och marknadsräntorna steg fick många förnyelsebara energiaktier att backa och sedan röra sig sidledes fram till kriget i Ukraina startade.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har förnybar energi fått förnyat förtroende hos många investerare. Invasionen lyfte Europas energisäkerhetspolitik högt upp på agendan. Europa ska frigöra sig från sitt stora beroende av rysk naturgas och olja på något års sikt. En omställning som på kort sikt får hjälp av smutsiga energikällor som ökad kolanvändning och naturgas från USA, Norge och andra länder.

Men på medellångsikt påskyndar man energiomställning och det handlar om betydande investering i förnybar energi och energieffektiviseringar.

Ytterligare en stark faktor som gynnar förnybara energifonder är klimatomställningsreformpaketet i USA. Avtalet omfattar hela 369 miljarder dollar för att stimulera nya energi- och klimatrelaterade investeringar under det kommande decenniet. Avtalet ska ge förutsättningar för långsiktiga investeringar och projektutveckling av förnybar energi under de kommande tio åren.

Schroder ISF Global Energy Transition har lyckat bäst med en avkastning på 8 procent på ett år. Vi hittar två solteknikbolag på listan över de tio största innehaven. Båda har gett betydande bidrag till senaste årets avkastning.

Schroder ISF Glbl Energy Transition Andel 1 år, %
Vestas Wind Systems A/S 7,1 -33,1
First Solar Inc 5,7 26,1
LG Chem Ltd 4,7 -6,9
SolarEdge Technologies Inc 4,4 12,8
Samsung SDI Co Ltd 4,4 -17,9
Nexans 4,0 12,8
Johnson Matthey PLC 3,5 -23,2
Johnson Controls International PLC 3,4 -24,5
Volkswagen AG Participating Preferred 3,1 -21,2
Corporacion Acciona Energias Renovables SA 3,0 45,1
Källa: Morningstar     

 

First Solar tillverkar solpaneler och levererar storskaliga solcellsanläggningar. Företaget erbjuder kringtjänster som finansieringslösningar, konstruktion, underhåll och återvinning av uttjänta solpaneler. Omsättningen för helåret 2021 landade på 2,9 miljarder dollar och börsvärdet ligger på 14 miljarder dollar. Aktien ingår i flera ledande aktieindex. I S&P Global Clean Energy Index är First Solar femte största aktie mätt som börsvärde. Det senaste årets uppgång är 30 procent.

Det israeliska bolaget Solaredge är marknadsledaren inom växelriktare som behövs för att omvandla likströmmen till förbrukningsbar växelström från exempelvis solpaneler. Bolaget tillverkar även andra delar som behövs för att solpaneler ska fungera.

I fjol uppgick försäljningen till knappt 2 miljarder dollar och efter att aktien gått upp 12 procent det senaste året hamnar börsvärdet på 17,3 miljarder dollar.

Franska fiberoptiska kabelspecialisten Nexans hör till fondens bästa bidragsgivare det senaste året. Störst kursuppgång det senaste året har spanska elproducenten Corporacion Acciona Energias Renovables på 45 procent. Bolaget är verksamma inom vindkraft, solenergi och biomassa.  

DNB Fund Renewable Energy Retail är näst bästa fond det senaste året. Förvaltarna letar investeringar inom sol-, vatten-, och vindkraft samt bolag verksamma inom energibesparing och effektivisering av energiproduktion. Förvaltarna har ett globalt investeringsmandat.

DNB Fund Renewable Energy retail A Andel 1 år, %
IMCD NV 6,3 -23,5
Sunrun Inc 5,7 -12,8
Enel SpA 5,2 -26,3
Scatec ASA Ordinary Shares 5,0 -35,7
Vestas Wind Systems A/S 4,9 -33,1
Amphenol Corp Class A 4,6 -3,6
Plug Power Inc 3,9 19,0
Signify NV 3,5 -29,8
First Solar Inc 2,9 26,1
Wartsila Corp 2,6 -30,8
Källa: Morningstar     

 

Bland fondens tio största innehav finns två bolag som varit betydande bidragsgivare det senaste året, varav det ena är ett solenergibolag. Som nionde största innehav med en vikt på 2,9 procent hittar vi First Solar som även fanns med i Schroder ISF Global Energy Transition.

Vätgasbolaget Plug Power hör också till fondens största bidragsgivare det senaste året med en kursuppgång på 19 procent. Aktien är volatil, det senaste året har aktien handlats mellan 46,5 och 12,7 dollar, idag kostar en aktie 27 dollar vilket ger ett börsvärde på 17 miljarder dollar.

Plug Power konstruerar, utvecklar och tillverkar väte- och bränslecells system som används för att driva elmotorer. Bolagets teknik finns främst i materialhanteringsfordon och industribilar som exempelvis i elektriska gaffeltruckar och industrifordon. Plug Power erbjuder även sina kunder vätgaslagrings- och tanklösningar samt byte av vätgascylindrar. 

Det amerikanska solenergibolaget Sunrun är fondens näst största innehav. Bolaget är ledande i USA inom solenergilösningar och har idag över en miljon kunder. Sunrun sköter hela kedjan med installation av solceller, batterier för energilagring, de installerar även laddare till elbilen. De tar även hand om underhåll och service. Bolaget tar hela finansieringen på sin balansräkning. Aktien har stigit knappt 6 procent i år men haft det kämpigare när vi ser på avkastningen det senaste året och backat med 13 procent.

Den populära förnyelsebara energifonden Handelsbanken Hållbar Energi återfinns på listans tredje plats med en avkastning på 6 procent på ett år. Fonden förvaltas av Patric Lindqvist och investerar globalt i bolag som utvecklar eller använder teknologier och metoder för att begränsa den globala uppvärmningen genom att direkt eller indirekt begränsa utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser. Gärna i bolag som kan bidra till effektivare energianvändning genom alternativa energikällor eller miljöteknik.

Handelsbanken Hållbar energi Andel 1 år, %
Allkem Ltd 4,8 60,7
Darling Ingredients Inc 4,0 -4,0
EDP Renovaveis SA 3,5 11,6
Ameresco Inc Class A 2,9 5,3
Albemarle Corp 2,8 23,4
Sunnova Energy International Inc 2,7 -21,3
LG Chem Ltd 2,6 -6,9
Bakkafrost P/F 2,6 -26,5
Sunrun Inc 2,5 -12,8
Hannon Armstrong Sustainable Infrastructure Capital Inc 2,4 -28,2
Källa: Morningstar     

 

Vi hittar två solteknikbolag på listan över de tio största innehaven. Både Sun Run och Sunnova Energy har backat under det senaste året.  

Betydande bidrag till senaste årets avkastning kommer från det australiska litiumutvinningsbolaget Allkem som har avkastat 60 procent på ett år. Verksamheten består i utvinning av litium och andra bas- och ädelmetaller genom hela prospekteringskedjan. Bolaget har även royalties och investeringar i gruvor och prospekteringsprojekt i Argentina.

Andra högpresterande aktier i fonden är Charlotte-baserade kemibolaget Albemarle som är ledande på finkemikalier inom litiumindustrin. Portugisiska EDP Renovaveis levererar energi från i huvudsak vindkraft och är även strategiska konsulter med rådgivning inom förnybar energi.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -