Börsen backar, Ericsson i rysspress

Börsen Stockholmsbörsen öppnade fredagens handel oregelbundet för att sedan fortsätta söderut. Ericsson tappade efter Ekots Rysslandsavslöjande och Oncopeptides hamnade under press igen efter negativt besked från en FDA-kommitté.

Vid klockan 9.40 hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 gått ned 0,6 procent till nivån 1.828. Ute i Europa låg Frankfurtbörsens DAX-index också på minus 0,6 procent och franska CAC40 var ned 0,4 procent.

Telekombolaget Ericsson låg sämst till inom storbolagsindex med en kursnedgång på 4,6 procent. Enligt Ekot har Ericsson fortsatt att exportera produkter till Ryssland som kan användas militärt. Trots att Ericsson uppgett att man har slutat med leveranser till Ryssland, har bolaget sökt och fått undantag från sanktionsreglerna.

Bland andra förlorare inom OMX30 backade Autoliv 2 procent och Boliden var ned 1,8 procent.

På motsatta sidan steg Sandvik 1,2 procent följd av Getinge på plus 0,9 procent.

Läkemedelsbolaget Oncopeptides tappade 16 procent i inledningen sedan kommittémedlemmarna i en rådgivande FDA-kommitté röstat mot läkemedel Pepaxto vid behandling av en indikation inom blodcancerformen multipelt myelom.

IT-konsulten Tietoevry handlas utan rätt till utdelning om 0:70 euro från och med fredagen. Aktien var ned drygt 12 kronor eller 4,6 procent.

Greentech-bolaget Ferroamp meddelade på morgonen att det utökar sitt samarbete med elektroniktillverkaren Note, för att möta den starka efterfrågan, och fördubblar produktionskapaciteten av det patenterade Energyhub-systemet. Aktien var upp 6,4 procent.

Vidare bland morgonens nyheter har Clinical Laserthermia Systems meddelat att FDA har godkänt den så kallade 510(k)-ansökan för andra generationens Tranberg Thermal Therapy-system med Thermoguide Workstation. CLS-aktien lyfte 37 procent.

Barclays Capital har inlett bevakning av Wihlborgs med rekommendationen undervikt och riktkursen är 60 kronor. Fastighetsaktien klev ned 2,5 procent till 67:50 kronor.

Wyld Networks, en virtuell satellitnätoperatör för tjänster inom Internet of Things, avancerade drygt 7 procent till 12 kronor. Redeye har inlett bevakning av Wyld Networks med ett rimligt värde på 24 kronor i ett så kallat basscenario.

Energiföretaget Azelio backade 15 procent till 3:15 kronor. Teckningskursen i Azelios tidigare aviserade företrädesemission har fastställts till motsvarande 1:48 kronor, en rabatt om cirka 36 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -