Så placerar aktiefonderna med lägst risk

Fondkommentar Med en allt lägre riskvilja bland investerarna ökar intresset för aktiefonder med låg risk. De spänner över flera olika investeringsstrategier men har flera gemensamma nämnare. Det visar Placeras genomgång av fonderna med lägst risk.

Investeringar i bolag med lägre risk än aktiemarknaden som helhet brukar vara förknippade med mogna bolag som har stabil intjäning och in många fall små- eller inga skulder, vilket ger en solid balansräkning. Oftast är bolagen förknippade med relativt hög direktavkastning.

Med lägre riskprofil ger det oftast en lugnare kursutveckling. I nedgångar brukar de hålla emot bättre och sjunker inte lika djupt som börsindex. Det omvända brukar också gälla i uppgångar då kursuppgången inte blir lika markant som börsindex.

Dagligvarubolag, hälsovårdsbolag och försäkringsbolag är stabila och defensiva sektorer som fondförvaltarna med låg risk investeringar i fokus letar i. Placera har listat aktiefonderna i Avanzas fondutbud med lägst standardavvikelse för de tre senaste åren. Två av fonderna lyckats ligga under 12 procent i risknivå.

Fond Standardavvikelse
Fidelity Global Dividend A-Acc-USD 11,85%
AMF Aktiefond Asien Stilla havet 11,96%
BGF World Healthscience A2 12,00%
Swedbank Robur Global High Dividend A 12,14%
Carnegie Global Quality Companies A 12,25%
Janus Henderson Hrzn AsPac Pty IncA2USD 12,27%
Fidelity Asia Pacific Div A-Dis-USD 12,44%
Captor Scilla Global Equity B 12,45%
Danske Invest Global Sust Future A 12,60%
Handelsbanken Hälsovård Tema (A1 SEK) 12,60%
Barings Global Leaders A USD Inc 12,72%
DNB Health Care A 12,77%
DNB Telecom A 12,83%
Fidelity Sust Glb Hlthcare A-Dis-EUR 12,92%
AMF Aktiefond Global 13,06%
Källa: Avanza, Morningstar 4 okt 2022  

 

Fidelity Global Dividend har den lägsta risken mätt som standardavvikelse i Avanzas aktiefondsutbud. Standardavvikelsen för fonden de tre senaste åren landar på knappt 12 procent. Det är 2 procentenheter lägre än globalt aktieindex med 14 procent.

Avkastningen når inte upp till globalt aktieindex för de fem senaste åren men under det senaste årets ökade turbulens är avkastning är desto bättre. Den uppgår till över 7 procent samtidigt som globalt aktieindex mätt i svenska kronor ökat med dryga procenten.

Att investeringsprocessen fångar upp stabila bolag är tydligt. Profilen på innehaven har en värdebolagstilt och de är högutdelande med låg volatilitet.

Fondens största exponering ligger i finansbolag, hälsovård och dagligvaror. Storbolag utgör drygt 92 procent av hela portföljen. Det ligger i linje med de förväntningar man har på en stabil aktiefond med låg risk.

Största innehavet är brittiska Unilever med huvudkontor i London. Företaget bildades 1929 när det holländska margarinföretaget Margarine Unie och den brittiska tvåltillverkaren Lever Brothers gick samman. Unilever är en av världens största tillverkare av dagligvaror, främst livsmedel, drycker, rengöringsmedel och hygienprodukter. Totalt har bolaget över 400 varumärken.

Näst största innehav är den tyska börsen Deutsche Boerse som hör till finanssektorn, och driver marknadsplatser för värdepappershandel och utvecklar tekniska löningar för sådana marknadsplatser. Det mest kända är Frankfurtbörsen, företaget äger även clearingbanken Clearstream. Deutsche Boerse är en stabil monopolspelare som är svår att runda om du vill handla tyska aktier och värderingen landar på p/e tal 24 med en direktavkastning på 1,8 procent.

Brittiska informations- och analysföretag RELX med huvudkontor i London är tredje största bolag. Verksamheten omfattar vetenskaplig, teknisk och medicinsk information och analys. Juridisk information och analysverktyg för beslutsfattande. Svensken Erik Engström är bolagets VD sedan november 2009. RELX är en dominans marknadsledare med trogna kunder och stabil tillväxt.

AMF Aktiefond Asien Stilla Havet investerar i Asien och Stillahavsområdet, varav en stor del i Japan. Och den placerar sig med näst lägst risk med en standardavvikelse på knappt 12 procent, vilket är lägre än globalt aktieindex.

Fonden är en aktivt förvaltad aktiefond som huvudsakligen placerar i ett koncentrerat urval av storbolag. Det som överraskar är att fondens nästa största sektor är tekniksektorn med en vikt på 20 procent. Största sektor är finanssektorn på 21 procent.

Investeringsstrategin fångar in betydligt flera tillväxtbolag, utdelningen är lägre och även volatiliteten är högre. Trots det är fondens totala risknivå marginellt högre än Fidelity Global Dividend. Båda fonderna har fokus på de riktigt stora och etablerade bolagen.

Asiens största bolag Taiwan Semiconductor Manufacturing är även fondens största bolag. Det är världens största tillverkare av halvledare och Apple är bolagets största kund.

Värderingen är låg på 14 för årets vinst med en direktavkastning på 2,5 procent, vilket är överraskande siffror med tanke på att det är ett snabbväxande teknikbolag. Samma mönster ser vi för fondens andra och tredjestörsta bolag.

Det kinesiska spel- och internetkonglomeratet Tencent är fondens näst största innehav. Vi hittar även den kinesiska e-handlaren Alibaba som tredje största bolag i fonden. Båda bolagen hör till kinas största bolag mätt i börsvärde. Bolagen hör till kommunikationssektorn respektive sällanköpsvaror.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -