Fed styr rakt mot recessionen

Makrokommentar Federal Reserve fortsätter att höja räntan aggressivt och fler stora räntehöjningar är på väg redan i närtid. Det blir därmed svårt för USA att undvika en recession även om bankens fromma förhoppning är att en sådan kan undvikas.

Den amerikanska centralbanken drog som väntat till med ytterligare en höjning med 0,75 procentenheter i samband med onsdagskvällens penningpolitiska besked. Det var den tredje trippelhöjningen i år vilket har skickat upp den amerikanska styrräntan till 3,25 procent. (Spannet för räntan är visserligen satt till 3,00 -3,25 procent men ingen behöver i dagsläget tveka om att det är den övre delen i räntespannet som gäller).

Dessutom flaggar banken för att det kommer att bli fler räntehöjningar innan året slut. I de prognoser som de enskilda ledamöterna i den räntesättande kommittén (FOMC) lämnade i samband med beskedet väntar sig dessa ytterligare höjningar på minst 1,25 procentenheter till slutet av året. Medianprognosen ligger på att styrräntan ligger runt 4,4 procent i slutet av 2022 och stiger ytterligare till 4,6 procent under 2023. Därefter ska räntan gravis sjunka igen. Det ska dock tilläggas att en relativt stor andel av FOMC-ledamöterna att räntan kommer att behöva toppa nära 5 procent.  

Det är rejäla uppjusteringar av ränteprognoserna från de som gjordes i juni.

FOMC-ledamöterna gör också nedjusteringar av sina tillväxtprognoser och räknar nu med att amerikansk ekonomi med knapp marginal orkar växa över nollstrecket under 2022 och 2023. Ingen törs ännu landa i att det blir en regelrätt recession även om Fed-chefen Jerome Powell på den efterföljande presskonferensen medger att det är en stor risk att det blir utfallet av de snabba räntehöjningarna. Ett pris som Powell tycks beredd att betala för att få ner inflationen. Men redan den svaga tillväxt som prognostisera bidrar till att arbetslösheten stiger under det kommande året och landar runt 4,3 procent under 2023. I augusti låg arbetslösheten på 3,7 procent.

Vi på Placera tror, givet att räntorna höjs i den utsträckning som Fed indikerar, att det blir mycket svårt för USA att undvika en regelrätt recession, även om vi erkänner att det är svårt att bedöma hur djup en sådan kan tänkas bli. Hur snabbt den recessionen kommer lär också bestämma den framtida räntebanan. Säkert är ändå att Federal Reserve är övertygade om att ytterligare räntehöjningar är nödvändiga för att inflationen ska börja dämpas på ett mer påtagligt sätt. I augusti steg kärninflationen till 6,3 procent och det är nog först när vi ser kärninflationen böjar krypa nedåt ordentligt som det kan bli aktuellt med en paus i räntehöjningarna.

Federal Reserve kommer också att börja krympa sin balansräkning med 95 miljarder i månaden.

De korta amerikanska räntorna steg och dollarn stärkes ytterligare efter Fed-beskedet. Tvåårsräntan ligger nu runt 50 punkter över tioårsränta. En så stor räntedifferens har historiskt sett varit ett säkert tecken på en kommande recession.

Federal Reserves penningpolitiska besked står också i skarp kontrast mot det relativt mjuka räntebesked som Riksbanken levererade tidigare i veckan. Så inte att förvåna så har kronan nu försvagats ytterligare och passerat 11-kronorsstrecket mot dollarn. En dollar kostar nu 11,10 kronor och det är svårt att se vad som skulle kunna få kronan att rekylera uppåt i det korta perspektivet. Ett rejält omslag i den generella riskaptiten är väl egentligen den enda drivkraft som finns för ett sådant scenario.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -