Dags för de sista pusselbitarna

Makroveckan Amerikanska arbetsmarknadssiffror släckte effektivt den lilla låga av börshopp som tändes i inledningen av oktober. Nu väntar amerikanska inflationssiffror och ett penningpolitiskt protokoll som ska ge ytterligare indikationer kring Federal Reserves framtida räntesättning.

Eftersom det blev en mycket dyster avslutning på finansveckan, efter de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna, ska man inte övertolka att S&P500 faktiskt var upp med 1,5 procent under veckan som gick. Det mesta talar nog ändå för att det inte är tal om någon mer genuin vändning på finansmarknaden. Den amerikanska räntemarknaden löpte också lite amok under veckan som startade med stora räntenedgångar men där den viktiga tioårsräntan slutligen steg till 3,89 procent.

Den svenska börsen tappade 0,5 procent medan Stoxx600 var upp med 1,0 procent. Även på den här sidan Atlanten avslutades börsveckan dystert.

valutamarknaden var kronan tidvis under 11-kronorsstrecket mot den amerikanska dollarn men har ånyo tappat och en dollar kostar nu 11,25 kronor.

Det kan också noteras att oljepriset stigit kraftigt sedan OPEC+ beslutat om överraskande stora nedskärningar av produktionen. Brentolja kostar nu kring 97 dollar per fat och spär därmed på hushållens kostnadsökningar ytterligare. Därför ska man inte förvånas över att kritiken mot OPEC+ varit omfattande efter beskedet. Bland annat har det tolkats som ett ovälkommet stöd till Putin.

I veckan som kommer lär det bli en hel del fokus på inflationssiffror från bland annat Sverige och USA. Den svenska KPI-inflationen väntas ha passerat 10 procent i september och det svider både för svenska hushåll och Riksbanken. På marknaden lär man dock fokusera på de amerikanska inflationssiffrorna som, tillsammans med det penningpolitiska protokoll som publiceras på onsdag, är några av de sista, stora pusselbitarna inför Federal Reserves penningpolitiska besked i början av november. Så säkrast att räkna med en hel del rörelse på finansmarknaden både inför och efter publiceringarna.

Högintressant är också den konjunkturprognos som Internationella valutafonden (IMF) publicerar på tisdag samt det G20-möte för centralbankschefer och finansministrar som inleds på onsdag. Vi räknar med dystra prognoser från IMF och ett försök från G20 att få lite kontroll över ränte- och valutamarknaden. Bland annat ställer den superstarka dollarn till stora problem för många ekonomier.   

Vi ser också fram mot det tal som chefen för Bank of England ska hålla på tisdag. Det är ju lite kaotiskt i brittisk ekonomi för närvarande och de flesta vill nog höra en del kring hur Bank of England resonerar. Det spekuleras kring mycket stora räntehöjningar från bankens sida framöver.

Måndag

Inflationen i Norge och Danmark väntas ha stigit i september. Utfallen väntas ge en viss indikation på vad de svenska inflationssiffrorna, som publiceras på torsdag, kan tänkas landa på. Investerarförtroendet i EMU-området väntas av förklarliga skäl ha sjunkit ytterligare.

Tisdag

Mycket intresse lär riktas mot den globala konjunkturprognos som IMF lämnar. IMF har redan flaggat för att det blir en ny nedjustering av prognoserna så den stora frågan är hur låg tillväxten väntas bli framöver och vilka regioner som drabbas hårdast. Det här är ett viktigt underlag för flertalet andra konjunkturbedömare. Chefen för Bank of England, Andrew Bailey, håller tal och lär skicka en del intressanta signaler efter turbulensen på brittisk finansmarknad.

Onsdag

Ett tvådagars G20-möte inleds och sällan har det väl funnits så mycket att diskutera. En fråga som vi gärna ser att de lägger lite extra fokus på, är hur den synkroniserade åtstramning av penningpolitiken som nu genomförs påverka den globala ekonomin och om det finns större möjligheter till samarbete mellan centralbankerna. Det lär också bli en hel del intressanta centralbankstal där det från ECB-chefen Christine Lagarde lär röna störst intresse. Inflationsförväntningarna i Sverige har nog tickat upp. I alla fall på de kortare tidshorisonterna. Federal Reserve publicerar penningpolitiskt protokoll som lär läsas med lupp på marknaden.

Torsdag

Inflationssiffror från Sverige och USA. Vi lägger förstås visst fokus på de svenska siffrorna och risken är påtaglig att KPI-inflationen passerar det förskräckliga tioprocentsstrecket och sätter ytterligare press på Riksbanken. PÅ marknaden koncentrerar man sig i högre grad på de amerikanska inflationssiffror som publiceras under eftermiddagen. Den breda inflationen väntas förvisso ha backat ytterligare något men om kärninflationen samtidigt rör sig uppåt så är en ny monsterhöjning från Federal Reserve, i inledningen av november, fortsatt i spel. Blir det ett utfall under förväntningarna kan det däremot utlösa ett litet glädjerally på börsen.

Fredag

Kinesiska siffror över utrikeshandeln lär visa på att Kina fortfarande har en lång väg att vandra innan landet kommer tillbaka som en viktig tillväxtmotor i världsekonomin. Blir också lite dyster läsning för den kinesiska ledningen inför kommunistpartiets kongress som inleds till helgen. Lite osäkert hur de amerikanska hushållen reagerat under september. Sjunkande bensinpriser kan göra sitt till för att lyfta detaljhandel och hushållshumör.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -