Här är årets vinnare på Mid Cap

Aktier Oavsett börslista är det inte svårt att hitta aktier som gett negativ avkastning för året. Trots ett dystert år för investerarna finns det trots allt vinnare, även på de mindre listorna. Placera har tittat närmare på årets vinnare på Stockholmsbörsens Mid Cap-lista.

Stockholmsbörsens Mid Cap-lista har totalt cirka 150 bolag och innefattar bolagen med ett börsvärde mellan 150 miljoner och en miljard euro. På listan av årets vinnare hittar vi bolag inom energi, läkemedel, medicinteknik och spel.  

Bioarctic är Mid Cap-listans största vinnare i år med en uppgång om cirka 125 procent. Forskningsbolaget kom nyligen med positiva resultat från sin fas-3 studie inom Alzheimers. Efter årets uppgång är börsvärdet nu 22 miljarder.

Bland olje- och gasbolagen finns International Petroleum, Tethys Oil, Enquest och Africa Oil som gynnats av högre energipriser. International Petroleum, som är största vinnaren bland energibolagen har under första halvåret i år nästan fördubblat sina intäkter, i jämförelse med samma period förra året.

Medicinteknikbolaget Bonesupport, med sin patenterade teknikplattform Cerament för behandling av skelettskador har stigit cirka 70 procent i år. I maj i år fick teknikplattformen marknadsgodkännande från amerikanska läkemedelsverket FDA och väntas nu lanseras i början på oktober.

Läkemedelsbolaget Camurus, med en uppgång om 60 procent, hade ett starkt andra kvartal och visade en intäktsökning om cirka 60 procent. Bolaget hade kapitalmarknadsdag i början av september och presenterade då sina långsiktiga mål för 2027. Bolagets ambition är att femfaldiga sina intäkter de fem kommande åren och ha en rörelsemarginal om cirka 50 procent.

listan finns även spelbolaget Betsson som senast i torsdags kom med en omvänd vinstvarning. Bolaget har sett en högre kundaktivitet samtidigt som deras sportbok har gynnats av tidigarelagda säsongsstarter inom europeisk fotboll, en konsekvens av världsmästerskapet som spelas i Qatar och börjar i november i år. Aktien noterar en uppgång om nästan 40 procent i år.

Pappers- och massabruket Rottneros i Värmland som funnits sedan 1800-talet har haft ett starkt första halvår. Rottneros har gynnats av höga massapriser och är upp 30 procent i år.

 

Kursutveckling i år %

 BioArctic B

125

 International Petroleum Corp.

99

 Africa Oil Corp

91

 BONESUPPORT HOLDING

68

 EnQuest PLC

63

 Camurus

60

 Betsson B

41

 Oncopeptides

37

 Rottneros

29

 Lundin Gold

20

 I.A.R Systems Group

17

 Lucara Diamond Corp

16

 Scandi Standard

15

 Tethys Oil

14

 MedCap

10

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -