Fortfarande en marknad på helspänn

Makroveckan Trots att den svenska börsen lyckade pressa fram en mindre uppgång under förra veckan så är det fortsatt mycket nervöst på finansmarknaderna i stort. I veckan väntar bland att globala inköpschefsindex och mycket viktiga amerikanska arbetsmarknadssiffror.

Efter en stark avslutning lyckades den svenska börsen stiga med 0,5 procent under veckan som gick. I USA var det dock fortsatt rött på börsen och S&P500 backade med 2,9 procent efter en tung fredagsavslutning. Det mesta tyder därmed på att den här veckan kommer att inledas på rött.

Den nya brittiska regeringens budgetförslag tog inte emot med någon nåd på finansmarknaden och tvingade Bank of England att agera för att undvika finanskaos. En påminnelse om hur skakig finansmarknaden är just nu och hur viktigt där att balansera penning- och finanspolitik. Standard and Poors har satt Storbritannien på bevakningslistan för en möjlig nedgradering av det brittiska kreditbetyget vilket torde skrämma den nya regeringen till att lägga i backen. Fortsättning följer.

Det brittiska agerandet har också satt lite griller i huvudet på investerarkollektivet i stort och vi såg en del överraskande rörelser på ränte- och valutamarknad under veckan som gick. Men när veckan kunde summeras så var det egentligen inte så mycket som sammantaget hade hänt. De korta räntorna har fallit en bit medan de långa räntorna rörts sig uppåt. Dollarförstärkningen har också kommit av sig en aning.

De geopolitiska spänningarna har fortsatt att stiga efter sprängningarna av Nordstream 1 och 2 och Rysslands annektering av de ockuperade områdena. Dessutom är det en del mycket obehagliga kärnvapenhot som har kastats fram. Det lär därmed bli en del fokus på det EU-toppmöte som hålls mot slutet av veckan och det troliga sanktionspaket som ska levereras.

Ett annat möte som lär röna stort intresse är det OPEC-möte som hålls på onsdag. Oljepriset har fallit kraftigt under hösten och OPEC väntas besluta om produktionsneddragningar. Kan givetvis ge en del effekt på oljepriset och priset har stigit något inför mötet men frågan är om inte efterfrågan faller ännu fortare.

Veckan som kommer innehåller dessutom en hel del intressanta makrosiffror.

Inköpschefsindexen för september rullas ut under veckan. På måndag för industrin och på onsdag för tjänstesektorn. Förhoppningen är att det inte ska bli några djupdykningar men en viss avmattning väntas på många håll. Mest nyfikna är vi på de svenska indexen medan marknaden nog mest fokuserar på de amerikanska. Huruvida överraskande starka amerikanska index skulle ge någon lättnad på börsen är osäkert eftersom det skulle öka risken för att Federal Reserve går fram med fortsatt tuffa räntehöjningar.

Avgörande för Federal Reserves framtida agerande blir nog ändå fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffror. Förra fredagens överraskande höga inflationsutfall för PCE-deflatorn har ökat pressen på Federal Reserve och skulle även arbetsmarknadssiffrorna visa sig bli starka så kan det bli en sur avslutning på veckan. Förhoppningen är en mycket måttlig sysselsättningsökning parat med lägre löneökningar och ett ökat arbetskraftsutbud. Vi håller tummarna. Håll också koll på JOLT-siffrorna över lediga jobb.  

För svenskt vidkommande har vi också torsdagens BNP-indikator och hushållskonsumtion samt fredagens Mäklarstatstik över bostadspriserna att, med viss bävan, se fram emot.

Den kinesiska börsen håller stängt under hela veckan.

Måndag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut. Mest nyfikna är vi förstås på det svenska indexet och risken är väl ganska stor att den sjunker under 50-nivån. Trots att Konjunkturinstitutets barometerindikator parkerade på en hyfsad nivå. Marknaden fokuserar på det amerikanska ISM-indexet som publiceras på eftermiddagen och väntas hanka sig över 50-strecket med viss marginal.

Tisdag

Reserve bank of Australia lämnar räntebesked och väntas dra till med en ny räntehöjning med 50 punkter. Håll också koll på JOLT-siffrorna över lediga jobb i USA. De ligger fortfarande på mycket höga nivåer och är en av de siffror som oroar den amerikanska centralbanken, som gärna skulle se en betydligt svalare amerikansk arbetsmarknad.

Onsdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa konjunkturkorten. Här är bilden mer splittrad och det har hittills varit god fart i flera länder, däribland Sverige. Säkrast är nog att räkna med nedgångar men håller sig det amerikanska indexet uppe på en fortsatt hygglig nivå kan det bidra till att minska recessionsrädslan. Norska bostadspriser lär också börja dämpas.

Torsdag

SCB publicerar BNP-indikatorn för augusti samt en hel del andra hårda siffror över läget i svensk ekonomi. BNP-indikatorn väntas ha backat och en stor orsak bakom det är att hushållen troligtvis börjat hålla lite hårdare i slantarna samt att de inte kan handla lika mycket varor och tjänster som tidigare till följd av den höga inflationen. ECB publicerar penningpolitiskt protokoll och vi tror att det finns en stor splittring bland centralbankscheferna över hur hårt man ska gå fram med åtstramningar.  

Fredag

Mäklarstatistik publicerar siffror över prisutvecklingen på bostadsmarknaden och något annat än fortsatt nedgång är inte att räkna med. På marknaden laddar man dock för de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna som tveklöst är veckans höjdpunkt. Det mesta talar för att sysselsättningen har fortsatt stiga men förhoppningen är samtidigt att löneökningarna avtar något och att arbetskraftsutbudet stiger. Annars är risken stor att en sysselsättningsuppgång snarast får negativa marknadseffekter då det ökar risken för att Federal Reserve tvingas till hårdare åtstramningar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -