Skräcken tillbaka bland investerarna

Börs Det hoppfulla börshumöret under sommaren är som bortblåst igen. Nu är det rädsla som dominerar och på kort sikt är det bara att välkomna.

I mitten av augusti kunde placerarna se tillbaka på ett rejält björnmarknadsrally på börserna. Snabba och kraftiga uppgångar föder ofta en oro för att gå miste om avkastning och en känsla av girighet börjar sprida sig.

Det syntes tydligt i CNN:s samlingsindikator Fear&Greed-index som då nådde nya årshögstanivåer och slog över från neutral till girighet. En girighet som dock inte var förbehållslös för bland de sju olika delkomponenterna som indexet bygger på spretade det kraftigt.

Medan tre indikatorer visade på extrem girighet, låg två inom kategorin extrem rädsla, en var neutral och en visade rädsla.

Perioden där totalindexet låg kvar på girighet blev däremot kort och sedan dess har kurvan letat sig nedåt via rädsla till att nu ligga på extrem rädsla.

Intressant att notera är att den här gången är det samstämmigt bland delkomponenterna. Alla sju indikatorer (kursmomentum, kursstyrka, kursbredd, put/call-ratio, efterfrågan på skräpobligationer, volatilitet samt efterfrågan på trygga placeringar) ligger nu på rädsla eller extrem rädsla.

Fullt förståeligt med tanke på att hot som hög inflation, energikris i Europa, skenande räntor och en sannolik recession de senaste dagarna har kryddats med en upptrappning kring Ukraina.

Samtidigt är det som placerare värt att komma ihåg att när Fear&Greed-index befinner sig på extrema nivåer så har det ofta varit lönsamt att göra tvärtom. Precis som girighetssignalen i augusti sammanföll med att börsen vände ned, så kan nuvarande skräcksignal mycket väl vara ett tecken på att börsen har fallit för mycket och snart vänder upp, åtminstone kortsiktigt.

Enklast har Warren Buffett uttryckt det: var rädd när andra är giriga och girig när andra är rädda.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -