Högutdelare till rimlig värdering

Aktieanalys Bokusgruppen är en av få aktier på First North som gett positiv avkastning till aktieägarna under 2022. Som investerare kan du inte förvänta dig en explosiv försäljningstillväxt och aktien känns rimligt värderad.

När industrigruppen Volati år 2017 förvärvade Bokusgruppen var det förmodligen många investerare som lyte på ögonbrynen. Marknaden premierade snabbväxande bolag samtidigt som många talade om den digitala transformationen inom böcker och begrepp som ”butiksdöden” var inte sällsynta. Storytel hade nått stora framgångar inom ljudböcker och amerikanska jättar som Amazon skulle konkurrera ut Sveriges e-handlare.

I början av sommaren 2021, fyra år efter att Volati förvärvade Bokusgruppen, noterades bolaget på First North och delades samtidigt ut till Volatis aktieägare.

Bokusgruppen består idag av tre varumärken. Bokus (e-handel), Bokus Plays (Ljud och e-böcker) och Akademibokhandeln (fysiska butiker och e-handel). Genom samtliga kanaler når bolaget försäljning till konsument, företag och även offentliga verksamheter. Förutom böcker säljer Bokusgruppen produkter som spel och pussel. Per utgången av andra kvartalet var 45 procent av försäljningen genom onlinekanaler och 55 procent genom fysiska butiker.

Det råder dock ingen brist på konkurrens i någon av Bokusgruppens kanaler. Konkurrensen kommer från kända aktörer som Adlibris, Amazon, Storytel och nu även Spotify.

Bokbranschen fick en positiv effekt av pandemin vilket resulterade i rekordår för branschen under åren 2020 och 2021. Även om det mattades av marginellt under första halvåret 2022 är försäljningen fortsatt på höga nivåer sett till de fem senaste åren. Bokbranschen har sedan 2015 växt cirka 2 till 5 procent på årsbasis.

Av den totala försäljningen av böcker sker idag 20 procent via fysiska bokhandeln, 45 procent via internetbokhandel och 30 procent via digitala abonnemangstjänster. Resterande försäljningen sker via exempelvis matbutiker eller bensinmackar.

Precis som många andra branscher sker en tydlig digitalisering som också förstärktes i samband med pandemin. Under 2017 stod digitala abonnemangstjänster för 12 procent av de totala försäljningsvolymerna, jämfört med dagens 30%. Det innebär att den idag är näst största försäljningskanalen på bokmarknaden.

Bokusgruppen har uppenbara säsongsvariationer där andra halvåret och framför allt slutet på året är den starkaste perioden. Det är därför mest relevant att se till bolagets försäljning och resultat på årsbasis, alternativt rullande 12 månader.

År 2021 landade intäkterna på 1 886 miljoner kronor som genererade ett EBITA-resultat om 124 miljoner. Bolaget aktiverade kostnader i balansräkningen om 35 miljoner, vilket förmodligen är balanserade utvecklingsutgifter. För 2021 var det immateriella avskrivningarna på 43 miljoner kronor. Även om det inte är kassaflödespåverkande kan det vara värt att notera. Efter samtliga avskrivningar hamnade resultatet på 82 miljoner kronor, nästan en fördubbling mot tidigare år.

För helåret 2021 delas tre kronor ut till aktieägarna och ambitionen är att fortsätta dela ut pengar långsiktigt. På dagens kurs ger det en direktavkastning på cirka 7 procent.

Precis som många andra företag påverkas Bokusgruppen negativt av det makroekonomiska klimatet. Bolaget påverkas främst av ökade inköpspriser, högre elkostnader och dyrare transporter, vilket de försöker parera genom att höja priserna mot konsumenten.

Det är tydligt att kraften i digitaliseringen ökade under pandemin, dock inte lika starkt och långsiktigt som det upplevdes initialt. När restriktionerna släppte, visade det sig att många konsumenter uppskattade de fysiska butikerna och återvände för konsumtion. Butiksnätverket om nästan 100 butiker skapar en stabilitet när konsumenterna hittar tillbaka till de fysiska butikerna.

Samtidigt som de fysiska butikerna skapar en stabilitet blir det allt viktigare att Bokusgruppen lyckas med sina digitala satsningar i form av abonnemangstjänster, även om konkurrensen är en utmanande faktor. Eftersom bokbranschen inte växer nämnvärt kommer mycket av Bokusgruppens tillväxt att bero på deras förmåga att ta marknadsandelar och samtidigt digitalisera affären.

Justerat för engångsposter värderas aktien idag på rullande 12 månader till EV/Ebit 9,5 vilket inte känns dyrt. Den stabila affärsmodellen och en direktavkastning på 7 procent kan kännas lockande. Samtidigt finns det stark digital konkurrens, osäkerheter kring höstens kostnadsinflation och hushållens konsumtionsmönster. Utifrån det känns aktien rimligt värderad på dagens nivåer.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bokusgruppen Neutral 40,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -